kopriva lek protiv anemije

Kako se koristi prirodni lek za anemiju od aronije, kakaoa, koprive i meda…

Lekovito bilje i namirnice koje se mogu lako nabaviti su pravi prirodni lekovi za anemiju.U nastavku članka saznajte kako lečiti malokrvnost uz kakao, koprivu i med, aroniju, sok od cvekle…

Šta je to anemija?

Mnogi ljudi na anemiju gledaju kao na bolest, ali ona je zapravo samo rezultat nedostatka hranljivih materija u organizmu. Anemija (malokrvnost) je stanje koje se javlja kada pojedinac nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) koje telo snabdevaju kiseonikom. Prostije rečeno, anemija predstavlja poremećaj krvne slike koji se naročito javlja kod dece i trudnica. Posledice ovoga mogu biti od privremenih preko dugoročnih do trajnih i ozbiljnih.Stanje se može značajno poboljšati uz promenu ishrane jer je ishrana pravi prirodni lek za malokrvnost.

prirodni lekovi za anemiju

Anemija se može razviti ukoliko je stanje Vašeg organizma takvo da ono suviše brzo gubi crvena krvna zrnca. Kada Vaše telo nema dovoljno gvožđa, ono ne može da proizvede dovoljno hemoglobina ‒ supstancu u crvenim krvnim zrncima koja organizam snabdeva kiseonikom. Crvena krvna zrnca prenose kiseonik do tkiva organizma i uklanjaju ugljen-dioksid iz njega. Ukoliko u organizmu nemate dovoljno zdravih krvnih zrnaca, to Vas može dovesti do umora i kratkog daha. Količinu nedostatka gvožđa u organizmu anemija razvija vremenom.

kopriva lek protiv anemije

Šta je uzrok anemiji  ?

Anemiju možete izazvati pre svega neadekvatnom ishranom, tačnije, onom ishranom koja nije bogata gvožđem i vitaminima. Zato je veoma važno da u svoj organizam unosite namirnice kakve su meso, riba, pasulj, sir, sušeno voće, tamnozeleno povrće kakvo je spanać, blitva, brokoli itd. hleb i žitarice.

Uzrok anemiji takođe mogu biti i unutrašnja krvarenja u organizmu kao što su krvarenja iz bubrega, creva itd. Do malokrvnosti mogu dovesti i preobimna krvarenja tokom trajanja menstruacije kod žena. Anemija može nastati i kao nuspojava usled korišćenja nekih lekova.Da bi vam bilo koji prirodni lek za anemiju pomogao bilo bi dobro da znate i njen uzrok.

Koji su simptomi anemije ?

Ukoliko imate blag do umeren nedostatak gvožđa u organizmu, simptomi mogu izostati. Ali neki od znakova koji Vas mogu upozoriti na malokrvnost jesu: umor, bleda koža, fizička slabost, kratak dah, bol u grudima, česte infekcije, glavobolja, vrtoglavica, hladne šake i stopala, otok ili upala jezika, pukotine u usnoj duplji, listanje i lomljenje noktiju, ubrzano lupanje srca, slab apetit, uvećana slezina, potreba za konzumiranjem neprehrambenih proizvoda kao što su led, kreč ili skrob.Ako osećate ove simptome možete uzimati neki prirodni lek i bez dijagnoze jer vam na primer sok od cvekle sigurno ne može škoditi.

Kako lečiti anemiju ?

Ono što je najvažnije jeste da se anemija dijagnostikuje u svom početnom stadijumu i da se, u skladu s tim, na vreme krene s njenim tretiranjem kako bi se izbegle kasnije komplikacije. Kada rezultati krvne slike pokažu da je smanjen broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i koncentracija hemoglobina u krvi, jasno je da je u pitanju anemija. Kada se mozak i srce ne snabdevaju dovoljnom količinom kiseonika, to može dovesti do ozbiljnih posledica po Vaše zdravlje. Uz konsultacije sa lekarom treba otkriti šta je prouzrokovalo anemiju kako bi se pristupilo adekvatnom lečenju. Prvo i glavno što treba da uradite jeste da u što većim količinama unosite hranu bogatu gvožđem i vitaminima i sve ovo u kombinaciji s prepisanim lekovima (ukoliko uopšte ima potrebe za njima). Veoma je važno da stvorite zdrave životne navike kako biste se na pravi način izborili s anemijom. Kada su u pitanju teži oblici anemije, tada se pacijenti podvrgavaju transfuziji koncentrovanih eritrocita.

Koje namirnice možete koristiti kao prirodne lekove za anemiju?

 1. Kakao kao lek za anemiju

Kakao u sebi sadrži najveći procenat gvožđa i zato je dobar prirodni lek za anemiju. Njegovo dejstvo će biti bolje ukoliko ga pomešate s medom. Sve što treba da uradite jeste da pomešate jednu kašičicu kakao praha i isto toliko meda tako da dobijete smesu nalik na krem. Ovo uzimajte svakog jutra na prazan stomak i rezultati će u kratkom roku biti vidljivi.

 1. Aronija kao prirodni lek za anemiju

Plodovi aronije sadrže vitamine C, E, A, B2, B6. Pored ovih vitamina aronija sadrži i minerale kao što su gvožđe, fosfor, molibden, kalcijum, mangan i jod. Ove supstance su jako važne za lečenje anemije.

aronija kao lek za zdravlje

Aroniju kao prirodni lek za anemiju možete koristiti u vidu sirupa ili soka. Pored toga što je dobra za lečenje anemije, aronija ima i mnoga druga lekovita dejstva s obzirom na to da sadrži navedene supstance.

 1. Sok od cvekle takođe možete koristiti kao prirodni lek za anemiju

Kada je lekovitost cvekle u pitanju, ona je jedan od najboljih prirodnih lekova za anemiju. Cvekla sadrži visok nivo gvožđa i samim tim je odlična za prirodno lečenje anemije. Ona se koristi kod onih bolesti kod kojih je potrebno pročistiti i obnoviti krv. Kao što možete koristiti sok od aronije, tako možete koristiti i sok od cvekle za anemiju upravo zbog visoke koncentracije gvožđa. Sok od cvekle možete koristiti i u kombinaciji s drugim namirnicama koje su bogate vitaminima i mineralima, kao što su šargarepa i limun. Možete jednostavno i narendati cveklu i u nju iscediti sok od limuna. Ako pijete sok od same cvekle, dovoljno je da unesete 0.8 dl odjednom.

 1. Anemiju možete lečiti i sokom i čajem od koprive

Kopriva je bogata mnogim hranljivim supstancama, vitaminima i mineralima. Kopriva je zato veoma pogodan prirodni lek za anemiju i nadoknađivanje gvožđa u organizmu. Kopriva sadrži gvožđe, vitamin C i K, mangan i bakar. Stoga, za lečenje anemije možete koristiti sok i čaj od koprive. Sve što je potrebno jeste da 50 grama lista koprive prelijete s pola litra hladne vode, poklopite i ostavite da prenoći, a ujutru tu smesu kuvajte dva minuta. Kada je skuvate, ostavite da se ohladi, procedite i pijte tri puta dnevno po jednu čašu pre obroka.

 1. Med i kopriva kao lek za anemiju

Kao prirodni lek za anemiju koriste se i seme koprive i med. Seme koprive ima čak jače dejstvo nego list korpive koji se takođe koristi za lečenje anemije. Med je prirodni konzervans i zato čuva svojstva semena koprive. Da biste napravili ovaj prirodni lek za anemiju, potrebno je da pomešate 100 grama semena koprive sa kilogramom livadskog meda i da ovo uzimate tri puta dnevno po jednu kašičicu.

med i kopriva protiv anemije

Postoje i druge namirnice koje možete uneti u ishranu, a koje će Vam pomoći da u svoj organizam unesete gvožđe koje mu nedostaje da bi pravilno funkcionisao i sledeće sa spiska su pravi prirodni lekovi za anemiju:

 • Crveno meso, govedina, biftek
 • Riba
 • Prepeličja ili kokošija jaja
 • Ribizle
 • Maline
 • Kupine
 • Jabuke
 • Citrusi
 • Pasulj, grašak, sočivo, soja
 • Beli luk
 • Šargarepa
 • Matični mleč
 • Sojino mleko
 • Maslačak
 • Pelen
 • Orasi, bademi, lešnici
 • Žitarice
 • Krompir

Sve ove namirnice možete koristiti kao prirodni lek za anemiju, a kako je izbor širok, one čiji ukus ne volite, možete zameniti onim čiji ukus Vam prija, pa zašto ne biste svoj organizam okrepili i na taj način se izborili sa anemijom?

[icegram campaigns=”8310″]