Birgerova bolest ili pušačka noga – simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Birgerova bolest, u narodu poznatija i kao pušačka noga, predstavlja retku bolest arterija i vena nogu. Osnovne odlike pušačke noge jesu zapaljenje krvnih sudova, otok i povećana sklonost ka tromboziranju.

Pušačka noga može imati ozbiljne komplikacije, može doći do oštećenja kožnog tkiva i da time stvori medijum za razvoj novih infekcija i gangrene. Birgerova bolest se prvenstveno manifestuje na rukama, ali vrlo brzo zahvata stopala i onemogućava normalno kretanje pacijenta.

Kao osnovni uzrok Birgerove bolesti, navodi se pušenje cigareta ili, u zapadnom svetu, žvakanje nikotina. U trenutku uspostavljanja dijagnoze Birgerove bolesti, pušenje se momentalno obustavlja – dalja konzumacija cigareta može dovesti do najgore komplikacije – amputacije ekstremiteta koja u mnogome narušava psiho – fizičko stanje pacijenta.

Pušačka noga – simptomi

Simptomi Birgerove bolesti mogu biti manje ili više izraženi, a postoji određena gradacija razvoja simptoma:

– Bol koji se javlja u epizodama, a najčešće zahvata stopala i noge, nešto ređe i ruke i šake. Bol se javlja ili pojačava za vreme vršenja fizičkih aktivnosti, odnosno, korišćenja tog dela tela, a nestaje nakon nekoliko minuta odmora.

pusacka noga

Ova pojava epizodnog bola se u medicini naziva klaudikacija, koja predstavlja značajan dijagnostički parametar, naime, prilikom ispitivanja težine oboljenja, pacijent se privrgava ovoj dijagnostičkoj proceduri – meri se broj pređenih metara pre nego što se pojavio bol u nozi. Normalno, usled slabosti organizma usled srčanih bolesti ili starosti, ukoliko se bol javi nakon 50 pređenih metara, onda se pojava klaudikacije odbacuje. Međutim, ukoliko se radi o mladoj osobi bez istorije kardiovaskularnih oboljenja, pojava bola do 100 metara označava mogućnost da se javila  pušačka noga, te je potrebno prezeti dodatna ispitivanja u vidu preciznijih dijagnostičkih procedura.

– Zapaljenje vena koje se nalaze direktno ispod kože

– Prsti na nogama i rukama postaju bledi nakon izlaganju i najmanje količine hladnoće ( ovo stanje se u medicini naziva Rejnaudov fenomen, i često se javlja kod osoba kod kojih se razvila pušačka noga, a u najvećem broju slučajeva zahvata žene )

– Pojava otvorenih rana na koži – ovaj simptom se uglavnom javlja kod uznapredovale Birgerove bolesti, i uglavnom se radi o psihijatrijskim bolesnicima ili beskućnicima bez adekvatne zdravstvene nege. Postojanje otvorenih rana gotovo sigurno dovodi do razvoja infekcija i daljeg pogoršanja bolesti i skoro neminovno dovodi do amputacije zahvaćenog dela tela.

Ko je sve u opasnosti od razvijanja Birgerove bolesti?

U najvećem broju slučajeva, pacijent kod koga se razvila pušačka noga, ima sledeće karakteristike:

  1. Osoba muškog pola, između 20 i 40 godina starosti
  2. Dugogodišnji pučač, puši više od 10 cigareta dnevno
  3. U istoriji bolesti ima zabeležnu ishemiju donjih ekstremiteta
  4. Ima klaudikacije, koje prestaju u miru
  5. Ima isključene ostale autoimunske bolesti i stanja povećane zgrušenosti krvi
  6. Uglavnom ima prethodno zabeležen dijabetes melitus

Posebno treba obratiti pažnju na bolesti kod kojih se javljaju simptomi slični kao kod pušačke noge: ateroskleroza, zapaljenje srčane maramice, ostale vrste vaskulitisa, sistemski lupus, sklerodermija, hiperkoagulabilnost krvi.

Lečenje pušačke noge ( Birgerove bolesti )

Pored nepobitnog ostavljanja cigareta, ne postoji medikamentozna terapija koja je definisana za lečenje pušačke noge. Ukoliko postoje klaudikacije, mogu se koristiti antiupalni nesteroidni lekovi, aspirin ili brufen. Međutim, ovi lekovi ne mogu da pruže potpuno lečenje,  već samo trenutno.

Ukoliko je pušačka noga uzrokovala otvorenu ranu, najčešće u kasnijim stadijumima, potrebno je primeniti antibiotsku terapiju kako bi se prevenirala sepsa. Ukoliko postoje otvorene rane, pacijent se momentalno šalje u nadležnu zdravstvenu ustanovu kako bi se adekvatno previjao i i primi nadoknadu elektrolita i antibiotsku terapiju.

U najvećem broju slučajeva, nažalost, pacijenti kod kojih je pušačka noga izazvala otvorene rane jave se dosta kasno, te je jedini vid lečenja u cilju prevencije sepse kompletnog organizma – amputacija. Amputacija se radi pod opštom anestezijom, osim ukoliko pacijent ne pati od nekog sistemskog oboljenja, kada se može koristiti i lokalna anestezija.

Što se opšte, konzervativne terapije tiče, menjanje režima ishrane – ne pomaže! Zapravo, pacijentima se savetuje da ne menjaju režim ishrane pošto jedino može imati – neželjene efekte. Eventualno se može razmatrati smanjen unos masne hrane, kako se ne bi taložio holesterol na zidove oštećenih krvnih sudova nogu. Sa druge strane, kao i kod većine bolesti, savetuje se veliko unošenje vode i tečnosti u toku dana – kada je u pitanju pušačka noga, savetuje se unos i do 4 litara vode dnevno, pogotovo u uzmaklom stadijumu bolesti.

Prirodni lekovi za pušačku nogu

Iako na našim prostorima nije uobičajeno da se konzumira čaj od belog luka, čaj od belog luka se u azijskoj alternativnoj medicini koristi za mnoga oboljenja kardiovaskularnog, digestivnog i urinarnog sistema. Beli luk ima “moć” da odmah nakon konzumiranja raširi krvne sudove tako što povećava lučenje azotne kiseline, koja ubrzava protok krvi. Čaj od belog luka se priprema tako što se 2 sitno iseckana čena luka ubace u ključalu vodu. Nakon što voda proključa, procedite čaj i slobodno konzumirajte jednom dnevno, pre spavanja.

Čaj od belog luka doprinosi smirivanju upaljenog krvnog suda noge i samim tim, daljeg razvoja ove bolesti.

Ukoliko Vam je ovaj prirodni lek oštrog i neprijatnog mirisa, dodajte ceđeni limun koji će pokupiti neprijatan miris.

Čaj koji ima jako prijatan i miris i ukus, a koji je idealan za lečenje obolelih krvnih sudova nogu i ruku pa i kad je u pitanju pušačka noga jeste svakako čaj od ruzmarina!

Čaj se priprema od listova ruzmarina koji se kuvaju oko 10 minuta u vodi koja ključa. Čaj od ruzmarina je idealan izbor za poboljšanje cirkulacije nogu, odnosno, sprečavanje daljeg pogoršavanja simptoma pušačke noge. Pored uklanjanja simptoma pušačke noge, čaj od ruzmarina sprečava oticanje nogu, hladnoću i nakupljanje vode u stopalima, koja tako postaju sklona infekcijama. Preporuka starijim osobama jeste da pred spavanje popiju šolju čaja od listova ruzmarina u sedećem položaju, uz podignute noge za oko 90 stepeni: na ovaj način, krvni sudovi će se raširiti pod uticajem toplote čaja ruzmarina, a cirkulacija će se pospešiti u svom putu ka srcu i iz srca. Ruzmarin pomaže boljem pamćenju, tako da uklanja simptom prolazne demencije kod osoba sa slabom cirkulacijom. Osim trudnica, ovaj čaj se preporučuje svakome, mlađe, vitalne osobe mogu ovaj čaj konzumirati i više puta dnevno, kao i da ga u vidu začina koriste za pripremu jela.

Đumbir je još jedan prirodni lek za pušačku nogu, pomaže kod problema loše cirkulacije tako što utiče na osećaj hladnoće u rukama i nogama. Đumbir se u mnogim narodima smatra izvorom toplote koji pomaže radu slezine i digestivnog trakta. Kada postoji problem sa cirkulacijom, najviše se ohlade zglobovi – koji brzo povrate normalnu temperaturu nakon šolje čaja od đumbira. Osim čaja, poželjno je dodavati đumbir jelima i kolačima. Čaj od đumbira stimuliše “širenje” krvnih sudova i na taj način, celo telo bude adekvatno snabdeno krvlju. Pored efekta na prohodnost krvnih sudova, đumbir odlično deluje i kao antioksidans tako da telo čisti od štetnih materija, pa i holesterola koji je, u dosta slučajeva, i glavni razlog oslabljene cirkulacije.