Lenja creva – uzrok, simptomi i lečenje

Sindrom lenjih creva je skup simptoma o kome se, u poslednje vreme, sve više čuje u medijima i čita u naučnoj literaturi. Svakodnevni stres, loša ishrana i neredovni obroci, samo su neki od uzroka zbog kojih se javljaju lenja creva. Iako se ne dijagnostikuje često, veliki broj ljudi ima neki od simptoma ovog sindroma, i ukoliko blagovremeno ne reaguje, može razviti ovaj, nimalo prijatni sindrom. Ukoliko se i Vama javljaju ovi simptomi ili ako su Vam dijagnostikovana lenja creva, a da bi Vas uputili u samu bolest i uverili Vas da se sindrom lenjih creva može efikasno lečiti, ostanite uz nas do kraja ovog teksta.

Lenja creva su stanje u digestivnoj cevi gde je rad mišića creva (peristaltika) usporen zbog mnogih faktora koji do ovog usporenja dovode.

Normalne vrednosti defekacije (obavljanja velike nužde) se kreću od 2 puta dnevno do 3 puta nedeljno. Kod pacijenata koji imaju lenja creva ovaj broj je manji, tako da samo pražnjenje debelog creva izostaje. Osnovni uzroci ovog sindroma jesu usporen rad debelog reva, hronična opstipacija (nemogućnost obavljanja velike nužde u dužem vremenskom periodu), a u najgorim slučajevima radi se o totalnom prekidu rada debelog creva. Značaj lečenja ovog sindroma je i u tome što se nikako ne sme dozvoliti taloženje štetnih materija u organizmu koji se prirodnim putem eliminišu defekacijom.

Znaci razvoja lenjih creva

Osnovni znak lenjih creva jeste nemogućnost obavljanja velike nužde. Pored same nemogućnosti (konstipacije), ostali simptomi su:

– Nelagodnost prilikom defekacije – uzrok tome je izrazito tvrda stolica (kod pacijenata sa sindromom lenjih creva smanjena je apsorpcija vode koja omekšava stolicu, tako da je stolica siromašna vodom)

– Nemogućnost napinjanja – može biti uzrok opšte slabosti organizma

–  Nadimanje u stomaku

– Nepotpuno pražnjenje creva – pacijent često registruje pojavu svežeg fecesa u donjem rublju izvesno vreme nakom samog vršenja velike nužde, koliko je ovo fizički problem toliko je i psihički, jer pacijenti se zbog ovog neprijatnog simptoma često izoluju jer imaju strah da defeciraju u donje rublje prilikom nekog skupa

– Mučnina – zbog prevelikog nakupljanja štetnih materija u organizmu, toksični efekat štetnih materija se vrlo lako manifestuje na centralni nervni sistem

– Glavobolja

Uzroci nastanka sindroma lenjih creva

Upotreba laksativa. Vršenjem ispitivanja pacijenata, došlo se do otkrića da je većina pacijenata u dužem vremenskom periodu koristilo laksative. Zatim se vršila analiza upotrebe samih laksativa i došlo se do teorije da konzumiranje laksativa u dužem vremenskom periodu mogu da stvore zavisnost organizma od upotrebe laksativa. Naime, prilikom hronične upotrebe laksativa, organizam počinje da gubi sopstveni nagon za defekacijom, i počinje da zavisi od primene laksativa, konzumacija laksativa daje stimulans za defekaciju i preuzima kontrolu parasimpatičkog nervnog sistema.

Kada se prekine sa korišćenjem laksativa, debelo crevo gubi stimulans za defekaciju, pa samim tim feces počinje da se nagomilava u debelom crevu, štetne materije ispoljavaju toksični efekat i uzrokuje lenja creva.

Anoreksija. Devojke obolele od anoreksije, za prateću bolest često imaju lenja creva – kod njih je glavni uzrok nedostatak unosa vlakana tako da i “mala stolica” može napraviti problem pri prolasku kroz debelo crevo jer je siromašnja vlaknima koja mogu da je omekšaju.

Dehidracija. Nedostatak vode pospešuje smanjeno razmekšavanje stolice.

Lenja creva kod dece

Osnovni uzrok za lenja creva kod dece jeste Hiršprungova bolest. Hiršprungova bolest je stanje kod koga postoji nasledni nedostatak nervnih struktura bez kojih nema defekacije. Najčešće zahvata novorođenčad i decu do 5 godina života. Osnovni način za rešavanje ove bolesti jeste hirurgija, ali o samom operativnom zahvatu odlučuje tim pedijatara, internista i hirurga.

Takođe, deca često ne opažaju sopstvenu ispražnjenost creva, tako da ukoliko kod Vašeg deteta primetite da retko vrši veliku nuždu i da na gaćicama ima veće količine fecesa, obratite se najbližem domu zdravlja.

Lenja creva – lečenje

Terapija lečenjaž lenjih creva je uglavnom konzervativna – to znači da se upotreba lekova ne praktikuje već se pribegava menjanjem stilova života.

Dijeta. Hrana bogata vlaknima i prirodnim sokovima poboljšaće varenje i potpomaže normalnom pražnjenju creva. Svetski poznati nutricionisti pacijentima uglavnom savetuju da jedu mango i suve šljive, i da piju do 3 litara vode dnevno, što će ih dodatno hidrirati i potpomoći u lečenju lenjih creva.

Probiotici. Upotreba probiotika je kontraverzna kod lenja creva, tako da ih nikako ne treba uzimati na svoju ruku, već po receptu gastroenterologa. Probiotici su dobri jer regulišu fiziološku mikrofloru i potpomažu izbacivanju štetnih mikroorganizama iz tela.

Fizička aktivnost. Fizička aktivnost u vremenskom periodu od 30 minuta dnevno će svakako stimulisati rad creva, jer se ceo organizam pokreće i radi. Nedostatak fizičke aktivnosti kod starijih osoba je ključni uzrok nastanka sindroma lenjih creva. Preporuka iskusnih lekara jeste da se fizička aktivnost obavlja ujutru. Pre doručka, idite na trčanje i trčite oko 30 – 45 minuta (ukoliko ste u nemogućnosti da trčite, prošetajte se oko 60 minuta ili se razgibavajte u kući oko 40 minuta). Rad poprečno – prugastih mišića Vaših ekstremiteta će se preneti i na rad mišića unutrašnjih organa, tako da ćete time stimulisati i rad Vaših creva.

Topla voda sa limunom i medom. Ovaj stari, dobro oprobani napitak za početak dana i dalje ima značajnu ulogu u čišćenju organizma, a samim tim i u konzervativnom pristupu lečenja lenjih creva.

Lekovi i hirurgija jesu poslednja alternativa za samo lečenje lenja creva. Hiršprungova bolest je zavisna od hirurgije, tako da je hirurgija jedini spas od trovanja organizma usled ove bolesti.

Ishrana

Osnovu dijetetiku pri lečenju pacijenata sa lenjim crevima sačinjavaju konzumiranje vlakana i pravilna hidracija organizma.

Nutricionisti su došli do brojki koje pokazuju optimalan unos vlakana dnevno: kod muškaraca je to 38 grama vlakana dnevno a kod žena nešto manje, oko 25 grama.

Dobri izvori vlakana jesu žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi.

Međutim, idealni izvor vlakana za pacijente koji imaju lenja creva jesu namirnice koje su bogate vlaknima koja se ne rastvaraju u vodi i potpomažu rad creva – pšenične mekinje, pasulj, pšenični hleb, kus-kus, krastavac, paradajz, šargarepa.

Za Vas smo pripremili mini – jelovnik bogat vlaknima, koji možete koristiti ukoliko dobijete neki od simptoma za lenja creva.

Doručak. Napravite sebi musli od više vrsta žitarica, i naseckajte sveže voće i dodajte malo oraha i lešnika.

Ručak. Sveža salata od više vrsti povrća, a začinite je sa nekoliko zrna pasulja koji je odličan izvor vlakana.

Večera. Napravite stari domaći sutlijaš, ali umesto belog pirinča, nabavite u prodavnici zdrave hrane smeđi pirinač koji, osim što je bogat vlaknima, brzo vas čini sitim a izrazito je dijetalan.