cir na dvanaestopalacnom crevu

Čir na dvanaestopalačnom crevu – simptomi, lečenje, ishrana

Čir na dvanaestopalačnom crevu je vrsta peptičkog uklusa koje zahvata dvanaestopalačno crevo celom njegovom dužinom. Kao i čir na želucu, izaziva brojne komplikacije i otežava svakodnevni život pacijentu. U većem broju slučajeva, radi se o starijim pacijentima koji često nisu u stanju da se bez terapije izbore sa ovim patološkim stanjem.

Najčešći uzrok čira na dvanestopalačnom crevu jeste infekcija bakterijom helikobakter pilori, a od drugih uzroka, u literaturi se navode zloupotreba alkoholnih pića, cigareta, lekova kao što su aspirin i ostali nesteroidni antiupalni lekovi. Međutim, ostali uzroci su odgovorni u manje u 1 % slučajeva, 19 od 20 pacijenata ima helikobakteriju.

Jednom kada je pacijent inficiran, ukoliko se ne lečin, bakterija ostaje doživotno u organizmu. Način zaraze helikobakterijom je preko nedovoljno oprane hrane, loše higijene ruku i preko konzumiranja zagađene vode.

cir na dvanaestopalacnom crevu

Simptomi čira na dvanaestopalačnom crevu

Simptomi postojanja čira na dvanaestopalačnom crevu se najčešće javljaju nekoliko sati nakon obroka.

  • nadimanje
  • gorušica
  • glavobolja i nesvestica
  • hroničan gubitak apetita
  • podrigivanje
  • oštar bol nakon konzumacije hrane bogate mastima
  • oštar bol na prazan stomak
  • osećanje žarenja u predelu stomaka

Ipak, potrebno je napomenuti da dosta pacijenata ne oseća nikakve tegobe, tako da čir na dvanaestopalačnom crevu može znatno uznapredovati ukoliko osoba ne posećuje lekara.  Simptomi uznapredovalog čira na želucu jesu pojava krvi u stolici, koja menja boju ka crnoj nijansi, problem sa uzimanjem vazduha, kratkotrajni gubici svesti, povraćanje krvi.

Osobe starije od 70 godina koje se leče od artritisa ili zapaljenja zglobova često se leče aspirinom koji može da ošteti sluznicu dvanaestopalačnog creva koja je u starosti već oštećena. Ostali lekovi koji mogu da izazovu čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu jesu lekovi koji se koriste za sprečavanje zgrušavanja krvi, lekovi iz grupe antidepresiva i lekova koji se koriste za lečenje anksioznosti i psihičkih problema.

Ko najčešće boluje od čira na dvanaestopalačnom crevu?

Starosna dob igra značajnu ulogu u nastanku čira na dvanaestopalačnom crevu – osobe starije od 70 godina su najčešći pacijenti, dok sa druge strane, pacijenti sa čirom na želucu često nemaju više od 50 godina. Osobe koje dugi niz godina konzumiraju alkohol, koje su imale probleme sa povećanim lučenjem želudačne kiseline u prošlosti, dugogodišnji pušači i preterano izlaganje stresu povećavaju rizik od oboljevanja dvanaestopalačnog creva. Izbegavanje rizičnog ponašanja je bitno u sprečavanju nastanka čira, ali ne i presudno, jer infekcija helikobakterijom pilori može nastati kod bilo koga čiji je imunitet oslabljen.

Pucanje čira na dvanaestopalačnom crevu

Pucanje čira predstavlja urgentno stanje u medicini! Posledice koje nastaju su teške jer, imajući u vidu da je većina pacijenata starija od 70 godina, imunitet ovih pacijenata je oslabljen, te se teško nosi sa bakterijskim žarištem koje je veoma toksčino po organizam.

Najčešća posledica koja se javlja po pucanju čira na dvanaestopalačnom crevu jeste krvarenje. Preveliki gubitak krvi izaziva brojne posledice, može dovesti do šoka, anemije i smanjenog punjenja srčanih komora, što može biti fatalno po pacijenta.

Gubitak krvi je veliki a uzimajući u vidu da se radi o unutrašnjem krvarenju, neophodno je hitno zbrinjavanje i nadoknada tečnosti i bitnih elektrolita za funkcionisanje organizma.

Sledeća komplikacije koju može izazvati pucanje čira na dvanaestopalačnom crevu, takođe, može dovesti do fatalnih posledica jeste sepsa.

Bakterije koje se razlivaju po organizmu izazivaju upalnu reakciju organizma, povećanu telesnu temperaturu, crvenilo, otečene žlezde, a ukoliko se ne reaguje u što kraćem vremenskom roku, dolazi do generalizovane sepse – dolazi do pada krvnog pritiska, smanjenja rada bubrega, poremećaja kognitivnih funkcija, ubrzanog srčanog rada, smanjenja lučenja mokraće, glavobolje, nesvestice, hladnih ruku i nogu, što kasnije vodi do razvoja septičkog šoka koji je najteži oblik šoka i smrtnost je veoma visoka!

Kao trajna posledica, često dolazi do ožiljavanja tkiva dvanaestopalačnog tkiva koje je puklo – postojanje ožiljnog tkiva ometa normalnu pasažu hrane kroz digestivnu cev – pacijent često povraća hranu koju je pojeo, i to čvrstu hranu.

Ožiljno tkivo nema vaskularizaciju, te nema funkciju, dok sa druge strane, uklanjanje tog tkiva može dovesti do veliko krvarenja, te se zbog toga ne dira.

Da bi se izbegle kmplikacije koje može da izazove pucanje čira na dvanaestopalačnom crevu treba na vreme da se započne lečenje i uzima propisana terapija.

Lečenje čira na dvanaestopalačnom crevu

Prvo se pokušava terapija za lečenje lekovima – daju se antibiotici protiv helokobakterije pilori, a daju se i lekovi koji snižavaju nivo želudačne kiseline koja je štetna po sluznicu dvanaestopalačnog creva (antacidi, inhibitiori protonske pumpe i aantagonisti receptora za želudačnu kiselinu .

Ukoliko je čir na dvanaestopalačnom crevu uznapredovao, i antibiotici ne pomažu, radi se hirurška intervencija.

Može se ukloniti deo želuca koji izaziva konstantno lučenje velike količine želudačne kiseline, presecanje nerava koj istimulišu povećano lučenje želudačne kiseline, međutim, u oba slučaja, hirurzi se trude da odseku što manji deo želuca, odnosno, da uklone samo jedan nerv ( jedan od vagusa ) kako bi želudac mogao normalno da obavlja svoju fiziološku funkciju.

U poslednje vreme, sve se više radi operacija nerva, vagotomija, zato što daje bolje rezultate u odnosu na odsecanje dela želuca, gastrektomije.

Pre same hirurške intervencije, pacijentu se obustavlja uzimanje hrane 4 do 5 dana pre operacije, konzumiranje vode se obustavlja 2 dana pre operacije, pacijent se hrani intravenski namirnicama koje su neophodne, proteinima, vitaminima, mineralima i glukozom.

Postoperativni oporavak traje nekoliko dana, a nakon samog čina, pospešuje se rana aktivacija lokomotrnog sistema – nedelju do dve nakon operacije, pacijent treba da obavlja lagane fizičke aktivnosti, kako bi sprečio nastanak infekcija usled dugotrajnog ležanja.

Nakon čina operacije, dugo vremena je potrebno da se organizma navikne na tešku hranu, tako da se ona izbacuje iz konzumacije – zbog toga su pacijenti nakon operacije skloni gubitku kilograma.

Ishrana kod čira na dvanaestopalačnom crevu

Treba se imati u vidu da je sluznica dvanaestopalačnog creva oštečenja u toku procesa formiranaj čira.

Hrana koja je bogata mastima često može da iritira sluznicu – može se lepiti po zidu creva što izaziva iritiranje sluznice, te pacijenti osećaju nadimanje, gorušicu i često ispovrate unetu hranu.

Čir na dvanaestopalačnom crevu – dozvoljene namirnice

Pacijentima se prepisuje striktna dijeta. Pacijent sme da jede voće, povrće, žitarice, mlečne proizvode sa niskim procentom masti, testenine, braon pirinač, pasulj, jaja, “mršava” mesa, ribu.

Nije bitno samo da se prilagodi ishrana kod čira na dvanaestopalačnom crevu već treba obratiti pažnju i na pića.

Maksimalno treba da se izbegavaju zato što iritiraju sluznicu creva gazirana pića, pića sa visokim procentom kofeina, vrući kakao, mleko, čajevi od nane i prozivodi na bazi peperminta, crni i zeleni čaj, sokovi od citrusnog voća, pića sa sadržajem alkohola.

Takođe zabranjeno je da se jede, ljuta paprika, aleva paprika, senf, kremasti mlečni proizvodi, masna mesa, kobasice, slanina, šunka, hrana na bazi paradajza.
[icegram campaigns=”9451″]