vitiligo kod dece

Bolest vitiligo – depigmentacija kože – simptomi, lečenje, prirodni lekovi

Vitiligo je najčešće stanje koja dovodi do depigmentacije kože.  Drugo ime za bolest vitiligo jeste leukodermija, a tačan uzrok nastanka ove kožne bolesti nije do kraja razjašnjen – ali svakako, svi uzroci dovode do istih patoloških porećemaja – razaranja melanocita – pigmentnih ćelija koje koži daju boju.

Osobe se obraćaju lekaru iz jednog razloga – pojave belih fleka koje estetski ne deluju prihvatljivo.

Bele fleke na koži su karakteristične jer su jasno ograničene od kože koja je normalno pigmentisana.Nisu potrebni drugi simptomi da bi se zaključilo da je u pitanju bolest vitiligo.

Depigmentacija kože i bele fleke nije jedina  posledica koju izaziva vitiligo bolest, i dlake poprimaju slične osobene – postaju krte i bez boje. Vitiligo je bolest koja ostavlja bez pigmenta i sluzokožu usne duplje koja dobija belo – ružičastu boju.

Vitiligo kod pacijenata često uzrokuje psihološki stres i ove osobe se često izoluju od društva.

Oko 1 % svih osoba boluje od vitiliga, podjednako je zastupljen u oba pola, a polovina pacijenata razvija vitiligo bolest pre 20. godine života, dok druga polovina razvije vitiligo posle 40. godine života.

vitiligo bolest lecenje

Vitiligo – mogući uzroci

Nisu definisani, ali se mngoa stanja mogu biti urok zbog koga se javlja depigmentacija kože:

autoimunske bolesti organizma – organizam sam uništava svoje pigmentne ćelije ( Hašimotov tireoiditis, sklerodermija, reumatoidni artritis, dijabetem melitus tipa 1, psorijaza, Adisonova bolest, sistemski lupus eritematozus )

porodična istorija – nekoliko članova šire porodice imaju vitiligo

povećana funkcija štitne žlezde

alopecija areata – gubitak kose u krugovima (na pečate)

anemija kao posledica nedostatka vitamina B12

vitiligo slike

Vitiligo bolest podela

Podela je izvršena u odnosu na uzrok nastanka, simetričnost, težinu oboljenja i izbor terapije. Deli se na segmentni i nesegmentni vitiligo.

Nesegmentni vitiligo se karakteriše jasnom simetrijom u pojavi belih fleka, a dalje se deli na:

Generalizovani vitligo: nasumično distribuiran po celom telu

Univerzalni vitiligo: koji zahvata celo telo

Lokalni vitiligo: najčešće se javlja kod dece, gde je neki određeni deo zahvaćen, a ostali su pošteđeni

Akrofacijalni vitiligo: zahvaćeni su prsti nogu i ruku zajedno sa predelom oko usana

Mukozni vitiligo: depigmentacija sluzokože usne duplje zajedno sa vitiligom kože glave

Segmentni vitiligo se javlja u sklopu sistemskih bolesti, uglavnom nije simetričan – na primer, zahvaćena je jedna ruka ili jedna polovina glave. Za razliku od nesegmentnog, segmentni se uglavnom povezuje sa autoimunskim bolestima kao uzrokom nastanka.

Vitiligo – simptomi

Osnovni simptom vitiliga jeste depigmentacija kože koja dovodi do pojave belih fleka na koži. Najčešće, ovi simptomi dolaze do izražaja nakon višečasovnog izlaganja suncu, a delovi tela koji su najviše izloženi nastanku vitiliga jesu ruke, stopala, šake, lice i usne.

Ostali simptomi vitiliga jesu:

  • obezbojavanje lobanje, trepavica, obrva, brade i brkova pre 35. godine života
  • gubitak boje tkiva koja su povezana sa kožom prirodnim putevima – ukoliko je vitiligo zahvatio nos ili predeo oko usana, vitiligo prelazi i na sluzokožu usne i nosne duplje
  • gubitak pigmentnih ćelija u pregibnim regionima: pazušne jame, predeo oko genitalija, potkolena jama

Osim promena kao što je depigmentacija kože, vitiligo nema simptome na unutrašnjim organima kao i na funkcije organizma. Usled estetskog deficita, vitiligo bolest do konačnog izlečenja dovodi do velikog psihološkog stresa po pacijenta jer se oseća neprihvaćeno i često se izoluje od društva. Najveći psihološki stres imaju osobe koje imaju vitiligo na licu.

Vitiligo kod dece

Polovina pacijenata koji imaju vitiligo, prve simtpome su dobili u najranijem stadijumu života. Vitiligo kod dece je segmentnog tipa, javlja se simetrično, a terapija je nešto drugačija nego kod odraslih osoba pošto su deca osetljivija na zračenje i terapiju generalno, te se primenjuju manje invazivne metode.

Kako lečiti vitiligo ?

Za vitiligo bolest ne postoji terapija koja kod svakog pacijenta deluje uspešno i precizno, u opciji je nekoliko metoda za lečenje.

Najbolji rezultat daje kombinacija kortikosteroida i ultravioletnog zračenja. Usled povećane sklonosti ka razvoju karcinoma kože, dermatolozi fototerapiju sklanjaju u stranu – ona se primenjuje samo kada prethodna kombinacija nije dala efekta.

Vitiligo na šakama, rukama, stopalima, nogama i zglobovima se najteže leči, zato što je potrebno najviše vremena za ponovnu pigmentaciju. Najlakše i najefikasnije je lečenje vitliga na licu.

Od kortikosteroida, najviše se koriste glukokortikoidi ( preparati kao što su 0.05 % klobetazol ili 0.1 % betametazon ), inhibitori kalcineurina ( kao što su takrolimus ili pimekrolimus ). Ovo su lekovi prve linije za lečenje vitiliga.

Drugu liniju terapije za lečenje vitiliga predstavlja fototerapija, najčešće se koristi terapija PUVA. Fototerapija je zabranjen vid lečenja kod dece mlađe od 12 godine – ova deca su najpodložnija štetnom uticaju ove vrste terapije, i mogu veoma lako da dobiju karcinom kože. Kao alternativni vid za lečenje vitiliga kod dece, koristi se terapija UVB zracima.

Vitiligo – prirodno lečenje

Pojava belik fleka na licu i telu se uspešno može lečiti i prirodnim putem!

  1. Upotrebite moćnu papaju! Papaju možete koristiti na 2 načina za prirodno lečenje vitiliga: tako što ćete sok od papaje piti ujutru na prazan stomak do povlačenja belih fleka, ili tako što ćete na 30 minuta držati komade papaje na deo tela koji ima belu fleku. Sok od papaje ima ulogu stimulatora proizvodnje melanocita.
  2. Probajte crvenu glinu koja ima odličan efekat kad je u pitanju depigmentacija kože! Pomešajte crvenu glinu sa 2 kašičice soka od đumbira i trljajte bele fleke svakog dana. Sok od đumbira pomaže cirkulaciji i uklanjanju belih tačkica a crvena glina ima odličan eekat izolacije – na ovaj način đumbir će ispoljiti svoj maksimum u lečenju vitiliga.
  3. Kombinacija soka limete i lišća bosiljka će pored uticaja na stimulaciju proizvodnja melanocita podmladiti Vašu kožu! Aplicirajte ovu smesu na bele fleke 3 puta dnevno u periodu od 6 meseci kako bi se vitligio povukao.
  4. Isprobajte moć oraha! Izblendujte orah do dobitka finog praha, 2 kašike ovog praha ubacite u 2 decilitara mlake vode, a potom aplciirajte na kožu 3 do 4 puta dnevno. Aplikacija bi trebalo da traje između 15 i 20 minuta, a nakon toga, lice isperite vodom. Ovaj tretman traje oko 2 meseca.
  5. Med za lečenje vitiliga prirodnim putem! Med je najjednostavnije koristiti pre spavanja. Postoje 2 vrste lečenja vitiliga medom: prva metoda jeste da koža dobije nutritivne mikroelemente iz meda običnom konzumacijom meda ujutru na prazan stomak. Med možete koristiti i kao kremu za lice: aplicirajte med na delove tela sa belim flekama i ostavite na oko 30 minuta do sat vremena. Nakon toga, isperite lice mlakom vodom, ali ne koristite sapun – može doći do gubitka vrednih materija iz meda kada se pomeša sa glicerinom iz sapuna.