angiomi

Crveni mladeži po telu (angiomi) uzrok, uklanjanje, prevencija

Crveni mladeži po telu

Angiomi (hemangiomi) ili mali crveni mladeži predstavljaju dobroćudni tumor krvnog suda kože, čiji je uzrok u većini slučajeva teško utvrditi. Dakle, u pitanju je dobroćudni tumor i nema razloga za paniku. Mogu biti i udruženi i sa stanjima i oboljenjima praćenim hiperestrogenizmom, kao što je trudnoća, uzimanje kontraceptiva ili oboljenja jetre.

Iako izrasline na telu mogu biti znak da je nešto ozbiljno u pitanju, crveni mladeži po telu generalno ne predstavljaju ništa ozbiljno. Oni samo signaliziraju da u vašem organizmu nešto nije u ravnoteži. Stručno opisano, crveni mladeži po telu (angiomi) predstavljaju rezultat nekontrolisanog rasta malih krvnih sudova.

Sitni crveni mladeži se najčešće pojavljuju kod ljudi srednjih sa izrazito svetlom puti. Njihova veličina je između 1 i 4 mm i obično se pojavljuju na vratu, grudima, leđima, a ređe na genitalijama, nogama, rukama i ispod pazuha.

crveni mladezi na kozi

Mali crveni mladeži ne izazivaju bol, ali utiču na estetiku. Razlikuju se od običnih mladeža po tome što ne mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što to mogu izazvati obični mladeži. Ipak, ne treba zanemarivati ni njih. Treba pratiti da li su evoluirali, tj. da li menjaju oblik i veličinu. Ukoliko primetite nešto neobično, obavezno se obratite dermatologu.

Zašto se pojavljuju crveni mladeži

Kao i kod svake nepravilnosti u organizmu i na koži, važno je otkriti uzrok. Uzrok pojave crvenih mladeža na telu nije samo jedan. Uzroci mogu biti različiti, a evo onih najčešćih:

 • Problemi sa jetrom – Pojava crvenih mladeža na telu može biti prvi znak da nešto nije u redu sa vašom jetrom.
 • Ishrana – Lošom i neredovnom ishranom možete učiniti to da vaše telo taloži toksine koji se skladište u jetri ili u crevima.
 • Nasledni faktor – Uzrok pojave crvenih mladeža na koži može biti i genetika. Ukoliko je genetika uzrok, ne postoji lek ili tretman uz pomoć kog se oni mogu ukloniti.
 • Preterano izlaganje suncu – Usled preteranog izlaganja sunu, vaša koža može upiti previše UV zraka, što može izazvati pojavu crvenih mladeža na koži. Važno je da se umereno izlažete suncu i da se bezbedno sunčate.
 • Hormonski poremećaj – Hormonski poremećaji su daleko češći kod đena nego kod muškaraca, što znači da pre svega kod žena upravo ovo može uzrok pojave crvenih mladeža na koži. Ovi mladeži se mogu povući u periodu menstruacije ili trudnoće.
 • Starost – Starenje kože kao prirodni proces može takođe biti uzrok pojave crvenih mladeža na telu.
 • Anksioznost, stres i depresija – Uzrok pojave crvenih mladeža na koži može biti i emocionalnog karaktera usled preteranog izlaganja stresu ili ako ste u depresiji.

crveni mladez na kozi

Da li su opasni crveni mladeži

Kada se govori o ovoj temi, prvo pitanje koje se postavlja jeste da li su opasni crveni mladeži i ako nisu, kada postaju opasni. Mi ćemo vam dati odgovor na to pitanje. Crveni mladeži su uglavnom bezopasni i ne utiču na zdravlje vaše kože, osim na estetiku. Oni samo signaliziraju da u vašem organizmu nešto ne funkcioniše kako treba, o čemu smo govorili u prethodnom poglavlju.

Koji su mladeži opasni ?

Crveni mladeži po telu su opasni:

 • Ako se pojavljuju iznenada i u velikom broju
 • Ako se više od dva mladeža pojavi odjednom
 • Ako su ivice mladeža nepravilne, a njihova tekstura je gruba
 • Ako primetite da je njihova veličina iznad 6 mm, jer to može značiti da su kancerogeni
 • Ako su asimetrični
 • Ako su tamnocrvene boje

Napomena: Ako ne primećujete nijedan od nabrojanih znakova, crvene mladeže, uz obaveznu konsultaciju sa dermatologom, možete ukloniti ukoliko vam oni predstavljaju estetski problem.

Crveni mladeži kod dece i beba

Sitni crveni mladeži po telu se mogu pojaviti i kod dece i beba. Velika većina dece nema tegobe, osim što oni mogu, kao i kod odraslih, predstavljati estetski problem. Kada su crveni mladeži veliki i pojave se na rukama ili nogama, mogu ometati pokrete deteta. Većina crvenih mladeža ne krvari, ali se može desiti da se lako povređuju ako se ne pazi dovoljno, jer mogu biti „trošni”.

Uklanjanje crvenih mladeža

Ukoliko ste prethodno utvrdili da nemate nikakav ozbiljan zdravstveni problem koji je prouzrokovao pojavu sitnih crvenih mladeža po koži, a predstavljaju vam estetski problem, možete ih, uz konsultaciju sa dermatologom, ukloniti.

Crvene mladeže možete ukloniti ako:

 • Drastično utiču na izgled vaše kože
 • Uzrokuju manjak samopouzdanja i emocionalni stres
 • Su bolni
 • Primetite da rastu i da menjaju oblik

Mali crveni mladeži na koži uglavnom se uklanjanju konzumiranjem lekova kao što su beta-blokatori, krioterapijom, laserskom hirurgijom i tradicionalnom hirurgijom.

Nakon tretmana uklanjanja crvenih mladeža potrebno je poštovati određena pravila:

 • Izbagavjte da kvasite tretiranu regiju 12 sati
 • Nanosite antibiotsku mast na tretiranu regiju 1 cm oko nje ujutru i uveče u periodu od 10 dana.
 • Ne skidajte krastu nasilno, jer će ona sama otpasti u narednih nekoliko dana.
 • Nakon tretmana možete normalno nastaviti sa dnevnim aktivnostima.

Da li je moguća prevencija angioma

S obzirom na to da smo izneli uzroke koji mogu izazvati male crvene mladeže na koži, u skladu s tim možete i pretpostaviti kako treba da izgleda prevencija angioma. Najvažnije je da:

 • Pijete dosta tečnosti. Pijte najmanje 2 litra vode dnevno kako bi vaš organizam bio hidriran i kako biste izbacili toksine. Možete piti i nezaslađene čajeve i ceđene sokove.
 • Konzumirate što više voća i povrća. Antioksidantna i hranljiva moć sirovog povrća je idealna za zdravlje celokupnog organizma i preporučuje se svima onima koji žele da se hrane i zdravo i tako spreče pojavu mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema.
 • Pijete sok od limuna na prazan stomak. Kao što već sigurno znate, sok od limuna je dobro piti iz nebrojano mnogo razloga. Dovoljno je da svakog jutra na prazan stomak popijete barem pola čaše soka od limuna i tako ćete učiniti svoj organizam zdravim i snažnim, sprečiti disbalanse u njemu, pa samim tim i sprečiti pojavu crvenih mladeža na koži.
 • Zaštitite se od sunca. Čak i kad nisu u toku letnji meseci i kad se ne sunčate, veoma je važno da vaša dnevna hidratantna krema deluje poput kreme za sunčanje i da vas štiti od štetnih UV zraka. Tokom leta je obavezno da na kožu nanosite kremu za sunčanje i da se umereno izlažete suncu kako se ne bi pojavili mali crveni mladeži na vašem telu.