glog caj

Čaj od gloga kao lek – priprema i upotreba

Glog je žbunasta biljka sa crvenim bobicama, koje su poznate po brojnim lekovitim svojstvima. Glogove bobice ili gloginje veoma su lekovite i od davnina su veoma cenjene kao prirodni lek, a koriste se čak i u kulinarstvu.

Glog se u narodnoj tradiciji smatra zaštitnikom zdravlja i zaštirnikom od zlih sila. Glog raste na suvim kamenitim predelima i može da dostigne visinu i do 8 metara, a poznat je još i pod nazivima beli glog, bela drača, glogovka, čobančica, trnka, pasji trn, oštri trn.

Za šta je dobar čaj od gloga

Glog se može koristiti kao čaj, tinktura, tečni ekstrakt i tableta. Ipak, najčešće se koristi čaj od gloga kao prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe.

Čaj od gloga za pritisak

Studije su pokazale da ekstrakt gloga ima efekta na sniženje krvnog pritiska kod ljudi koji imaju problema sa hipertenzijom. Smatra se da je čaj od cvetova belog gloga koristan za lečenje visokog krvnog pritiska, koji je povezan između ostalog i sa stresom. Čaj od gloga za pritisak daje odlične rezultate, a podjednako se može koristiti i kod visokog i kod niskog krvnog pritiska, jer je njegov efekat stabilizovanje krvnog pritiska, odnosno regulisanje njegovog nivoa.

glog caj

Čaj od gloga za srce ‒ dejstvo

Čaj od gloga se smatra „srčanim tonikom”, jer poboljšava kardiovaskularnu funkciju kod čoveka. Efekat čaja od gloga je takav da povećava priliv krvi i kiseonika u srce, što poboljšava cirkulaciju. Pomaže ljudima pri ubrzavanju oporavka nakon srčanog udara, kao i kod oporavka nekih drugih upalnih bolesti, na primer upalnih. Konzumiranje čaja od gloga na dnevnom nivou pomaže jačanju arterija i smanjuje nivo zapaljenja i začepljenja u njima. Pored toga reguliše nivo holesterola u krvi i nivo krvnog pritiska i tako eliminiše dva najveća razloga koja mogu izazavati srčane smetnje.

Čaj od gloga protiv aritmije priprema

Kašiku sušenog cveta i lista gloga prelijte sa 2 dl  proključale vode i ostavite dobro zaklopljeno da odstoji dva sata.  Procedite i pijte dva puta dnevno, i to po punu šolju uvek sveže pripremljenog čaja.

Čaj od gloga kod usporenog rada srca

Pomešajte 50 g cvetova i lišća gloga sa 50 g matičnjaka, pa 2 kašike mešavine prelijte sa 5 dl ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji barem pola sata. Procedite i pijte u toku dana.

Glavne prednosti čaja od gloga po zdravlje su:

  • Čuva kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da glog jača srčani mišić i smiruje lupanje srca. Čaj od gloga kao lekveoma povoljno utiče na srce i koristan je za lečenje gotovo svih kardiovaskularnih bolesti. Veoma je delotvoran u slučaju zakrčenja krvnih sudova i za lečenje angine pektoris.
  • Reguliše nivo holesterola u krvi. Pored toga, reguliše i nivo krvnog pritiska. Ova dva faktora se smatraju najvećim uzrocima infarkta, pa je čaj od gloga veoma pogodan i za prevenciju srčanih smetnji.
  • Poboljšava cirkulaciju. Pored toga, čaj od gloga leči upale i poboljšava funkciju celokupnog organizma.
  • Deluje kao prirodni diuretik. Glogov čaj kao lek ima i diuretička svojstva, pa izbacuje višak vode iz organizma. Iz ovih razloga veoma je koristan za uklanjanje celulita, a takođe je pogodan i za mršavljenje.
  • Leči upale. Čaj od gloga ima antiupalna svojstva i koristi se za lečenje upale zglobova i creva pre svega.
  • Umiruje nerve. Čaj od gloga kao lek blagotvorno deluje na nerve i ublažava nervnu napetost. Takođe uklanja simptome poput razdražljivosti, nervoze, otežanog disanja, nemirnog sna i šuma u ušima.
  • Jača imuni sistem. Glogov čaj jača imuni sistem jer ima antioksidantno svojstvo i štiti organizam od virusa i bakterija.

Glogove bobice su veoma bogat izvor vitamina C, provitamina A, pektina, vinske i limunske kiseline i šećera, pa zbog svih ovih sastojaka soprinosi pre svega prevenciji, pa i lečenju raznih bolesti. Čaj od gloga provereno štiti krvne sudove i kardiovakularni sistem. Čaj od gloga se može konzumirati i nakon preživljenog srčanog udara, jer će doprineti bržem oporavku.

Čaj od gloga se posebno preporučuje ženama koje su u menopauzi, a takođe u blažava i simptome stresa i razdražljivosti. Otklanja hronični umor i snabdeva organizam potrebnom energijom.

Iako su lekovite prednosti glogovog čaja mnoge, njegov pravi efekat se može primetiti tek nakon nekog dužeg vremenskog perioda korišćenja. Zato je potrebano da budete uporni i da ga pijete svakog dana kako bi rezultati bili vidljivi.

Čaj od gloga priprema

Za pripremu čaja od gloga najčešće se koriste sušene bobice gloga. Preporučuje se da pre pravljenja gloga bobie stoje u vodi oko 12 sati. Pored sušenih bobica, za pripremu čaja mogu se koristiti i bobice u prahu, kao i lišće i cvetovi gloga ili čaj u kesici.

Čaj od gloga recept

U šerpu stavite ¼ šolje suvih bobica gloga, prelijte ih sa 3 šolje vode i stavite na visoku temperaturu da se kuva. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte sve dok u šerpi voda ne ispari toliko da u šerpi ostane vode za jednu šolju čaja. Nakon toga, čaj procedite, dodajte med po ukusu i čaj je spreman za konzumiranje.

Glog čaj upotreba

Čaj od gloga veoma bogat izvor antioksidanata i vitaminima, koji su najodgovorniji za njegova lekovita svojstva. Glogov čaj sadrži mnoga korisna aktivna jedinjenja, koja mogu da spreče štetu koju prave slobodni radikali u organizmu. Pomaže da se ćelije bolje zaštite od anomalija i ošetećenja, što je glavna stvar u prevenciji pojave raka. Dakle, glogov čaj se, upravo zahvaljujući svom antioksidativnom i vitaminsko-mineralnom sastavu, najviše upotrebljava kod kardiovaskularnih tegoba. Čaj od gloga se konzumira nekoliko meseci u kontinuitetu kako bi rezultati bili vidljivi.

Čaj od gloga nuspojave

Kada su glogove bobice i glogov čaj u pitanju, smatra se da nemaju štetnih dejstava po naš organizam. Međutim, to nije tako.

  • Pre svega, trudnice nikako ne bi smele da konzumiraju čaj od gloga, kao i bilo koje druge proizvode od ove biljke.
  • Ukoliko vam se nakon upotrebe ove biljke u bilo kom obliku jave crvenilo i osip na koži, praćen iritacijom, malaksalost praćena bolovima u stomaku, pojačano znojenje, klonulost, vrtoglavica itd. odmah prekinite sa korišćenjem ove biljke i javite se lekaru.
  • Glogov čaj nikako ne smete konzumirati ukoliko već uzimate lekove za srce, osim ako vam vaš kardiolog nije rekao drugačije.