Lekovito bilje za razne bolesti

Naravno da svaka bolest svoju biljku ima, jer su deo iste fizike, hemije i istog biološkog sistema. Potrebno je samo na vreme prepoznati simptome i setiti se tradicije i narodnog nasleda, jer su ljudi hiljadama godina živeli i bez lekara. U punom skladu sa prirodom, reklo bi se, pokušavajući svakodnevno da odgonetnu tajne koje nas sudbinski povezuju sa biljkama iz najbližeg okruženja.
Evo nekih od zanimljivijih narodnih recepata, za sasvim određene zdravstvene tegobe, koji su stotinama puta dokazani i provereni. Priprema je jednostavna i uglavnom zabavna, a pomoć može da bude dragocena kod uobičajenih bolesti i , tegoba.

Vino od sremuša

Za vino od sremuša (Allium ursinum) veruje se daje veoma dobar afrodizijak.

– 2 šake lista sremuša
– 1 l belog vina
Isitnjene sveže listove sremuša preliti belim vinom, zatvoreno ostaviti da odstoji desetak dana, procediti i čuvati na hladnom i tamnom mestu, pa piti po 1 čašu svakog dana.

Glavobolja

Obloga od crvenog luka, ulja i soli, veoma brzo smiruje glavobolju.
– 3 glavice luka
– 4 kašike biljnog ulja
– 3 kašike soli
Krupno narendati luk, dodati biljno ulje i so, mešavinu staviti u gazu, pa je koristiti kao oblogu.

Bolne menstruacije

Lopuh (Petasites officinalis) deluje protiv grčeva čak četrnaest puta jače od papaverina koji je jedan od najjačih biljnih spazmolitika. Ako lopuhu još dodamo nanu (Mentha piperita), kim (Carum carvi), hajdučku travu (Achillea millefolium) i timijan (Thvmis vulagaris), dobićemo sjajnu biljnu mešavinu protiv menstrualnih bolova i grčeva.
– 50 g lista lopuha
– 30 g lista nane
– 30 g ploda kima
– 30 g hajdučke trave
– 30 g timijana
Usitnjeno i osušeno bilje pomešati i 1 kašiku ove mešavine preliti vrelom vodom. Ostaviti pokriveno 10-15 minuta, procediti i nezaslađen čaj piti 2-3 puta na dan, 5 dana pre, tokom i još 3-5 dana posle menstruacije.

Površinski i potkožni čirevi

Beli slez (Althaea officinalis), crni slez (Malva svlvestris), kokotac (Melilotus officinalis) i lan (Linum usita-tissimum), pomažu sazrevanje površinskih i potkožnih čireva.
– 1 kašičica lista belog sleza
– 1 kašičica lista crnog sleza
– 1 kašičica kokotca ili ždraljevina
– 1 kašičica semenki lana
– 2,5 dl kipuće vode
Isitnjeno suvo bilje preliti vrelom vodom, pokriveno ostaviti da stoji 10 minuta, pa procediti. Vatu umočiti u što topliju tekućinu, blago je ocediti i koristiti kao oblogu. Postupak ponavljati što češće tokom dana.

Nemirna žuč

Petrovac (Agrimonia eupatoria) i beli pelen (Artemisia absinthi-um), vrlo brzo i efikasno smiruju nemirnu žuč, pa pomažu kod akutnih napada.

– 40 g petrovca
– 20 g pelena
Isitnjeno suvo bilje pomešati i 1 kašiku ove mešavine preliti vrelom vodom, ostaviti da odstoji 5 minuta i procediti. Vruć čaj piti 2-3 puta na dan, posle jela, ili po potrebi.

Starački bronhitis

Cvetovi bagrema (Robinia pseudoacacia), ljubičice (Viola odorata) i podbela (Tussilago farfara), spadaju u jedan od narodnih lekova protiv kašlja i upale sluzokože bronhija kod starijih ljudi.

– 1 kašika cveta bagrema
– 1 kašika cvetova i listova ljubičice
– 1 kašika cvetova i listova podbela
– 4 dl vina
– 3 dl vode
– 3 kašike bagremovog meda
Vino i vodu pomešati i kuvati do izbijanja ključa, a zatim ovim preliti isitnjeno, suvo i pomešano bilje. Ostaviti da odstoji 2 sata, pa procediti i dodati med od bagrema. Na svaki sat tokom 10 dana mesečno, piti po 0,5 dl ovog napitka.

Upala želuca

Za lečenje upale sluzokože želuca veoma je delotvorna čajna mešavina od oraha (Juglans regia), vodopije (Cichorium inty-bus), hajdučke trave (Achillea millefolium) i timijana (Thvmus vulgaris).
– 20 g korena vodopije
– 15 g lista i zelene kore ploda oraha
– 30 g hajdučke trave
– 20 g timijana
– 2,5 dl vode
Usitnjeno, suvo bilje izmešati, pa 1 kašiku ove mešavine preliti vodom i kuvati kratko, čak i posle izbijanja ključa. Pošto je čaj odstojao 5 minuta, procediti ga i piti 2-3 puta na dan, pola pre, a pola posle obroka.

Nervoza i nesanica

Vino za spavanje od matičnjaka (Melissa officinalis), lavande (Lavandula officinalis) i hmelja (Humulus lupulus), sem što je veoma ukusno, smiruje i opušta.

– 40 g lista matičnjaka
– 10 g cveta lavande
– 10 g češerića hmelja
– 1 l crnog vina
Isitnjeno i osušeno bilje preliti crnim vinom, pa zatvoreno ostaviti da odstoji 7 dana i procediti u sterilisanu flašu. Piti pol dl vina dnevno, najbolje uveče, pre odlaska na spavanje.

Kamen u bubregu

Zečji trn (Ononis spinosa), celer (Apium graveolens) i maslačak (Taraxacum officinale), pospešuju izbacivanje kamena iz bubrega.
– 30 g korena zečjeg trna
– 30 g lista celera
– 30 g maslačka
– 2,5 dl vrele vode
Usitnjeno, suvo bilje pomešati, pa 1 kašiku čajne mešavine preliti vrelom vodom, pokriti i ostaviti da odstoji 1 sat, procediti i piti 3 puta na dan.

Upala očnih kapaka

Upala očnih kapaka može biti veoma neprijatna i bolna. Dobro sredstvo protiv ove tegobe je obloga od krompira, belanca i mleka.
– 1 krompir
– 1 belance
– malo vrelog mleka
Skuvan krompir u ljusci oljuštiti, ispasirati i pomešati sa belancem i toplim mlekom. Toplu kašu staviti kao oblog na zatvorene oči i pustiti da deluje 20 minuta. Postupak ponoviti 2-3 puta dnevo, tokom par dana.

Protiv kašlja

– 20 divljih jabuka
– 1 šaku suvog grožđa
– 1 šaku borovih pupoljaka
– 2 grančice ružmarina
Prelijte 1 l hladne vode i stavite da provri. Sklonite sa vatre, dodajte kašiku majčine dušice, poklopite i ostavite da se prohladi. Procedite, zasladite i pijte po 3 šoljice dnevno.