salmonela simptomi

Bakterija salmonela – simptomi infekcije i lečenje

Salmoneloza je infektivna bolest o kojoj se dosta govori tokom letnjeg perioda – razlog tome je što su tropske bakterije idealne za rast i razvoj bakterije koja se naziva salmonela (salmonella) i koja izaziva ovo infektivno stanje koje je praćeno brojnim simptomima i koje pogađa populaciju u širokom obimu.

U najvećoj opasnosti su osobe koje se hrane po kioscima brze hrane – namirnice sa štandova brze hrane su “raj” za ovu bakteriju salmonelu jer su uglavnom izložene suncu, ne čuvaju se adekvatno, u frižideru, te bivaju sklone kvarenju. Salmoneloza je bolest koja je u našim krajevima česta, što je u neku ruku dobro jer je svest o infekciji razvijena, te se sve više uspostavljaju visoke mere prevencije.

Bakterija salmonela

Salmonela je bakterija kojoj odgovara toplo vreme – na niskim temperatura sojevi odumiru, a prolećne, a naročito letnje, temperature pogoduju razvoju i razmnožavanju.

salmonela bakterija

Salmonela kako se prenosi ?

Salmonela preživljava u najrazličitijim sredinama – kanalizacije, otpadne vode, đubriva i nefluorisane vode su samo neka od područja gde salmonela obitava.

Salmonele bakterije nepovoljno utiču po organizam jer produkuju otrov – endotoksin koji napada neophodne metabolite, a ima i visoku sposobnost razlaganja ugljenih hidrata – produkuje gasove i kiseline koje oštećuju ćelije.

Salmonela se prenosi najčešće putem mesa i mesnih prerađevina.Čovek dobija zarazu konzumiranjem mesa koje je inficirano.Salmonela se prenosi i putem drugih izvora. Pored mesa, značajni izvori salmonele jesu mleko, mlečni proizvodi i jaja. Salmonela ima nekoliko sojeva, a najznačajniji je svakako salmonela tifi koja, ukoliko je osoba imunosuprimirana, odnosno, ima oslabljen imuni sistem, može dovesti do razvoja trbušnog tifusa.

Iako je infekcija salmonelom pretežno bolest koja se za par dana izleči, osobe koje imaju leukemiju, limfom, HIV infekciju, cirozu jetre i kojima je odstranjena slezina, često imaju nešto teži oblik, pa i razviju tifus.

Prilikom skladištenja mesa, jaja i mlečnih proizvoda, treba voditi računa da je temperatura adekvatna, odnosno, da se namirnice čuvaju u frižideru, odnosno, zamrzivaču, na temperaturama ispod 5 stepeni celzijusa.Pošto se salmonela lako prenosi, potrebno je termički obrađivati meso – salmonela je bakterija koja izumire na temperaturama većim od 70 stepeni. Uvek budite na oprezu gde jedete biftek, jer se u određenom broju restorana često meso ne čuva na pravi način!

Takođe, izbegavajte konzumaciju popularnih “crevca” jer salmonela obitava u crevima životinja, te se kod neadekvatne obrade, ona može i zadržati. Salmonela bakterija se dokazuje laboratorijskim nalazima – može se dokazati u krvi ili stolici.

Salmonela simptomi

Trovanje koje izaziva bakterija salmonela se naziva gastroenterokolitis. Inkubacija bakterije salmonele tifi traje do 72 sata, što je značajno za uspostavljanje uzroka i adekvatnog lečenja.

Simptomi infekcije salmonelom su tipični simptomi trovanja hranom:

 • mučnina
 • povraćanje
 • grčevi u stomaku
 • učestali prolivi (u vremenskom periodu dužem od 3 dana)
 • povišena telesna temperatura
 • groznica
 • glavobolja
 • pojava krvi u stolici
 • mala količina mokraće
 • suva usta i grlo

Simptomi infekcije salmonelom traju od 4 do 7 dana, iako je nekada potrebno i nekoliko meseci kako bi se organizam u potpunosti oporavio od infekcije. Simptomi dovode do nastanka dehidracije – stanja u kome je organizam znatno oslabljen i kada se telo, bez neophodnih elektrolita, teško bori sa infekcijom.

Salmonela kod dece

Dečiji imuni sistem nije u potpunosti razvijen, te su kod njih simptomi bakterijskih i virusnih infekcija znatno izraženiji. Simptomi kod dece su slični kao kod odraslih, osim što je povraćanje gotovo uvek prvi znak, a skoro uvek je praćeno i povišenom telesnom temperaturom. Trudite se da Vaše dete jede kuvanu hranu i da ne kupuje hranu na kioscima brze hrane.

Salmonela je češća kod dece mlađe od 4 godine. Obratite se pedijatru ukoliko primetite da se nakon inicijalnog simptoma povraćanja stanje ne poboljšava u roku od 2 do 3 dana, ili odmah, ukoliko ste zapazili pojavu krvi u stolici. Znak koji je karakterističan za decu koja su dehidrirala jeste plač bez suza, tako da, uvek kada primetite ovaj simptom, javite se najbližem domu zdravlja.

Salmonela lečenje

Salmonela često izaziva tešku dehidraciju organizma, te je potrebno nadoknaditi gubitak vode i značajnih elektrolita. Nekada je potrebno otrovanu osobu dovesti u bolnicu kako bi primila intravensku infuziju elektrolita (ukoliko je izgubljeno više od 2 litara tečnosti povraćanjem).

Antibiotici nisu od pomoći ukoliko je reč o infekciji koja nije prouzrokovala komplikacije. U toku infuzije, telo se uspešno bori sa infektivnim sojem salmonele i izbacuje ga stolicom.

Lekovi koji se koriste pored infuzije jesu lekovi koji sprečavaju učestale prolive. Na prvom mestu, koristi se loperamid koji je veoma efikasan a koji takođe uklanja i simptome grčeva u donjem delu stomaka. Osoba se od salmonele oporavi u roku od 7 dana.

Ukoliko je došlo do razvoja trbušnog tifusa, lekovi koji se koriste jesu antibiotici (cefalosporini ili ceftriaksoni).

Ukoliko je došlo do razvoja tifusa, ali i sepse, potrebno je plasirati centralni venski kateter, prativi pritisak, puls i količinu hemoglobina u krvi.

Nakon izlaska iz bolnice, potrebno je i dalje pravilno se hidrisati, oko 3 litara vode je dnevno kako bi se bakterija u potpunosti izlučila urinom.

Salmonela u jajima

Jaja su takođe značajan izvor ove infekcije. Među živinom nema razlike, tako da treba biti obazriv prema svim tipovima jaja. Zato treba uzeti u obzir sledeće činjenice:

 • jaja čuvajte isključivo u frižideru
 • kupujte jaja od proverenih proizvođača
 • nemojte konzumirati prljava jaja (sa stvrdnutim izmetom na ljusci)
 • pre termičke obrade, operite jaja
 • izbegavajte konzumiranje rovitih jaja, uvek je bolje pojesti više pečeno jaje
 • izbegavajte konzumiranje omleta po restoranima u toku letnjih dana
 • jaja kupujte u prodavnicama koja su upakovana, nikako na ulici
 • izbegavajte konzumiranje majoneza u restoranima i lokalima brze hrane

Salmoneloza izazvana salmonelom iz jaja se najčešće javlja kod dece, što zbog manjka svesti o salmonelozi, kao i zbog velike dostupnosti kioska brze hrane u blizini škola.

Da li je salmoneloza opasna bolest ?

Srazmerno podignutoj svesti o ovoj infekciji, može se reći da je salmoneloza česta bolest ali da ne izaziva teške posledice i komplikacije. Na Balkanu, najveći broj pacijenata čine deca, te je dalja strategija razvoja mnogih bolnica da se i u ovoj populaciji razvije svest o značaju higijene pranja ruku i pravilne ishrane. U zemljama Afrike, postoji i vakcina koja je obavezna za svu decu, razlog tome je izuzetno loša higijena i široka rasprostranjenost zaraze.