bolovi u stomaku gore levo

Šta je uzrok za bol u stomaku gore levo pankreas ili slezina ?

Bol u gornjem levom delu stomaka se relativno često javlja, a uzrok čestog javljanja leži u tome što se tu nalaze deo želuca, pankreas i slezina koji često umeju da daju bol.

Bol u stomaku gore levo može imati akutan i hroničan tok: akutni se javlja uglavnom nakon neke traumatske povrede ili često, nakon prejedanja ili nakon velikog konzumiranja alkohola. Hroničan bol ukazuje na neki patološki proces i trebalo bi se detaljno ispitati. Takođe, jako je bitno utvrditi organ koji daje bol, zato što su uzroci bola različiti od organa do organa, a, takođe, posledice koje se mogu javiti jesu raznolike.

Gde se tačno nalazi pankreas?

Pankreas se nalazi u gornjem delu stomaka iza trbušne maramice i naleže na kičmeni stub u nivou prvog krsnog pršljena. Anatomija pankreasa je podeljena na tri dela – glavu, telo i rep.

U predelu glave gušterače, nalazi se “cev” koja predstavlja glavni žučni vod koji odvodi žuč iz jetre i spaja se sa izvodnim vodom pankreasa u zidu tankog creva.

pankreas bol

Pankreas predstavlja jednu od najznačajnijih žlezdi ljudskog organizma – enzimi koje luči pankreas su neophodni za varenje belančevina, masti i ugljenih hidrata. Pankreas sadrži ćelije koje su odgovorne za lučenje 2 hormona: glukagona i insulina koji održavaju adekvatni nivo šećera u krvi.

Gde boli pankreas ?

Ukoliko dođe do oštećenja pankreasa, obično usled zapaljenja ( akutni ili hronični pankreatitis ), javlja se bol koji “probada” čoveka u predelu ispod levog rebarnog luka, mada, bol prouzrokovan oštećenjem pankreasa se može javiti celom površinom stomaka – pankreas je horizontalno postavljen i delom se nalazi i u desnoj polovini tela.

Kako boli pankreas?

Kao što smo napomenuli, bol koji se javlja, javlja se u vidu proboda, pacijent se obično ne može uspraviti jer je bol jak i samo istezanje tela dovodi do pojačavanja bola.

Bol u pankreasu je često praćen povišenom telesnom temperaturom, mukom i povraćanjem, a pacijenti koji su skloni razvoju ovog niza simptoma jesu dugogodišnji alkoholičari, pušači, osobe koje se ne pridržavaju strogog režima ishrane a imaju problema sa lučenjem žuči i radom žučne kese, zatim dijabetičari ( ukoliko je došlo do uništenja Langerhansovih ostrvaca ) i osobe koje su na dugotrajnoj terapiji lekovima za smanjenje krvnog pritiska – diureticima ili steroidima.

Kada dođe do oboljenja žučne kese, odnosno, nakupljanja kamenčića, vodeći se činjenicom da su žučna kesa i pankreas povezani zajedničkim putem, lako se dolazi do zaključka da kamen može preći iz žučne kese u pankreas i izazvati infekciju tako što oštećuje sluznicu pankreasa i izlaže pankreas mikroorganizmima koji lako mogu da ispolje svoje dejstvo na oštećenom zidu pankreasa

Bol sa leve strane ispod grudi

Na prvom mestu, treba podsetiti da se upravo na levoj strani nalazi – srce. Bol koji se javlja osled oštećenja arterija, vena ili samog srčanog mišića, pacijent doživljava kao fatalan – obično je praćen preznojavanjem. Dobra stvar je što se problemi sa srcem uvek shvataju ozbiljno, tako da pacijent obično zove hitnu pomoć u takvim situacijama. Srčani bolesnici opisuju bol kao tup, i kao “da će im srce iskočiti iz grudi”. Ovo je tipičan anginozni bol, karakterističan za bolesnike koji pate od angine pektoris. Anginozni bol se širi u vrat, levo rame i u donju vilicu, a prolazi na davanje tablete nitroglicerina ispod jezika. Anginozni bol se javlja nakon težeg fizičkog napora a prolazi nakon odmora.

Međutim, nije svaki bol sa leve strane ispod grudi posledica razvijene angine pektoris – stariji ljudi često mešaju bol sa pojačanim otkucajima srca, naročito nakon težih fizičkih aktivnosti i nakon izlaganju stresnim situacijama.

Gde se nalazi slezina?

Slezina se, kao i pankreas, nalazi u gornjem levom delu trbuha, međutim, slezina se često može opipati ispod levog rebarnog luka ukoliko zadržimo dah ( podrazumeva se da osoba nije gojazna ). To je zato što je slezina površnije postavljena u odnosu na pankreas.

gde se nalazi slezina

Bol u predelu slezine

Zašto slezina često uzrokuje bol? Slezina predstavlja jedan od organa koji se najlakše povređuju. Razlog tome je tanka kapsula kojom je slezina obavijena i koja često puca, potom veliki broj krvnih sudova a zatim i sama njena struktura.

Slezina često daje bol koji nije previše opasan – slezina je organ koji se hirurški može izvaditi – čovek može živeti bez slezine!

Saznajte više>>>  Slezina funkcija i najčešće bolesti

Međutim, slezina je problematičan organ zato što je ona, pored jetre, jedini organ koji može dati sekundarno krvarenje. Šta to znači? Nakon traumatske povrede i ozleđivanja slezine, slezina krvari u svojoj kapsuli – količina krvi raste a kada preraste kapacitet skladištenja krvi, pod uticajem velike količine, slezina puca i opet dolazi do krvarenja – ova vrsta krvarenja je jako opasna jer se gubi velika količina krvi, a bol koji je javlja usled pucanja osobe mogu da zanemare ( pogotovo gojazne osobe – zbog viška masti, bol se ne može preneti na kožu ).

Povezano>>> Uvećana slezina i jetra simptomi i lečenje

Bolovi sa leve strane stomaka – najčešći uzroci

Pored navedenih problema pankreasa, slezine i srčanog mišića, stanja koja mogu prouzrokovati oštar bol u predelu leve strane stomaka jesu:

– Sindrom nervoznih creva – ovaj sindrom ne prouzrokuje oštar bol, već veliku nelagodnost koja se često meša sa bolom – ovaj sindrom se često javlja kod osoba koje su izložene stresu, a posebno kod žena koje su na izlasku iz adolescentnog doba.

– Infekcije bubrega – karakteristika ovog bola jeste da je tup i da se javlja pozadi sa leve strane – infekcija bubrega često nastaje kao posledica zapaljenja bešike ili mokraćooda

– Pneumonija pluća – bol se javlja zajedno sa teškim disanjem, groznicom, kašljem i drhtavicom, javlja se delovanjem bakterija, virusa ili parazita

– Trovanje hranom – nakon konzumiranja kontaminirane hrane – bolovi se javljaju do 2 dana nakon konzumiranja hrane, bol se javlja zajedno sa povraćanjem i mukom

Slično>>>  Bol u stomaku ispod levog rebra mogući uzroci i lečenje

– Kronova bolest

– Ciste na jajnicima – ovaj bol se može javiti i sa leve i sa desne strane i često se širi u butine

– Abdominalna kila

– Kamen u bubregu – koji se ne treba mešati sa infekcijom, kamen daje bol koji se javlja periodično

– Rak creva

– Malarija – jedan od najvažnijih uzročnika bola u zemljama centralne Afrike

– Uvrtanje creva oko svoje ose

– Hronična opstipacija

– Zapaljenje tankog ili debelog creva

– Mononukleoza – dolazi do uvećanja slezine koja zatim uzrokuje bol.