Bolovi u stomaku sa leve strane dole kod žena i muškaraca mogući uzroci

Bolovi u stomaku su najučestalije tegobe u ljudskoj populaciji. Razlog tome je veliki broj bioloških procesa koji se upravo u stomaku obavljaju, od varenja, skladištenja hrane, metabolizma masti, proteina, belančevina, ugljenih hidrata, preko lučenja hormona, obavljanja imunološke uloge i uspostavlja balansa elektrolita u svakom trenutku.

Sa leve strane stomaka, nalaze se organi koji su jako dobro inervisani, a u kojima se obavlja veliki broj funkcija, te su podložni povredama i sistemskim oboljenjima.

Unutrašnji organi čoveka u stomaku na levoj strani jesu creva, želudac, slezina, a nešto niže, nalaze se i bubreg, kao i karlični – genitalni organi žene i muškarca.

Mogući uzroci bola u stomaku dole levo

Kao najčešći uzroci navode se razne infekcije što stomačnih, to i karličnih organa, zatim dobroćudne ili zloćudne promene, kao i specifična oboljenja organa usled povrede ili lošeg stila života.

 bol u stomaku na levoj strani dole

Bolovi u stomaku sa leve strane dole kod kod muškaraca

Muškarci se često javljaju lekaru zbog pojave bolova u donjem delu stomaka, a kao potencijalni uzročnici nastanka bola, navode se:

– zapaljenje prostate

– starija životna dob ( bol u stomaku i iza stidne kosti )

– povećanje prostate – bilo da je ono dobroćudno ili zloćudno

– povrede testisa – bol se prenosi iz skrotuma na donji deo stomaka ( črsto se opisuje bol u jednom testisu koji ima značajniju patofiziološku podlogu )

– preponska kila

Bol u stomaku kao posledica upale slepog creva

Kao najčešći uzrok jako velikih bolova u donjem desnom delu stomaka navodi se zapaljenje slepog creva. Bolovi su, u ovom slučaju, toliko jaki i potrebna je hitna hirurška operacija. Upala slepog creva pogađa u istom odnosu i muškarce i žene, a starosna grupa u riziku su ljudi između 30 i 40 godina života.

Bol se javlja u predelu pupka, levo i desno, i praćen je mučninom i gubitkom apetita. Bol se ne javlja konstantno u istoj tački,  već se vremenom pomera iz oblasti pupka skroz desno dole.

Pacijent često može prstom da pokaže gde ga boli, što nije slučaj kod ostalih oboljenja stomaka gde je bol nejasno lokalizovan.

Jedini način lečenja upale slepog creva je hirurška intervencija, da ne bi došlo do neželjenih komplikacija – najteža komplikacija je sepsa.

Bolovi u stomaku kod žena

Najčešći, normalni bolovi jesu predmenstrualni bolovi, posebno kod mlađih devojaka kojima materica nije u potpunosti razvijena.

Upala sluznice vagine ili zidova materice, često prouzrokuju bol u stomaku lokalizovan u donjem levom kvadrantu stomaka.

Najčešći izazivači upale vagine jesu hlamidija, ureaplazma i trihomonas vaginalis.

Posebno treba voditi računa o ženama koje ulaze u menopauzu – neretko, mišići karlice slabe i ove žene mogu tokom uobičajenih fizioloških aktivnosti, kao što su kašljanje, kijanje ili smejanje, da prouzrokuju bol u donjem levom kvadrantu.

Stanje u kome je oplođena jajna ćelija “zaglavljena” u jajovodu, umesto da se razvija u materici, naziva se vanmaterična trudnoća. Vanmaterična trudnoća je visokorizična, opasna po ženu, a fetus nema pogodnu sredinu u kojoj bi mogao da se razvije. Ovakva trudnoća je često praćena prskanjem omotača ploda u trbušnu duplju – na taj način, dolazi do nadraživanja stomačnih nerava i posledičnog bola. Bol je obično velikog intenziteta i lokalizovan je u donjem delu stomaka desno. Pored bola, postojanje materične infekcije često uslovljava i razvoj infekcija karličnih organa – infekcije mokraćnih puteva su obično praćene bolom koji traje dosta dugo, nekada i nekoliko meseci, a prestaje nakon što se infekcija karlice u potpunosti izleči.

Pored vanmaterične trudnoće, uzroci povezani sa jajnicima i mokraćnim putevima jesu ciste jajnika – ciste su sklone pucanju i širenju sadržaja po celoj trbužnoj duplji, u isto vreme, nadražujući je i izazivajući jak, profuzni bol.

Tumori jajnika izazivaju jak bol koji iscrpljuje bolesnicu a bol se često ne može okupirati analgeticima, pa su potrebni sedativi poput morfina, dok se tumor ne odstrani a tkivo ne revitalizuje u potpunosti.

Probadanje sa leve strane stomaka

Probadanja koja se periodično javljaju, kod osobe izazivaju napad panike, međutim, najbitnije je ostati pribran i u što kraćem roku obratiti se lekaru.

Često, probadanja se mogu javiti nakon obilnijih obroka ili usled konzumiranja alkohola, kada se bol može brzo kupirati analgeticima a zdravstveno stanje povratiti u normalu za tili čas. Ukoliko probadanje perzistira, trebalo bi se potražiti osnovni uzrok bola i propadanja, i u odnosu na uzročnika, sprovesti adekvatnu terapiju.

Bolovi na levoj strani stomaka usled upale bubrega

Upalu bubrega karakterišu povišena telesna temperatura, osećaj drhtanja i zime.

Bol koji se javlja, lokalizuje se u donjem levom kvadrantu i često prestaje tek nakon što se organizam u potpunosti oporavi od infekcije.

Ukoliko osoba posumnja da  postoji upala bubrega, brzim dijagnostičkim testovima se može utvrditi osnovanost sumnje. Sedimentacija eritrocita je često povišena, kao i leukocita, koji su povišeni i u mokraći.

Pored bola, pri mokrenju dolazi i do peckanja, zbog čega pacijent često oseća veliku neugodnost za vreme mokrenja i izbegava da mokri.

Najčešći izazivači upale bubrega jesu bakterije ešerihija koli, pseudomonas, proteus mirabilis, streptokokus, stafilokokus. Upala bubrega se leči malo duže u poređenju sa ostalim infekcijama, a bolovi se često mogu kupirati analgeticima.

Bolovi u stomaku usled postojanja kamena u bubregu

Kamen u bubregu, kod pacijenata lošijeg zdravstvenog stanja, može da izazove izuzetno jaki bol koji pacijent ne može da podnese u stojećem položaju.

Bubrežna kolika, kako se u medicini nazivaju jaki bolovi prouzrokovani kamenom u bubregu, često kao simptom daje pojavu krvi u mokraći, povećanu sklonost ka infekcijama mokraćnih puteva i propadanje bubrežnog tkiva koje može da bude životno ugrožavajuće.

Pre pojave samog bola, osoba može da oseća nelagodnost u slabinskom predelu ili da primeti pojavu krvi u mokraći, a ovi simptomi se najčešće javljaju usled provokacije kamena u bubregu – nakon dugog pešačenja ili vožnje po brdskim predelima.

Bol usled kamena u bubregu se sa vremena na vreme pojačava i slabi, ali između ta 2 vremena, pacijent nikad nije u bezbolnom stanju, često se u snu okreće, pronalazi položaj u kome je bol najmanjeg intenziteta.

Ukoliko dođe do bubrežne kolike, pacijent treba u što kraćem roku da popije jake analgetike ili lekove za smanjenje kontrakcija mišića trbušnog zida. Često lekovi ne mogu da umanje bol, pa je u takvim situacijama preporučena operacija ili intervencija uklanjanja kamena tankom iglom – ovo se često primenjuje kod pacijenata koji imaju veliki kamen koji se nikako ne može prirodno razgraditi.