Kako se koristi žalfija za lice, kosu, ispitanje usta i zašto je dobra

Za šta je dobra žalfija ?

Žalfija (lat. Salvia Officinalis) je drevna biljka koju su Stari Rimljani koristili pre svega za koncentraciju i pamćenje, pa i u lekovite svrhe. Smatrali su da ova biljka doprinosi dugom životnom veku, pa stoga i ne čudi njen naziv, koji je nastao od glagola salvare, što na latinskom znači spasiti. Kod nas je ova biljka poznata još i pod nazivima: lekovita slavulja, kadulja, krstašica, kuš, kadulja itd. Nastavite sa čitanjem teksta i saznaćete za šta je dobra žalfija.

Žalfija ima estrogeno dejstvo koje doprinosi regulisanju menstrualnog ciklusa, kao i kontroli bolnih menstruacija i smanjenju lučenja mleka kod žena koje žele da prestanu sa dojenjem. Takođe, etarska ulja koja sadrži žalfija deluju antimikrobno, adstrigentno, spazmolitično i relaksantno po organizam, pa se zato čaj od žalfije koristi za ispiranje rana i za opuštanje mišića. Osim toga što je idealna za zdravlje čitavog organizma, žalfija je veoma korisna i za kosu i lice.

zalfija za lice

Žalfija se smatra prirodnim antibiotikom širokog spektra, a ukoliko niste znali, do otkrića antibiotika, žalfija se koristila za:

 • Upalu grla
 • Upalu ždrela
 • Promuklost
 • Upalu unutrašnjih organa
 • Vaginalno ispiranje
 • Tuberkulozno znojenje
 • Gljivične infekcije
 • Regulaciju znojenja (posebno kod toplotnih talasa u klimaksu)
 • Poremećaj menstrualnog ciklusa
 • Jačanje nerava
 • Detoksikaciju jetre
 • Reumu itd.

Žalfiju i danas možete koristiti u ove i u mnoge druge svrhe, pa i za lice i kosu, kako smo napomenuli na početku.

Saznaj više>>>  10 razloga da koristite žalfiju za kosu, ispiranje usta, grlo…

Žalfija za lice

Žalfija ne samo da je prirodni antibiotik nego je i jedan od najefikasnijih prirodnih antioksidanasa i najjačih antiseptika, pa kao takva ulazi u sastav mnogih farmaceutskih i medicinskih proizvoda, što i ne čudi s obzirom na njeno lekovito svojstvo. Čaj od žalfije za lice možete koristiti tako što ćete napraviti prirodni tonik kojim ćete redovno čistiti lice. Prirodni tonik od žalfije je posebno delotvoran za masnu kožu lica jer reguliše proizvodnju sebuma i kontroliše lučenje masnoće na licu.

Tonik od žalfije za lice:

Priprema tonika od žalfije za lice slična je pripremi čaja od žalfije. Potrebno je da skuvate 1 kašiku listova žalfije u 250 ml vode. Nakon što je skuvate, ostavite da odstoji oko pola sata kako bi biljka otpustila svoje hranljive i lekovite sastojke. Potom procedite tečnost, pa kad se ohladi, tonik od žalfije nanesite na lice tuferom ili parčetom vate.

Čaj od žalfije za lice učiniće vašu kožu zdravom i mladolikom zato što je žalfija veoma bogat izvor etarskih ulja, vitamina i drugih sastojaka koji su korisni po zdravlje kože, kose i celokupnog organizma. Čaj od žalfije za lice uklanja bakterije, mikroorganizme i nečistoće koje se stvaraju u toku dana i samim tim sprečava nastanak bubuljica, akni, osipa itd.

Žalfija za kosu

Kvalitet svoje kose možete popraviti tako što ćete koristiti čaj od žalfije za kosu. Osim što doprinosi boljem kvalitetu kose, čaj od žalfije utiče i na brži rast kose, a u prošlosti se čak koristio i kao prirodno sredstvo za potamnjivanje i bojenje prosede kose.

Čaj od žalfije za kosu možete koristiti tako što ćete 1 kašiku lista žalfije (ako koristite sveži list žalfije, biće vam potrebna supena kašika, a ako koristite sušeni list žalfije, biće vam potrebna kafena kašičica) preliti sa 250 ml ključale vode (naravno, dozu možete korigovati u skladu sa dužinom kose), poklopiti, ostaviti da odstoji 4 do 5 minuta i procediti. Kad sve to uradite, sačekajte da se prohladi, pa nakon pranja kose i ispiranja običnom vodom, isperite je na kraju čajem od žalfije.

Žalfija za ispiranje usta

Kao što smo već na početku članka napomenuli, čaj od žalfije se koristi i za ispiranje usta zbog svog antibakterijskog i antiupalnog dejstva. Ukoliko imate problema sa aftama, gingivitisom, apscesom, karijesom, neprijatnim zadahom ili patite od paradontopatije, koristite čaj od žalfije za ispiranje usta i rešićete se ovih problema na sasvim prirodan način. Čaj od žalfije za ispiranje usta deluje tako što uništava bakterije koje uzrokuju nastanak ovih pojava, pa ih tako i suzbijaju.

Saznajte>>> Čaj od žalfije upotreba za ispiranje usta, sekret, protiv znojenja…

Ulje od žalfije lekovitost

I ulje od žalfije ima svoje lekovite prednosti koje nimalo nisu zanemarljive. Naime, ulje od žalfije ima prirodna svojstva antidepresiva, antikonvulziva, baktericida, karminativa, antispazmotika, antiseptika, afrodizijaka, adstrigensa, dezodoransa, digestiva, hipotenziva, sedativa itd.

Ulje divlje žalfije dobija se hladnom destilacijom lišća i cvetova divlje žalfije, a glavne hemijski aktivne komponente su scalerol, alfa-terpineol, geraniol, linalil, linalol, acetat, kariofilen itd.

 • Ulje od žalfije kao antidepresiv – Deluje tako da povećava samopouzdanje i daje potrebnu mentalnu i emotivnu snagu onima koji su skloni depresivnim stanjima. Takođe je delotvorno i kod otklanjanja anksioznosti.
 • Ulje od žalfije kao antikonvulziv – Ovo znači da ulje od žalfije smanjuje grčeve usled pojave istih.
 • Ulje od žalfije kao antibakterijsko sredstvo – Deluje tako da ubija bakterije, zaustavlja rast i širenje bakterijske infekcije, a studije su pokazale da je ulje žalfije naročito delotvorno u lečenju bakterijskih infekcija debelog creva i urinarnog trakta.
 • Ulje od žalfije kao antiseptik – Tretiranjem rana uljem od žalfije sprečićete nastanak mogućih infekcija uzrokovanim tetaničnim bakterijama.
 • Ulje od žalfije kao afrodizijak – Ulje od žalfije povećava libido i seksualnu đelju, pa je kao takvo veoma efikasno u lečenju frigidnosti i psiholoških problema koji dovode do gubitka libida, pa čak i impotencije. Podjednako je efikasno i kod žena i kod muškaraca.
 • Ulje od žalfije kao prirodni dezodorans – Za razliku od sintetičkih industrijskih dezodoranasa koji su uglavnom štetni i mogu izazvati razne iritacije i alergijske reakcije, ulje od žalfije može biti idealan prirodni dezodorans. U razblaženom obliku efikasno služi kao prirodni dezodorans koji ne izaziva nikakve neželjene efekte.
 • Ulje od žalfije kao digestiv – Ulje od žalfije deluje na digestivni trakt tako što podstiče lučenje želudačnog soka i žuči, pa samim tim pospešuje varenje.
 • Ulje od žalfije za nadutost – Ulje od žalfije pomaže pri oslobađanju gasova koji zbog taloženja mogu da dovedu do neprijatne nadutosti.
 • Ulje od žalfije za nerve – Ulje od žalfije deluje tako što opušta nerve, pa ublažava nervozu i glavobolje izazvane istom.

Napomena: Ulje od žalfije, iako je prirodni lek, nikako ne biste smeli da koristite bez konsultacije sa lekarom. Ukoliko ga koristite u kombinaciji sa alkoholom može imati opojni efekat, a veća doza može izazvati glavobolju. Ulje od žalfije se nikako ne preporučuje trudnicama i dojiljama.