Kako otkriti tromb u nozi ili ruci – simptomi, lečenje, prognoza

Tromboza je proces formiranja ugruška nastalog na bazi postojećeg oštećenja zida krvnog suda zbog ateroskleroze.

Pored bolesnika sa aterosklerozom, u riziku za dobijanje tromba u nozi ili ruci su i osobe sa oboljenjem krvnih sudova i krvi, kao i osobe u kolapsu, šoku i sepsi.

Tromboza vena daje značajno teže komplikacije od tromboze arterija. Tromboza dubokih vena nogu stvara ugruške ( emboluse ) koji putuju po organizmu i mogu da završe u plučnim krvnim sudovima i da izazovu trenutnu smrt!

Kako i zašto nastaje tromb ?

Proces formiranja tromba prolazi kroz nekoliko faza, a da bi se tromb u nozi, ruci ili bilo kom delu tela formirao, mora da postoji oštećenje zida krvnog suda ili usporenost u protoku krvi koji daju idealan medijum za razvoj tromboze.

Krvne ćelije, trombociti, na mestu oštećenja zida krvnog suda formiraju trombocitni čep. Osnovna uloga trombocita je da zaustavi krvarenje, tako da u slučaju oštećenja krvnog suda, mobiliše se veliki broj trombocita na oštećenom mestu kako  bi zaustavili krvarenje, a ukoliko dođe do preterane reakcije organizma u smislu dovođenja prevelikog broja trombocita, nastaje ugrušak koji daje osnovu za tromb. Sastavni deo krvi jeste fibrinogen, koji sprečava razvoj tromboze, ukoliko nedostaje fibrinogena, tromb raste i razvija se u razmeri da može da zaustavi neometani protok krvi.

Ne treba se zaboraviti i izuzetno važan udeo velike količine holesterola u organizmu koji, zapravo, daje pravu osnovu za formiranje tromba. U medicini je jako bitno znati način na koji se formirao tromb u mozgu, glavi, plućima i srcu.

Kako prepoznati tromb u nozi?

Tromb u venskim sudovima noge se prepoznaje po karakterističnim simptomima.

Tromb u nozi najčešće nastaje nakon povrede kuka, kolena, operacija stomačnih organa, karlice, problema sa zgrušavanjem krvi i faktorima koagulacije, usled duge nepokretnosti, naročito nakon operacije i usled postojanja maligniteta. Takođe, kod osoba koje su dugogodišnji pušači, starije od 60 godina, sa srčanom insuficijencijom postoji poseban rizik da se razvije tromb u nozi ili ruci.

U poslednje vreme, radi se na utvrđivanju korelaciji razvoja tromba u noza sa  konzumiranjem oralnih kontraceptiva, drugim stanjem i periodu babinja i bubrežnim oboljenjima.

Klinički simptomi tromba u nozi jesu:

 • bol
 • otok potkolenice ili natkolenice sa napetošću mišića u tom predelu
 • pokretanjem stopala dolazi do bola u mišićima ( Homansov znak )
 • ružičasta ili cijanotična koža
 • karakteristični znaci venske gangrene ukoliko se razvije
 • crvenilo i povećana temperatura u predelu gde se razvio tromb
 • otežano hodanje
 • osećanje napetosti u nozi

Ukoliko se tromb u nozi razvio u malim venama potkolenice, uglavnom se neće razviti simptomi.

Tromb u nozi se dijagnostikuje uz pomoć anamneze i fizikalnog pregleda. U upotrebi su i ultrazvuk, Dopler skener, a usled razvoja plućne embolije kao najgore posledice tromboze nogu, koriste se D – dimer test i snimanje pluća.

Saznajte više>>> Kako da sprečite zgrušavanje krvi i šlog nedelju dana pre nego što se desi

tromb u nozi

Plućna embolija kao posledica tromba u nozi

Začepljenje jednog ili više krvnih sudova plućne cirkulacije embolusom ( što izaziva tromb koji se “otkačio” iz oštećenog predela ruke ili noge ) dopremljenim krvnom strujom najčešće iz dubokih vena nogu.

Faktori rizika za nastanak plućne embolije jesu prelom kuka i kolena, porođaj, imobilizacija, primena steroidne terapije, korišćenje oralnih kontraceptiva i postojanje maligniteta.

Simptomi plućne embolije koju izaziva tromb su:

 • nemogućnost disanja
 • panika nastala zbog nedostatka vazduha
 • akutno sniženje krvnog pritiska do kolapsa
 • bol u grudnom košu
 • preznojavanje i strah
 • mentalna konfuzija
 • suv kašalj ili kašalj sa primesama gnoja

Ukoliko dođe do opstrukcije pulmonalne arterije i ne reaguje se odmah – dolazi do smrtnog ishoda!

Plućna embolija se dijagnostikuje uz pomoć D – dimer testa i snimanja pluća.

Hirurško lečenje se retko izvodi usled nedostatka vremena, tako da se u što kraćem roku daju analgetici, streptokinaza, urokinaza i tečni kiseonik.

Zbog značaja po život, plućna embolija je bolest kojom se sve više lekara bavi, a posebno prevencijom, koja do danas nije u potpunosti formirana i promovisana.

Tromb u nozi prognoza

Bez odgovarajućeg lečenja, duboka venska tromboza donjih ekstremiteta nosi rizik od 3 % za razvoj fatalne plućne embolije, ipak, smrt se javlja samo u 1 % slučajeva. Veći rizik od razvoja plućne embolije imaju bolesnici sa malignitetima i srčanom insuficijencijom. Ukoliko su pacijenti gojazni, spadaju u grupu pacijenata sa povećanim rizikom od ponovne tromboze nogu ( za tromb u nozi bitan faktor je količina holesterola u organizmu ).

Tromb u ruci

Tromb u ruci nastaje u površnim i dubokim krvnim sudvoima.

Najčešći uzroci nastanka tromba u krvnim sudovima ruke jesu trudnoća, produžena imobilisanost ruke ( ruka u gipsu duže od 6 nedelja ), hormonska terapija koja utiče na protok krvi, dugogodišnje konzumiranje cigareta i gojaznost koja prolonigra u dužem vremenskom periodu.

Tromb u ruci simptomi:

– otok i bol

– crvenilo

– nemogućnost dizanja ruke

– karakteristična “nadutost” u predelu pazušne jame

Tromb u ruci se ne javlja često, a istraživanja navode da su radnici koji rade na građevini i prenosu materijala skloniji dobijanju tromba usled nefiziološkog položaja ruku tokom radnog vremena. Takođe, profil pacijenta koji ima tromb u ruci je često čovek sa izraženom muskulaturom, koji je razvio tromb pritiskom velikih bicepsa na lumen krvnog suda.

Lečenje tromba

Tromb se leči putem lekova ili hururški, sa tim što se uvek prednost daje lečenju medikamentima.

Lekovi koji su u upotrebi za lečenje tromba jesu antikoagulansilekovi koji razređuju krv i smanjuju sposobnost nastanka tromba. Najčešće korišćeni antikoagulans jeste heparin, koji se koristi i u bolnicama ali i u kućnoj upotrebi. u poslednje vreme, popularnost dobija i varfarin. Značajni lekovi su i trombolitici – ali se oni daju samo ukoliko tromb u nozi i li ruci daje simptome teškog zdravstvenog stanja. Neželjeni efekti trombolitika su krvarenja koja se teško mogu zaustaviti, pa se oni izbegavaju u standardnoj, dnevnoj primeni.

Razbijanje tromba

Ukoliko lekovi ne pomažu da se razbije tromb u nozi ili ruci, pristupa se hirurškom lečenju tromboze, procesom trombektomije. Intervencija se zasniva na ubacivanju igle i mehaničkim razbijanjem tromba u ruci ili nozi. Uređaj za razbijanje tromba se naziva Forgatijev kateter.

Pacijentima se preporučuje nošenje kompresivnih čarapa, kako bi stimulisali cirkulaciju i obezbedili sebi normalan protok krvi. Takođe, prepisuje se i konzumiranje lekova oralnih antikoagulanasa od 4 do 6 meseci uz kontrolu parametara kao što su vreme zaustavljanja krvarenja na svakih 2 – 4 nedelje.

Terapiju treba korigovati zbog mogućih stanja i lekova koji smanjuju ili povećavaju dejstvo lekova.