bol u zglobovima prstiju

Bolovi u zglobovima prstiju ruke – uzrok, lečenje, prirodni lekovi

Bolovi u zglobovima pogađaju često starije osobe,  mada se i kod mlađih javljaju simptomi usled sve češćih degenerativnih promena zglobova šake.

Razlozi javljanja su uglavnom degenerativne bolesti autoimunskog porekla i često se ne zna na koji način je bolest nastala.

Bolovi u zglobovima prstiju i šake se javljaju usled degeneracije kostiju, mišića, zglobova, tetiva, krvnih sudova i vezivnog tkiva.

Bolovi u zglobovima – uzroci

Artroza

Najčešći uzrok zbok kog nastaju bolovi u zglobovima prstiju ruke jeste rizartroza, odnosno, osteoartritis. Osteoartritis nastaje kao posledica degenerativnih promena u hrskavici, zglobnoj čauri i zglobnim vezama, a kao primarni uzrok se navodi istrošenost i prevelika upotreba zgloba, zbog toga osteoartritis uglavnom nastaje kod osoba starijeg životnog doba.

Ukoliko osteoartritis zahvati veliki broj zglobova šake i ruke, onda se to naziva poliartroza.

Osteoartritis zbog koga se javljaju neugodni bolovi u zglobovima prstiju i šake je rasprostranjena bolest, od koje pretežno oboljevanju starije osobe, a javlja se podjednako i kod žena i kod muškaraca. Oko 10 % pacijenata obolelih od osteoartritisa ima manje od 30 godina.

bol u zglobovima sake

U zemljama sa visoko razvijenim zdravstvenim sistemom, bolovi u zglobovima su na prvom mestu kao razlog odsustva sa posla.

Klinički, rizartroza daje veliki bol, koja je u početku prisutna pri fizičkoj aktivnosti osobe i pri velikom opterećenju šake, a usled prolongiranosti bolesti, bol u prstima i šaci počinje da se javlja i kada osoba miruje. Često su pratioci bola u globovima prstiju i ruke ukočenost, ograničena pokretljivost, krepitacije ( zvuk škripanja u zglobu pri pokretu ruke ). Paralelno sa razvojem ukočenosti, razvija se i slabost muskulature okolnog područja, kao i slabljenje sistema ligamenata.

Povremeno sa bolovima u šakama se javlja i otok zgloba, ukoliko dođe do razvoja infekcije zgloba. Tada se govori o razvoju dekompenzacione artroze koja može da ostavi trajni deformitet. Ovaj proces prvo nastaje u velikim zglobovima, kao što su zglob kuka i kolena, a potom i na malim zglobovima šaka i prstiju.

Ovo oboljenje zbog koga se javljaju bolovi u zglobovima prstiju i šaka se definiše kao profesionalno oboljenje – kod manuelnih radnika koji dosta životnog doba provedu baveći se teškim fizičkim poslovima.

Reumatoidni artritis prstiju – posledica: krivljenje prstiju šake

Ova bolest je autoimunska i predstavlja paljenje zglobova šaka i stopala praćemo otokom predela zgloba, intenzivan bol a u težim situacijama i propadanje kapsule zgloba.

Reumatoidni artritis nema jasan uzrok nastanka, ali naučno je dokazano da na razvoj bolesti utiče genetska predispozicija, da se kod žena češće javlja nego kod muškaraca, da se najčešće javlja u srednjem životnom dobu ( između 20. i 50.godine života ). Osobe koje imaju bolji imunološki status, lakše i brže dođu do izlečenja u odnosu na 75 % ljudi čiji imuni sistem nije dovoljno jak da bi mogao da se izbori sa ovom bolešću – u proseku 10 %  pacijenata ima trajni deformitet zahvaćenog zgloba.Kočenje prstiju na rukama se takođe javlja.

Ova bolest nastaje iznenada, i uglavnom u isto vreme, više zglobova biva zahvaćeno. Simetrično zahvata zglobove, a sama bolest počinje da se razvija  na zglobovima šake i stopala. Bol i ukočenost se pojačavaju nakon ustajanja iz kreveta i i višesatnog mirovanja. Slabost i umor su izraženiji rano ujutru.

Posledice koje reumatoidni artritis ostavlja mogu bitno da ugroze funkcionalnost osobe.Pored toga što se javlja bol u prstima šake može doći do kontrakture – tada je prst fiksiran u jednoj tački i ne može da se savija i opruža. Uporedo sa tim, dolazi do primicanja svih prstiju ka malom prstu i da na taj način dođe i do deformiteta tetiva.

Karakteristično za reumatoidni artritis jesu čvorići koji se javljaju iznad zahvaćenog zgloba.

Pored ustaljenih simptoma kao što su ukočenost bolovi u zglobovima, neke osobe imaju i povišenu telesnu temperaturu, kao i zapaljenje krvnih sudova koje može dovesti i do oštećenja nerava i kože iznad oštećenih nerava i krvnih sudova.

Ozbiljnije komplikacije reumatoidnog artritisa mogu biti i kočenje i krivljenje prstiju, zapaljenje plućne maramice, zapaljenje srčane maramice, otežano disanje i poremećaj rada srca u vidu pretkomorskog i komorskog treperenja, povišenja krvnog pritiska i velikog obroja otkucaja srca u minutu.

Apitoks baner

Dijagnoza reumatoidnog artritisa

Radi lakšeg dijagnostikovanja reumatoidnog artritisa, napravljen je spisak simptoma koje osoba mora imati da bi joj bila uspostavljena ova dijagnoza, tačnije ukoliko osoba ima minimum 4 simptoma, defitivno se radi o reumatoidnom artritisu.

  • Jutarnja ukočenost u zglobovima koja traje više od 60 minuta u vremenskom periodu dužem od 6 nedelja
  • reumatoidni faktor u krvi
  • karakteristične promene koje se mogu videti na rentgenskom snimku
  • zapaljenje šake, zgloba ili zglobova prstiju u vremenskom periodu dužem od 6 nedelja
  • zapaljenje tri ili više zglobova

Pomoćne dijagnostičke metode jesu i laboratorijski testovi ( npr., sedimentacija eritrocita je kod 80 % pacijenata sa ovom bolešću ubrzana, često ovi pacijenti imaju smanjen broj belih krvnih zrnaca ), pregled urina, uzimanje uzorka zglobne tečnosti, rentgen.

Lečenje bolova u zglobovima šake

Lečenje može biti konzervativno, uz pomoć lekova, i hirurško.

Preventivne mere za artritis prstiju u ublažavanju bolova i simptoma reumatoidnog artritisa jesu odmor nakon iscrpnih fizičkih aktivnosti, odgovarajuća ishrana – uvođenje ribe i biljnih ulja u ishranu a redukovanje crvenog mesa može doprineti pobošljanju kliničke slike i konačnog ishoda bolesti.

Takođe, treba voditi računa o tome da oboleli zglobovi budu pošteđeni teških fizičkih aktivnosti.

Lekovi koji se koriste u lečenju reumatoidnog artritisa jesu nesteroidni antiupalni lekovi, kortikosteroidi i imunosupresivi.

Od nesteroidnih antiupalnih lekova, najvažniji i najpoznatiji lek jeste aspirin. Pored aspirina, u širokoj upotrebi je i ibuprofen.

Aspirin i brufen olakšavaju tegove i smanjuju veličinu otoka.

Preporučena doza aspirina na početku lečenja jeste oko 350 miligrama, što su 2 tablete dnevno. Doza se može povećivati i smanjivati u odnosu na intenzitet bola, a činjenica da aspirin nema ozbiljnijih neželjenih dejstva, čini ga idealnim za lečenje degenerativne bolesti zglobova.

Ukoliko je neko osetljiv na aspirin, može ubaciti i mizoprostol u cilju zaštite želudačne sluznice.

Sporodelujući lekovi se koriste kod hroničnih oboljenja zglobova, međutim, primena ovih lekova mora biti strogo kontrolisana od strane nadležnog lekara, zato što ima neželjena dejstva koja mogu biti opasna – koriste se penicilamin, hidroksihlorokin, sulfasalazin i preparati zlata. Daju se u mišić, jednom nedeljno, dok ne dođe do poboljšanja opšteg stanja zglobova.

Penicilamin se najčešće koristi i najefikasniji je, mada, ima i najveći broj neželjenih dejstava – može izazvati oboljenja bubrega, mišićne bolesti, kao i smanjenje broja krvnih ćelija u koštanoj srži.

Sve ređe se koriste kortikosteroidi, koji imaju primenu kdo težih oboljenja zglobova i veoma jakih bolova u zglobovoma šake koje prati deformacija prstiju. Ipak, žene koje imaju osteoporozu, osobe koje imaju povišeni nivo šećera u krvi i povišeni krvni pritisak bi trebalo da izbegavaju korišćenje kortikosteroida.

Prirodni lekovi protiv bolova u zglobovima šake

Ukoliko periodično osećate bolove u zglobovima, spas možete pronaći i u prirodnih izvorima analgetika!

Začin koji je danas jako popularan i korišćen za pripremu egzotičnih jela jeste kurkuma. Sigurno niste znali da kurkuma ima i odlično antiupalno i antioksidativno dejstvo!

Pomešajte kurkumu i malo meda u čašu mleka, i konzumirajte u periodu kada osećate da Vas zglobovi bole. Ovo je odličan prirodan lek za osobe koje imaju bol u prstima šake.

Jabukovo sirće Vam može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima svojim dejstvom na štetne materije u organizmu – pomaže njihovoj razgradnji i otklanjanju iz organizmu prirodnim putem.

Jabukovo sirće obiluje moćnim elektrolitima, poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma. Svako jutro, kašičica meda i jabukovog sirćeta rastvorenog u mlakoj vodi, pomoći će radu velikog broja Vaših organa, a nesnosni bol u zglobovima znatno ublažiti.

Bolan i otečen zglob možete masirati oblogama koje ste potopili u jabukovo sirće.

O belom luku se odavno zna kao vrsnom zaštitniku zdravlja svojim antioksidantnim činiocima! Bogat je sumporom i selenom koji imaju antireumatski efekat.

Beli luk može poslužiti za pripremu obloge za otečeni zglob – propržite ga u susamovom ulju a potom procedite. Obloga se drži oko 3 sata na obolelom području. Dva do tri čena belog luka dnevno možete konzumirati i ne brinuti o neželjenim efektima jer ih beli luk – nema!

Đumbir možete koristiti u vidu čaja! Iseckajte đumbir pa ga ostavite da proključa u loncu vode, potom ga procedite i konzumirajte zajedno sa medom. Đumbir ima odličan antireumatski efekat i pomaže opštem poboljšanju stanja organizma.

Čaj od koprive je, takođe, blagotvoran! 2 do 3 kašičice osušenog lišća koprive potopite u ključalu vodu i ostavite na 15 minuta. Potom procedite i konzumirajte čaj koliko god Vi to želite.

Bol u prstima šake koji izazivaju artritis prstiju i artroza će biti značajno ublažen.

[icegram campaigns=”8788″]