Bol u rebrima na desnoj ili levoj strani mogući uzroci

Bolovi u rebrima mogući uzroci

Kada je bol u rebrima u pitanju, postoji mnogo mogućih uzroka. Iako se često dešava da je reč o kratkotrajnom bolu koji spontano prolazi, ali ponekad taj bol može biti simptom određene upale, sindroma ili nekog drugog zdravstvenog problema.

Mogući uzroci bolova u rebrima su:

 • Razne povrede
 • Upala mišića
 • Loša probava
 • Kamen u bubregu
 • Upala pankreasa
 • Oštećenje slezine
 • Angina pektoris ili srčani udar
 • Refluks želudačne kiseline
 • Upala međurebarne hrskavice
 • Upala potplućnice (pleuritis)
 • Plućna embolija

Jedan od najčešćih uzroka bola u rebrima su traume koje nastaju prilikom padova, saobraćajnih nezgoda ili sportkih povreda. U tim slučajevima, bol u rebrima signalizira da je rebro slomljeno ili je u pitanju istegnuti mišić.

Upala mišića je takođe čest uzrok bola u rebrima, a do toga dolazi nakon teškog fizičkog napora ili pojačanog vežbanja.

Upala međurebarne hrskavice je još jedan moguć uzrok bolova u rebrima. U pitanju je hrskavica koja povezuje rebra sa grudnom kosti, a bol je konstantan i širi se na čitav grudni koš. Bol je jači na dodir, prilikom kašljanja ili naglog pokreta.

Pleuritis uzrokuje snažan bol u rebrima koji probada. U tom slučaju bol se obično javlja prilikom dubokog disanja, kašljanja, a može se osećati i nelagoda prilikom mirovanja.

Plućna embolija je jedan od najozbiljnijih uzroka bola u rebrima. Do plućne ambolije dolazi kada se u plućnoj arteriji stvori krvni ugrušak koji sprečava normalnu cirkulaciju.

 bol u rebru

Bolovi u rebrima na desnoj strani

Bol u rebrima sa desne strane može ukazivati na razne tegobe i to one koje su vezane za organe koji se nalaze na desnoj strani rebara. Obično su u pitanju zdravstveni problemi vezani za jetru kao što su upala, infekcija, oštećenje, rak.

Pored jetre, bol u rebrima na desnoj strani može biti uzrokovan usled problema sa žučnom kesom kao što su upala žučne kese, upala žučnih kanala, kamen u žuči itd.

Takođe, mnoge bolesti koje su vezane za digestivni trakt mogu biti uzrok bola u rebrima sa desne strane i to sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest, čir itd.

Još jedan mogući uzrok bola u rebrima sa desne strane može biti i kamen u bubregu, kao i upala pankreasa (pankreatitis), prelom rebara i druge povrede rebara.

Bol u rebrima na levoj strani

Bol u rebrima sa leve strane takođe može ukazivati na razne zdravstvene tegobe. Najčešći uzroci bolova u rebrima na levoj strani su želudačne tegobe, poput gorušice ili čira i crevne tegobe kao što su fleksura debelog creva, sindrom iritabilnih sreva, divertikulitis i razne crevne infekcije.

Slezina, s obzirom na to da se nalazi s leve strane, može biti uzrok bola u rebrima na levoj strani. To mogu biti uvećana slezina ili ruptura slezine.

Pneumotoraks je stanje koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju jer se odnosi na kolaps pluća i izaziva bol u rebrima sa leve strane. Ovo se odnosi i na druge poremećaje vezane za pluća, tačnije za levo plućno krilo, kao što je upala plućne maramice, upala pluća, pleuralni izliv, pleuritis, tuberkuloza ili rak pluća.

Pankreatitis i kamen u bubregu mogu biti uzrok bola na levoj strani rebara kao što mogu biti uzrok bola na desnoj strani.

Jedan od najozbiljnijih i najčešćih uzroka bola u rebrima sa leve strane jeste srčani udar ili angina pektoris. Ovde posebno treba obratiti pažnju na to da li se bol javlja sa propratnim simptomima srčanog udara kao što su preznojavanje, bol koji se širi u rame i vilicu, nedostatak daha itd.

Bolovi u leđima i rebrima

Bolovi u leđima i rebrima mogu da se jave usled diskus hernije. Diskus hernija je uzrokovana ispadanjem diskusa iz svog ležišta, što često može da uklješti nerv koji se nalazi u blizini. Degenerativne diskopatije, koje nastaju gubitkom elastičnosti diskova između pršljenova, mogu biti uzrok bolova u rebrima i leđima ako se oštećenja javljaju u nivou spajanja rebra i pršljenova. Do bolova dolazi zbog pritiskanja korena međurebarnog nerva na mestu na kojem on izlazi iz kičme ili zbog upale kojom je zahvaćen koren nerva.

Bolovi u leđima i rebrima mogu da se jave i usled upale pluća ili upale plućne maramice, artritisa, osteoporze, kao i zbog nepravilnosti kičmenog stuba kao što su skolioza i kifoza.

Rebra bolna na dodir

Kada je u pitanju bol u rebrima na dodir, uzroci takođe mogu biti različiti. Jedan od uzroka bola u rebrima na dodir može biti kostohondritis, kao i slomljena rebra, nagnječena rebra ili neki drugi zdravstveni problemi. Rebra bolna na dodir mogu biti vezana za neki ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Bol u rebrima na dodir može biti povezan sa prelomom ili nagnječenjem rebra, ako se ekstremna osetljivost razvija nakon povrede grudnog koša. Povređeno rebro je bolnije pri uzimanju daha ili prilikom savijanja ili okretanja tela. Tada je neophodno odmah se obratiti lekaru kako bi se utvrdilo da li je rebro povređeno.

Bol u rebrima pri disanju i pri pokretu

Bol u rebrima pri disanju i pri pokretu može dosta da uplaši jer se često povezuje sa plućnim problemima. Pleuritis, odnosno zapaljenje sluznice pluća, koje se može razviti iz upale pluća usled infekcija poput pneumonije i tuberkuloze, može biti uzrok bola u rebrima pri disanju i pri pokretu.

Uganuće kosto-vertebralnog zgloba uključuje bol koji se kreće niz kičmu, naročito prilikom uvijanja i savijanja po strani. Javlja se bol ili nelagodnost prilikom dubokog disanja, kašljanja ili kijanja.

Bol u rebrima pri disanju i pri pokretu može biti povezan i sa tegobama vezanim za međurebarne mišiće, kao i sa respiratornim infekcijama, uključujući i upalu pluća, pleuralni izliv, pleuritis, tuberkulozu, rak pluća i pneumotoraks.

Bol u rebrima u trudnoći

Bol u rebrima u trudnoći obično se javlja u trećem trimestru trudnoće, mada se kod nekih žena može javiti i ranije. To može varirati od blage nelagodnosti do jakog bola. Bol u rebrima tokom trudnoće uzrokovan je pritiskom vrha materice koja raste, kao i pokretima i udaranjem bebe u ovo područje. Pogođena rebra su obično na strani bebe i ovaj bol se može osetiti odmah ispod grudi. Izraženiji bol u rebrima u trudnoći može biti prilikom sedenja ili naginjanja napred.