Borove iglice kao lek za kašalj, bronhitis, sinuse…

Borove iglice su odličan prirodni lek za kašalj, bronhitis, sinuse… najčešće se koriste u medu ili kao čaj….

Borove iglcie svakako nisu najidealniji izbor za obrok, ali mnogi od Vas ni n znaju da je čaj od borovih iglica možda najzdraviji napitak koji će ikad popiti! Borove iglice obiluju vitaminom C, te će Vas u slučaju napada mikroorganizama, zaštiti od ovih štetočina i imuni sistem dići na potpuno novi nivo.

Borove iglice kao lek

Mnogi od Vas se pitaju: Zašto je dobro konzumirati čaj od borovih iglica?

 1. ima prijatan miris i ukus, što je mnogim od velikog značaja
 2. vitamin C se u izuzetnoj meri nalazi u samo 1 šolji čaja od borovih iglica ( 5 puta više nego u 1 čaši limunovog soka ) te doprinosi opštem zdravlju organizma, jača srce i krvne sudove, uspešno leči proširene vene, uklanja procese na koži i dobar je za ublažavanje osećaja muke i gađenja.
 3. imuni sistem biva toliko pojačan nakon samo 1 šolje čaja od borovih iglcia, da Vam dodatni lekovi neće biti potrebni!
 4. borove iglice su takođe značajan izvor vitamina A, čime štitite Vaše oči – poboljšavate vid i zdravlje očiju, jačate koren dlake i uspešno regenerišete kožu. Vitamin A je odličan za stimulaciju stvaranja crvenih krvnih ćelija.
 5. odličan je kao lek za iskašljavanje nagomilanog šlajma u disajnim putevima, a uspešan je i u lečenju upaljenog grla koje ima bele naslage
 6. pomaže poboljšanju kognitivnih funkcija – čuva memoriju i koncentraciju
 7. posebno je dobro da ga konzumiraju osobe koje pate od depresije – ovaj čaj stimuliše lučenje hormona koji smanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje
 8. gojazne osobe bi trebalo da uvrste čaj od borovih iglica zato što on smanjuje apetit te time doprinosi smanjenju suvišnih kilograma, a u isto vreme, jača organizam i štiti ga od svih negativnih posledica gojaznosti
 9. pomaže u regulaciji visokog krvnog pritiska, te samim tim pomaže uspešnom obavljanju funkcije srca i krvnih sudova
 10. osobe koje imaju jake alergijske reakcije na polen, prašinu i bilje mogu da konzumiraju čaj od borovih iglica kako bi smanjili reakciju organizma na ove supstance koje organizam prepoznaje kao strana tela
 11. borove iglice su odlično antioksidantno sredstvo – oslobađaju telo od slobodnih radikala, te samim tim omogućavaju neometano funkcionisanje celog organizma

Kako napraviti čaj od borovih iglica ?

caj od borovih iglicaZa pripremu ovog čaja, potrebno je da naberete mlade grančice bora – zelene grančice su najbogatije vitaminom C, braon i sive grane su već izgubile svoj nutritivni značaj, te ih je beskorisno koristiti za čaj. Nakon što ste grančice nabrali, očistite ih i dobro operite kako bi sa njih skinuli prljavštinu i prašinu. Otrebite mlade borove iglice sa stabljike.

Čaj od borovih iglica – priprema

Nakon što ste ostavili vodu da se prokuva, a samog ključanja, isključite šporet i stavite lonče sa strane. Ubacite 1 kašiku borovih iglica u lonče i poklopite na oko 10 minuta kako bi borove iglice ispustile svoje vitamine u čaj. Nakon što ste pustili da čaj od borovih iglica odstoji, procedite čaj i spreman je za konzumaciju.

Ukoliko Vam je ukus čaja iz bilo kog ukusa neprijatan, možete ubaciti krišku limuna ili kašičicu livadskog meda. Nemojte dodavati šećer ili zaslađivače. Čaj konzumirajte više puta dnevno, ali ne više od 4 puta.

Borove iglice u medu

Borove iglice u medu su odlične za podizanje imuniteta, a priprema ovog ukusnog meda je jednostavno. Dovoljno je da u teglu meda ubacite 3 kašike borovih iglica i izmešate drvenom kašikom. Nakon što ste med i borove iglice lepo izmešali, možete ga konzumirati u neograničenim količinama!

Borove iglice za kašalj i bronhitis

Ovaj prirodni lek je odličan za jačanje imuniteta. Koristi se već duži niz godina za lečenje raznih virusnih i bakterijskih infekcija, među kojima posebno dejstvo ima na virus gripa, razne prehlade, kao i na infekcije disajnih puteva i pluća. Prilikom odabira borovih iglica za pripremu ovog leka protiv kašlja i bronhitisa, obavezno se posavetujte sa nekim ko se razume u četinare! Najzdravije borove iglice su iglice belog bora, koji je jako visok, a od čijih iglica može da se pripravlja lek koji je za ljudsku upotrebu. Ukoliko nemate bor u blizini, kao alternativu za pripremanje leka protiv kašlja možete koristiti jelu ili smreku.

Za pripremu leka za kašalj i bronhitis će Vam biti potreno oko 2 kilograma borovih iglica, 9 litara vode i pola kilograma meda.

Prokuvajte borove iglice i vodu, a onda, nakon što voda proključa, ostavite 2 dana pokriveno da odstoji. Nakon toga, voda se procedi, a onda se opet stavi na kuvanje, uz dodatak 1 kilograma šećera i pola kilograma meda. Sklonite sa šporeta i presipajte u tegle koje na kraju zatvorite celofanom i ostavite nedelju dana da odstoji, nakon čega je sirup spreman za konzumaciju. Sirup od borovih iglica konzumirajte 2 puta dnevno, a možete ga dodavati u hladne čajeve, sa kojima u kombinaciji ima odličan efekat!

Borove iglice za sinuse

Ukoliko Vas muče sinusi, borove iglice su idealan lek za Vas! Borove iglice svojim prodornim dejstvom otpušavaju sinuse i trajno otklanjaju bol!

Da biste pripremili sirup za otpušavanje sinusa, potrebno je samo da nabere oko 1 kilogram mladih borovih iglica ( od belog bora koji je za sinuse najidealniji izbor ). Uzmite veću staklenu teglu, a onda ređajte jedno za drugim: red 100 grama šećera, red 100 grama borovih iglica, red 100 grama šećera, red 100 grama borovih iglica i sve tako do vrha tegle. Kada ste napunili teglu, nalijte malu količinu vode ( svega 20 mililitara ) i ostavite teglu na sunce kako bi se šećer u potpunosti rastopio. Nakon 20 dana izlaganja suncu, sirup za sinuse je spreman za upotrebu! Konzumirajte po kašičicu ujutru i uveče – ujutru kako celog dana ne biste osećali bol, a uveče kako biste imali znatno kvalitetniji san.

Ukoliko se ne razumete najbolje u četinarsko drveće, raspitajte se kod stručnjaka kako biste odabrali najkvalitetnije borove iglice. U svakom slučaju, potrebno je izbegavati tisu zato što ona može biti opasna po zdravlje, a naidealniji odabir je svakako beli bor, koji se od ostalih borova izdvaja po svojoj visini – neka stabla su visoka i po 100 metara. Trudite se da borove iglice skupljate u ekološki čistoj sredini, zato što četinari koji rastu u gradskoj sredini su u velikoj meri zagađeni ugljen dioksidom i otpadnim gasovima, te ne doprinose zdravlju. Borove iglice berite na planinama, zato što su tada od najvećeg značaja i najviše pomažu rešavanju zdravstvenih tegoba.

[icegram campaigns=”8279″]