zalfija caj upotreba

Čaj od žalfije upotreba za ispiranje, usta, grlo, sekret, protiv znojenja…

Žalfija (lat. Salvia officinalis) je biljka koju su još Stari Rimljani koristili u lekovite svrhe, a pre svega za koncentraciju i bolje pamćenje. Takođe su smatrali da ova biljka doprinosi dugovečnosti, a njeno ime je nastalo od glagola salvare, koji na latinskom znači spasiti. U našem narodu žalfija je takođe poznata još i pod nazivima: kadulja, kuš, lekovita slavulja, krstašica. U nastavku članka saznaćete zašto su žalfija i čaj od žalfije toliko cenjeni vekovima unazad.

Estrogeno dejstvo žalfije doprinosi regulisanju menstrualnog ciklusa, kao i kontroli bolnih menstruacija i smanjenju lučenja mleka kod dojilja koje žele da prekinu dojenje. Etarska ulja žalfije deluju antimikrobno, adstrigentno (zato se koristi i za ispiranje rana), spazmolitično (opušta glatke mišiće) i relaksantno po organizam. Istraživanja su pokazala i to da je upotreba žalfije delotvorna i kod blagih poremećaja varenja.

zalfija caj

Čaj od žalfije upotreba

Žalfija ima široku primenu – može se koristiti u vidu tinkture, etarskog ulja, domaćeg sirupa, tonika za lice, a najčešće se koristi i najpoznatiji vid upotrebe ove biljke, jeste čaj od žalfije.

Koliko je žalfija delotvorna govori i to da se do otkrića antibiotika čaj od žalfije koristio za:

 • Upalu grla
 • Upalu ždrela
 • Promuklost
 • Upalu unutrašnjih organa
 • Vaginalno ispiranje
 • Tuberkulozno znojenje
 • Gljivične infekcije itd.

Žalfija se zato može smatrati prirodnim antibiotikom širokog spektra. Danas se između ostalog čaj od žalfije koristi i za:

 • Regulaciju znojenja (naročito kod toplotnih talasa u klimaksu)
 • Poremećaj menstrualnog ciklusa
 • Jačanje nerava
 • Detoksikaciju jetre
 • Reumu itd.

Čaj od žalfije priprema

Priprema čaja od žalfije je veoma jednostavna. Za pripremu čaja od žalfije možete koristiti i svež i osušeni list žalfije, svejedno je. Da biste napravili čaj od žalfije, sve što vam je potrebno jeste list žalfije i voda. Ako koristite osušeni list žalfije, onda vam je potrebna 1 kafena kašičica, a ako koristite sveži list žalfije, potrebna vam je 1 supena kašika. Prelijte žalfiju proključalom vodom, poklopite šolju, ostavite da odstoji 4-5 minuta, potom procedite i pijte. Po želji možete dodati kašičicu meda ili malo sveže ceđenog limuna.

Saznajte više>>> Zbog čega ljudi piju čaj od žalfije

Čaj od žalfije za ispiranje usta

Čaj od žalfije pozitivno utiče i na usnu duplju generalno. Ako imate problema sa aftama, gingivitisom, apscesom, karijesom, neprijatnim zadahom ili patite od paradontopatije, ispirajte usta čajem od žalfije i sigurno ćete se rešiti ovih problema. Čaj od žalfije deluje tako što uništava bakterije koje uzrokuju nastanak ovih pojava.

Povezano>>>  10 razloga da koristite čaj od žalfije

Čaj od žalfije za inhalaciju

U sezoni gripa, čaj od žalfije je idealan izbor za prirodnu inhalaciju. Jednostavno udišite paru nad posudom u kojoj ste prethodno skuvali žalfiju, majčinu dušicu, lavandu i ruzmarin, a posle inhalacije tečnost nemojte bacati, već je iskorisite za toplu kupku.

Čaj od žalfije protiv znojenja

Kao što smo već napomenuli, čaj od žalfije pomaže onima koji imaju problema sa prekomernim znojenjem. Ako imate problema sa prekomernim znojenjem, svakodnevno pijte čaj od žalfije. Naime, žalfija deluje tako što umanjuje intenzitet rada znojnih žlezda, pa samim tim i utiče na to da se manje znojite.

Čaj od žalfije za grlo i kašalj

Kao što već verovatno znate, čaj od žalfije je veoma delotvoran za različite upale grla i ždrela, kao i za kašalj i promuklost bilo koje vrste. Jednostavno ispirajte grlo i tako sprečite nastanak infekcija, suzbijte kašalj i promuklost.

Žalfija čaj za sekret

Lekovitost čaja od žalfije se ogleda i u tome što se on koristi i za ginekološke infekcije poput bakterijskog vaginitisa (upala urgenitalnog trakta kod žena). Jednostavno pripremite čaj od žalfije, procedite ga i koristite za ispiranje.

Čaj od žalfije za lice

Pored toga što je prirodni antibiotik, žalfija je i jedan od najefikasnijih prirodnih antioksidanasa i antiseptika i kao takva ulazi u sastav mnogih farmaceutskih, kozmetičkih i medicinskih proizvoda. Stoga možete napraviti prirodni tonik od žalfije za čišćenje lica. Naročito je deltovoran za masnu kožu lica, jer reguliše proizvodnju sebuma i kontroliše lučenje loja na licu.

Tonik od žalfije priprema:

Priprema tonika od žalfije za čišćenje lica je slična kao i priprema čaja od žalfije. Jednostavno skuvajte 1 kašiku listova žalfije u 250 ml vode. Nakon kuvanja, potrebno je da odstoji oko pola sata kako bi žalfija ispustila sve svoje lekovite i hranljive sastojke. Zatim procedite i nakon što se ohladi, nanesite na lice tuferom ili parčetom vate.

Takođe, lice možete čistiti i čistim čajem od žalfije. Čaj od žalfije će vaše lice učiniti zdravim i mladolikim zato što je žalfija bogat izvor etarskih ulja, vitamina i drugih jedinjenja koja su korisna po zdravlje kože i celokupnog organizma. Čaj od žalfije sa lica uklanja sve štetne bakterije i mikroorganizme koji se stvore u toku dana i tako sprečava nastanak bubuljica, akni, osipa itd.

Čaj od žalfije za kosu

Žalfija čaj se tradicionalno koristi kao prirodno sredstvo za potamnjivanje i bojenje prosede kose. Takođe, žalfija može pospešiti brži rast kose. Čaj od žalfije za kosu možete koristiti tako što ćete napraviti 250 ml čaja od žalfije (postupak pripreme čaja od žalfije je na početku članka), procedite ga, sačekajte da se prohladi i nakon pranja kose i ispiranja običnom vodom, isperite je na kraju čajem od žalfije.

Čaj od žalfije u trudnoći

Kada su u pitanju trudnoća i čaj od žalfije, trudnicama, kao i dojiljama, ne preporučuje se konzumiranje ovog čaja iz predostrožnosti. Ovo je zato što žalfija sadrži određena hemijska jedinjenja kao što je tujon i koja mogu da dovedu do snažnih kontrakcija materice, što može da dovede do posledica u vidu pobačaja ili prevremenog porođaja.

Nuspojave

Pre svega, kao i za bilo koji drugi lekoviti napitak, ni za čaj od žalfije se ne preporučuje da se konzumira u velikim količinama. Konkretno, kada se ovaj čaj koristi u velikim količinama, to može izazvati osećaj nervoze, svrab na koži, preteranu osetljivost na svetlo, pa čak i neprijatne grčeve u mišićima.

Preterane količine čaja od žalfije takođe mogu izazvati i mučninu, vrtoglavicu i povraćanje, a tujon koji žalfija sadrži je u prevelikim količinama neurotksičan, što može izazvati konvulzije. Žalfija se nikako ne sme kombinovati sa antikonvulzivima.

Napomena: Čaj od žalfije se nikako ne preporučuje osobama koje boluju od epilepsije.