ehinacea biljka

Ehinacea čaj i kapi upotreba za jači imunitet

Ehinacea biljka je poreklom i Sjedinjenih Američkih država i pripada porodici Asteraceae. Smatra se čudesnim lekom severnoameričkih Indijanaca. Raste od jula do novembra i može dostići visinu do 1 metra, a najbrže raste kada je potpuno izložena suncu.

Često se naziva „kupasti cvet” jer u sredini cveta, koji je boje sleza, ima izraslinu nalik na kupu. Njeno ime potiče od grčke reči „echinos”, što znači jež, upravo zbog bodljikave kupe koja se nalazi u središtu cveta. Njena stabljika je šuplja, a lišće je usko i tamnozelene boje.

Amerikanci koriste ovu biljku u lekovite svrhe decenijama unazad, pre svega za lečenje infekcija i rana, a potom i za lečenje šarlaha, sifilisa, malarije, trovanja i difterije. Jedno od najpoznatijih dejstava ehinacee je jačanje imunog sistema.

ehinacea kapi za decu

Ehinacea čaj

Ehinacea čaj sadrži vitamine A, B i E kompleksa, kao i minerale: kalcijum, magnezijum, gvožđe i natrijum. Sadrži hemikalije poput polisaharida, glikoproteina, alkamida, flavonoida.

Zašto treba piti ehinacea čaj?

 • Idealan je za jačanje imunog sistema jer obnavlja T-ćelije i doprinosi proizvodnji antitela i interferona koji su potrebni za blokiranje virusnih infekcija. Svakodnevnim konzumiranjem ovog čaja vaš organizam će se lakše boriti protiv bakterija, virusa i gljivica.
 • Ehinacea čaj uklanja simptome gripa i prehlade, ali je preporučljivo i njegovo preventivno konzumiranje.
 • Ehinacea čaj je delotvoran kod lečenja infekcija uha, polenske groznice, astme, upale sinusa, grla, bronhijalne infekcije, laringitisa. Uopšte, idealan je za lečenje svih respiratornih tegoba.
 • Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog dejstva, idealan je saveznik u borbi protiv urinarnih infekcija.
 • Idealan je za čišćenje jetre, bubrega i limfnog sistema, a može se koristiti i kod problema sa prostatom.
 • Idealan je prirodni lek za herpes, vaginalne infekcije, atletsko stopalo, infekcije digestivnog trakta.
 • Čaj od ehinacee je prirodni sedativ, a još se smatra i prirodnim energetskim napitkom. Ako imate problema sa hroničnim umorom, redovno konzumirajte ehinacea čaj.
 • Ublažava bol usled artritisa i upale mišića.

ehinacea caj

Čaj od ehinacee se može koristiti i za spoljašnju upotrebu.

 • Pomaže kod lečenja kožnih oboljenja kao što su ekcem, čirevi, psorijaza i uritrakija.
 • Pomaže kod apscesa, akni, fleka na koži i cista.
 • Usporava proces starenja i pojavu bora na licu.

Ehinacea čaj priprema

Da biste napravili čaj od ehinacee, koristite pre svega koren jer je on najlekovitiji deo biljke, a možete koristiti i čitavu biljku. Sipajte šolju ključale vode preko ¼ šolje sveže biljke (ili 1 do 2 kašičice osušene biljke). Dodajte malo meda ili sveže ceđenog soka od limuna. Možete narendati i koren đumbira da bi ukus bio bolji, a čaj lekovitiji, naročito ako ga pijete zbog neke upale. Čaj poklopite, ostavite da odstoji 5 minuta, pa ga procedite. Čaj pijte dok je topao jer je tako najlekovitiji.

Ehinacea čaj treba konzumirati u intervalima. Najbolje je da se pije po jedna šolja čaja dnevno nakon svakog obroka 5 dana, a zatim treba napraviti pauzu od 2 dana.

Ehinacea čaj za imunitet

Čaj od ehinacee je najpoznatiji po tome što jača imuni sistem. On omogućava vašem imunom sistemu da se oporavi i povrati snagu. Ehinacea čaj je najbolji saveznik u jačanju imunog sistema i pomaže u uklanjanju simptoma gripa i prehlade.

Ehinacea čaj neželjena dejstva

 • Ako pokušavate da zatrudnite, u tom slučaju ne konzumirajte ehinacea čaj.
 • Ovaj čaj se takođe ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
 • Ako ste alergični na biljke iz porodice glavočika, postoji mogućnost da ste alergični i na ehinaceu, pa se ne preporučuje da konzumirate njen čaj.
 • Ehinacea čaj se ne preporučuje starijim osobama koje imaju bilo kakve poemećaje imunog sistema.
 • Ehinacea čaj nije preporučljiv za decu uzrasta do 12 godina.
 • Ljudima koji pate od bilo kakvih progresivnih sistemskih i autoimunih poremećaja i poremećaja vezivnog tkiva ne preporučuje se konzumiranje ovog čaja.
 • Ljudima koji su imali neku transplataciju i koji uzimaju imunosupresivne ili hepatotoksične lekove se ne preporučuje konzumiranje ovog čaja.
 • Ljudima koji pate od bolesti imunog sistema kao što su HIV, tuberkuloza, sistemski lupus ili multipla skleroza se takođe ne preporučuje konzumiranje ovog čaja pre konsultacije sa lekarom.

Ehinacea kapi ‒ tinktura

Ehinacea se koristi u raznim oblicima ‒ u vidu kapsula, tinktura, gela, spreja za grlo i u vidu kapi. Ehinacea kapi se dobijaju od korena, lista i cveta ehinacee.

Ehinacea kapi zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, doprinose jačanju imunog sistema u ublažavanju upalnih procesa u organizmu. Kao i čaj,ehinacea kapi mogu da ublaže akutne i hronične infekcije resporatornog trakta, a takođe mogu da leče čireve, akne, bubuljice i druge nepravilnosti na koži. Kao takve, ehinacea kapi se smatraju najboljim biljnim kapima za jačanje imuniteta.

Ehinacea kapi se mogu koristiti preventivno, kada postoji rizik od infekcija, u stanjima napornog fizičkog i umnog rada, kod stanja iscrpljenosti nakon bolesti, a takođe poboljšavaju apetit. Najbolje su za preventive gripa i prehlade, upale unutrašnjih organa i plućnih bolesti. Ehinacea kapi mogu biti delotvorne i za problem sa varenjem i prostatom.

Upotreba

Ehinacea kapi mogu uzimati i deca i odrasli, a naročito se preporučuju sportistima i starijim osobama u slučaju gripa i prehlade. Jednostavno ukapajte nekoliko kapi u malo vode, meda ili mleka pre obroka, kratko ih mućkajte u ustima i progutajte. Koriste se 3 nedelje u kontinuitetu, a onda se pravi pauza.

Ehinacea kapi recept

Ehinacea kapi možete naći u prodaji u prodavnicama zdrave hrane (njihova cena se kreće od 150 do 250 dinara za 30 ml u zavisnosti od proizvođača), a možete ih i napraviti sami kod kuće, a evo i kako.

U velikoj staklenoj tegli pomešajte 100 grama osušenih cvetova ehinacee, 50 grama propolisa, 50 grama matičnjaka i 500 ml alkohola (70%). Teglu zatvorite i držite na hladnom mestu 2 nedelje. Nakon 2 nedelje procedite sadržaj i čuvajte ga u hermetički zatvorenoj flaši.

Ukoliko ehinacea kapi koristite preventivno, onda uzimajte 3 puta dnevno pre svakog obroka po 20 kapi. Dovoljno je da ih koristite 2 nedelje, a onda napravite pauzu od 7 dana.

Ako ehinacea kapi uzimate kao lek, uzimajte po 30 kapi 3 puta dnevno pre svakog obroka uz malo vode.

Za decu je dovoljno da uzimaju od 5 do 15 kapi 3 putna dnevno pre svakog obroka.

[icegram campaigns=”8735″]