svetla stolica

Izgled stolice i zdravlje – šta znači bela, svetla, crvena ili žuta stolica

Postoji nebrojano mnogo načina da saznate da li je sa vašim zdravljem sve u redu. Jedan od njih jeste izgled stolice. Pritom, da biste primetili da sa vašim zdravljem nešto nije u redu, nije neophodno da se podvrgnete laboratorijskom ispitivanju. Dovoljno je da vidite boju svoje stolice nakon obavljanja nužde.

Stolica najverodostojnije otkriva stanje probavnog sistema, ali i celokupnog organizma. U ovom članku saznajte kako boja stolice i zdravlje povezani i šta boja i izgled stolice govore o vašem zdravlju.

Svetla stolica uzrok

Svetla odnosno bleda stolica ili stolica boje gline predstavlja nedostatak žuči u stolici. To znači da siva stolica ili stolica boje gline može signalizirati blokadu žučnog kanala. Bela ili bleda stolica može biti i posledica konzumiranja pojedinih lekova kao što su velike doze bizmut supsalicilata ili nekih drugih lekova protiv dijareje.

Uzrok blede stolice može biti:

  • Poremećaji jetre i žučne kese – Ciroza jetre i hepatitis smanjuju ii eliminišu soli koje pomažu da telo vari hranu i apsorbuje hranljive materije. Kamen ili pesak u žučnoj kesi smanjuju količinu žuči koja dolazi do creva. Ove pojave osim što kao posledicu imaju sivu stolicu, stvaraju i bol.
  • Celijakija – Kod osoba koje imaju celijakiju, hrana koja sadrži gluten čini da se šteti tkivo tankog creva. Tada creva nisu u stanju da apsorbuju hranljive sastojke koji su potrebni vašem crevu i kao posledica javlja se stolica boje gline.
  • Gilbertov sindrom – Još jedan uzrok blede stolice može biti i Gilbertov sindrom, koji predstavlja genetski poremećaj jetre koji se manifestuje previsokim nivoom bilirubina, a glavni simptomi ove bolesti su žutica i bleda stolica.
  • Stres – Iako ovo zvuči pomalo neverovatno, bleda ili siva stolica može biti i posledica stresa. Stres na organizam može delovati tako da se ubrza process varenja, što ograničava obim hranljivih materija koje telo može da apsorbuje i to izaziva dijareju i žutu ili bledu stolicu.
  • Ishrana – Boja stolice umnogome zavisi od načina ishrane. Ukoliko jedete mnogo određene glutenske proizvode ili hranu bogatu mastima, to može biti uzrok blede stolice.

svetla stolica

Crvena stolica uzrok

Crvena stolica može biti posledica ozbiljnih zdravstvenih tegoba. Uzrok crvene stolice mogu biti i hemoroidi ili divertikuloza (stanje u kome postoje kesasta proširenja sluzokože debelog creva), što ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Međutim, crvena stolica može ukazivati na to da u probavnom traktu postoji neko unutrašnje krvarenje, kao in a rak karcinom rektuma. Međutim, crvena stolica može biti i posledica konzumiranja crvene hrane kao što je na primer cvekla ili crvena paprika.

Žuta stolica

Žuta stolica može predstavljati posledicu poremećaja žučne kese, zbog čega se nepravilno obrađuje žuč. Ova zdravstvena tegoba uzrokuje karakterističan proliv žute boje. Pored toga, uzrok žute stolice mogu biti i različite bakterijske i parazitne infekcije probavnog sistema.

Tamnozelena stolica uzrok

Zelena stolica kod odraslih osoba se javlja usled delovanja više faktora. Jedan od uzroka zelene stolice može biti i konzumiranje određenih lekova, nakon čije upotrebe se stolica vraća u normalu. Tamnozelena stolica uglavnom ne ukazuje na ozbiljne zdravstvene tegobe. Ukoliko u svakodnevnu ishranu uključujete značajne količine zeleniša poput spanaća, zelene salate, prokelja itd. to takođe može uzrokovati da je javi zelenkasta stolica.

Međutim, veliki problem u sistemu organa za varenje može predstavljati loša apsopcija određene hrane koja sadrži nutritijente. Ova pojava osim zelene stolice uključuje i konstipaciju (zatvor) i dijareju. Ukoliko se masti ne razlože u dovoljnoj meri ili ako osoba nije tolerantna na laktozu, to može predstavljati uzrok pojave tamnozelene stolice i dijareje.

Takođe, bakterije kao što su ešerihija koli i salmonela mogu dovesti do pojave zelene stolice, iako su ti slučajevi retki. Do trovanja salmonelom može doći ako konzumirate nefermentisane mlečne proizvode ili jedete meso koje nije dobro pečeno. Prisustvo određenih bakterija može dovesti do trovanja hranom, usled čega se kao simptom javlja dijareja zelene boje. Zaključak je da tamnozelena stolica može biti i posledica trovanja hranom.

Zelena stolica kod dece

Zelena stolica kod beba je uobičajena pojava, naročito u prvih nekoliko dana po rođenju, stoga ne bi trebalo da postoji razlog za zabrinutost. Stolica kod dece i kod beba postepeno sa dopunjavanjem režima ishrane menja boju – od žute do braon. U zavisnosti od boje hrane koju dete konzumira, menjaće se i boja njegove stolice.

Zelena stolica kod beba koje sisaju povezuje se sa nosem koji bebama neretko zna biti zapušen (naročito tokom zime). Tada se javlja veća količina sekreta koji se sliva. Dakle, zelena stolica kod beba može biti posledica prehlade. Kako prehlada prolazi, tako se postepeno boja stolice vraća u normalu.

Ako je kod starije dece zelenkasta stolica česta i tečna, to može da ukazuje na balžu crevnu infekciju. Ako dete ima preko 5 stolica u toku dana, to pak može ukazivati na ozbiljniju crevnu infekciju. U bilo kom slučaju, potrebni je da se javite pedijatru kako bi se uzrok zelene stolice što pre otkrio i kako bi se pristupilo lečenju ako je to potrebno.

>>> Zelena stolica svi mogući uzroci i šta preduzeti

Tamna stolica

Postoji mnogo uzroka koji mogu izazvati pojavu tamne stolice koja je ponekad praćena jako neprijatnim mirisom. Tamna ili crna stolica može biti rezultat konzumiranja određene hrane ili uzimanja suplemenata gvožđa. Ipak, tamna stolica može biti i posledica unutrašnjeg krvarenja, a tamna boja ukazuje na to da krv verovatno potiče iz gornjeg dela gastrointestinalnog trakta. Tamna stolica koja je uzrok krvarenja se naziva melena, a tamna stolica koja je posledica ishrane ili uzimanja određenih suplemenata naziva se lažna melena.

Najčešći uzroci pojave tamne stolice su:

  • Krvarenje čira
  • Prekomerna upotreba lekova za bolove poznatih kao NSAID (nesteroidni antiinflamatorni lekovi)
  • Gastritis
  • Varikozitet jednjaka (proširene vene koje se nalaze na zidu donjeg jednjaka ili gornjeg stomaka)

>>> Crna stolica i simptomi koji mogu da ukayuju na opasne bolesti

Kada treba da se obratite lekaru

Ako se boja vaše stolice može pripisati konzumiranju određene vrste ishrane ili suplemenata, onda to nije razlog za brigu. Ako se pak razlozi promene boje stolice ne mogu pripisati ničemu od navedenog, onda se obavezno morate javiti lekaru kako bi se što pre otkrio uzrok pojave promene boje stolice i kako bi se što pre pristupilo lečenju. Naročito ako je promena boje stolice praćena drugim simptomima kao što su povraćanje ili akutni bol u stomaku.

[icegram campaigns=”8172″]