Kako popraviti krvnu sliku prirodnim putem i hranom

Kako poraviti krvnu sliku ?

Dosta mladih osoba se danas susreće sa anemijom. Simptomi anemije su blagi, ali potrebno je rano je utvrditi kako ne bi došlo do pojave nekih neželjenih posledica anemije. Malokrvnost karakteriše smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca ( eritrocita ), krvnih pločica ( trombocita ) i belih krvnih zrnaca ( leukocita ). Eritrociti su jako bitni za funkcionisanje organizma jer su glavni prenosioci kiseonika iz pluća do svih mišića i organa posredstvom proteina hemoglobina čiji je glavni sastojak gvožđe. Upravo će nedostatak gvožđa dovesti do toga da ceo organizam ne bude adekvatno snabdeven krvlju zato je neophodno poraviti krvnu sliku.

Malokrvnost ne daje značajne simptome, ali može da smanji energiju mlade osobe, ona često biva malaksala, pospana. Karakteriše se i bledilom koža i vidljivih sluzokoža, čestim vrtoglavicama, hladnoćom nogu i ruku, čestim epizodama depresije.

Mlade osobe često gube seksualni nagon usled nedostatka energije, apetit im je znatno oslabljen i često menjaju noć za dan. Mlade ženske osobe često imaju bolne menstruacije i ubrzan rad srca!U nastavku članka saznajte kako popraviti krvnu sliku hranom i prirodnim lekovima…

kako popraviti krvnu sliku

Nedostatak gvožđa

Najčešći uzrok nedostatka gvožđa jeste neadekvatna ishrana zato je i nemoguće popraviti krvnu sliku bez promena u načinu ishrane, a dodajući na to da masna, začinjena i ljuta hrana usporavaju krvotok, dolazi se do činjenice da nedostatak gvožđa ukazuje na loš kvalitet života!

Sa druge strane, osetljive grupacije, kao što su trudnice i devojčice koje su tek ušle u mentrualni period, fiziološki imaju manjak krvi i gvožđa, te je potrebno unositi ga kroz suplementaciju ishrani.Ako želite popraviti krvnu sliku potrebno je unositi oko 18 miligrama gvožđa dnevno, kada se radi o osobama između 20 i 50 godina starosti. Osetljivim grupama se preporučuju veće doze – trudnicama i osobama u ulasku u mentrualni period oko 27 miligrama dnevno. Niže doze se preporučuju ženama koje doje – oko 9 miligrama i ženama koje su starije od 50 godina – njima je 8 miligrama dovoljna doza za funkcionisanje celog organizma.

Nedostatak gvožđa u trudnoći

Trudnoća predstavlja izmenjeno stanje organizma – potrebno je napomenuti da fetus koji raste u materici uzima znatne izvore gvožđa majci – oko trećina gvožđa odlazi na plod! Iz tog razloga, žene moraju popraviti krvnu sliku unosom namirnica koje su bogate gvožđem, kako bi snabdele i sebe, a i svoje dete. Simptomi koji ukazuju na pojavu anemije u trudnoći jesu umor, slab apetit i opadanje kose koje trudnicu ne treba da brine – nakon regulisanja nivoa gvožđa u krvi i završetka trudnoće, kosa će dobiti svoj pun volumen! Doza dnevnog unosa gvožđa za trudnicu je 27 miligrama – što je za trećinu veće od unosa zdravih osoba – trećina više se unosi jer odlazi na bebu.

Kako popraviti krvnu sliku u trudnoći ?

Uspešno ćete popraviti krvnu sliku tokom trudnoće, ako pored gvožđa organizam snabdete i vitaminom C! Vitamin C odlično reguliše skladištenje gvožđa u organizmu. Pored lekova koji mogu biti prepisani od strane lekara ( lekovi se prepisuju ukoliko je trudnica dosta anemična i u drugoj polovini trudnoće ), krvna slika se može regulisati i adekvatnom ishranom.

Kako popraviti krvnu sliku hranom?

Poboljšanje krvne slike ishranom je idealan način da se anemija izleči. Namirnice za bolju krvni sliku jesu:

– crvena mesa

– riba

– zeleno lisnato povrće – zelena salata, brokoli, karfiol

– pasulj i boranija

– orašasto voće – orasi, lešnici, bademi

– žumance

– ovsene pahuljice

– kandirano voće

– sve vrste testenina

– iznutrice – posebno je značajan unos džigerice u trudnoći

Kombinovanje namirnica nije poželjno, kao i unos prozivoda na bazi mleka, oni mogu da uspore apsorpciju gvožđa te umanjiti uspeh kod osoba koje nastoje popraviti krvnu sliku. Citrusno voće unosite što više u vodu sokova, oni su bogati vitaminom C, koji će pomenute namirnice učiniti još blagotvornijim za krvnu sliku!

Kako popraviti krvnu sliku kod dece ?

Deca koja pate od anemije često su izložene infekcijana disajnih puteva i imaju vidno slabiji apetit, suvu kožu, lako lomljive nokte. Anemija se ogleda i na uspeh u školi – deca slabije uče jer nemaju dovoljno koncentracije, slabije pamte i često su pospana.

Najbolji način regulacije nedostatka gvožđa kod dece jeste pravilna ishrana. Ako želite popraviti krvnu sliku detetu pripremajte mu džigericu i iznutrice, ribu, školjke, zelenu salatu. Pripremajte čorbu od koprive – kod dece ima odličan efekat i brzo će popraviti krvnu sliku! Trudite se da dečiji organizam snabdete zdravim uljima, hranu pripremajte na maslinovom ulju ili na masti, a umesto slatkiša, neka se Vaše dete zasladi kašikom meda u koji ste prethodno ubacili oribanu koprivu. Umesto veštačkih sokova, pripremite detetu sok od šargarepe i cvekle, sok od drenjina. Dnevna doza gvožđa za decu je oko 12 miligrama dnevno.

Kako popraviti krvnu sliku nakon hemoterapije ?

Hemoterapija je komplikovana terapijska procedura koja menja mnoge stvari u ljudskom organizmu – dolazi do pada vrednosti krvnih ćelija, odnosno, do malokrvnosti. Anemija se najčešće javlja oko nedelju dana nakon početka primene hemoterapije. Ono što je bitno napomenuti jeste da krvna slika nikako ne može biti u potpunosti adekvatna za vreme hemoterapije! Ipak, u dogovoru sa lekarom, pacijent može unositi namirnice koje ne štete terapijskom postupku. Nakon primene hemoterapije, pacijent može popraviti krvnu sliku ishranom ! Posebnu blagotvornost za poboljšanje krvne slike imaju iznutrice, džigerica koje je najbogatiji izvor gvožđa, crvena mesa i morska riba. Čaj od koprive, osim što opušta, znatno poboljšava nedostatak gvožđa u organizmu i najbolji je prirodni lek za poboljšanje krvne slike!

Kopriva – prirodni lek za krvnu sliku

Ono što izdvaja koprivu od ostalih biljaka i zbog čega se toliko primenjuje u lečenju malokrvnosti jeste bogat izvor vitamina C! Jedna šolja čaja od koprive stimulisaće krvotok i poboljšati krvnu sliku. Čaj od koprive se priprema krajnje jednostavno: 50 grama listova koprive prelijte hladnom vodom ( oko pola litra ), a zatim ostavite da smesa prenoći. Nakon što je čaj odstojao, procedite ga i konzumirajte 3 puta dnevno kako bi prirodnim putem popravili krvnu sliku. Čaj od koprive zasladite prirodnim livadskim medom.

Namirnice koje popravljaju krvnu sliku pored vitamina C sadrže i veće količine minerala bakra u njih spadaju pre svega sir, jaja, džigerica, integralne žitarice i suvo voće

Naš savet za momentalno poboljšanje krvne slike jeste da pripremite za ručak prženu džigericu na maslinovom ulju i crnom luku, a da pre obroka popijete čaj od koprive – u roku od sat vremena, organizma ćete preplaviti preko potrebnim gvožđem i već ćete malo popraviti krvnu sliku!

Koprivu ne morate unositi samo putem čaja – sveža kopriva je takođe idealna opcija, mi Vam savetujemo da, nakon što je isperete, ubacite u teglu livadskog meda, time će doći do homogenizacije potrebnog gvožđa, i 1 kašikom meda pre doručka, obezbedićete potrebnu količinu gvožda za polovinu dana! Konzumirajte ovu prirodnu mešavinu svakog dana i imaćete odličnu krvnu sliku.

[icegram campaigns=”8310″]