Kako se pije alga spirulina za mršavljenje i imunitet (doziranje i iskustva)

Šta je alga spirulina

Alga spirulina (lat. Arthospira spirulina) predstavlja jedan od najstarijih oblika života na zemlji. Štaviše, ova mikroalga delimično je odgovorna za proizvodnju kiseonika u atmosferi. Spirulina je jednoćelijska mikroskopska plavo-zelena alga. Pod mikroskopom se prikazuje u vidu dugih, tankih, plavo-zelenih spiralnih niti. Miris i ukus spiruline je sličan mirisu i ukusu trave. Kako god, spirulina je alga koja predstavlja pravu riznicu hranljivih materija.

Spirulina se može naći u sredinama gde preovladavaju bare, reke i jezera, a najbolje uspeva u uslovima bez pesticida sa dosta svetlosti i umerenom temperaturom, mada je veoma prilagodljiva i preživljava čak i u ekstremnim uslovima.

Alga spirulina se smatra jednim od najhranljivijih dodataka ishrani jer sadrži veoma širok spekatr mnogih hranljivih sastojaka kao što su proteini, složeni ugljeni hidrati, gvožđe, vitamini A, B i K itd. Pored ovih sastojaka, spirulina sadrži i beta karoten i žuti ksantofil, koji su prirodni antioksidansi, hlorofil, masne kiseline, nukleinske kiseline i lipide. Dakle, spirulina je dobra za održavanje zdravlja celokupnog organizma.

spirulina alga

Za šta je dobra alga spirulina

Spirulina je pre svega poznata kao preparat koji se koristi za skidanje viška kilograma. Međutim, ona nije samo delotvorna za mršavljenje, već ima i drugih dobrobiti po ljudski organizam.

Spirulina je pre svega veoma efikasna kada je u pitanju jačanje imunog sistema, što znači da povećava izdržljivost i otpornost organizma na mnoge bolesti. Ona je delotvorna za jačanje imuniteta zahvaljujući hranljivim supstancama koje imaju antioksidantno dejstvo, pa tako štite organizam i čiste ga od slobodnih radikala i toksina.

Alga spirulina je delotvorna i kod regulisanja crevne flore, pa samim tim i za pravilno funkcionisanje probavnog sistema. Takođe, koristi se i za brže zarastanje rana, ali i za bolesti jetre, žučnih puteva i artritis.

Spirulina reguliše nivo krvnog pritiska i nivo holesterola u krvi, pa je tako delotvorna za dobro funkcionisanje čitavog kardiovaskularnog sistema. Takođe, ova alga u celini podmlađuje organizam i usporava proces starenja, poboljšava rad mozga i mentalnih sposobnosti.

Spirulina takođe reguliše nivo šećera u krvi, pa je zato idealna i za one koji pate od dijabetesa tipa 2.

Spirlina se smatra idealnim prirodnim sredstvom za detoksikaciju organizma nakon unosa toksina kao što je alkohol. Dakle, delotvorna je kod stanja mamurluka, ali i za podizanje energije i izdržljivosti organizma.

Pogodna je i za sportiste koji imaju povećanu potrebu za proteinima i gvožđem. Na sportiste deluje tako što im obezbeđuje potrebnu energiju koja im je potrebna prilikom napornih treninga.

Pomaže pri ublažavanju oštećenja ćelija usled delovanja zračenja, što znači da je pogodna za ljude koji su bili izloženi hemoterapiji. Ona prosto ubrzava oporavak nakon zračenja ili raznih operacija.

Saznajte>>> Zašto je alga spirulina jedna od top 10 supernamirnica

Alga spirulina upotreba

Alga spirulina je dostupna u prahu i u vidu kapsula. Kapsule alge spiruline jačaju imunis sistem i kao prirodni probiotik pospešuju aktivnost crevne flore, moćan su antioksidans jer se bore protiv slobodnih radikala u organizmu, koji predstavljaju nestabilne i hemijski veoma reaktivne čestice koje se u organizmu stvaraju metaboličkim procesima.

Spirulina u prahu se dobija mlevenjem suve alge spiruline. Spirulina u prahu se može konzumirati razmućena u čaju, soku, vodi ili nekom drugom napitku. Spirulina u prahu se može koristiti i kao prirodna maska za lice za podmlađivanje i regenerisanje kože. Spirulina u prahu je idealna za uklanjanje bora na licu, jer deluje tako što podmlađuje kožu i čini je sjajnijom, zdravijom i regenerisanom.

Kako se pije spirulina

Kada se govori o suplementima, uvek se postavlja pitanje kako uzimati. Kapsule spiruline su samo za oralnu upotrebu i preporučena doza tableta od 500 mg je 2 do 3 dnevno uz dosta tečnosti, ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarom.

Kada je u pitanju spirulina u prahu, ona se generalno dodaje u hranu ili u piće, mada se može koristiti i za spoljašnju upotrebu. Spirulina prah možete napraviti i sami i to tako što ćete izmrviti spirulina tablete.

Spirulina dnevna doza

Iako se navodi da je korišćenje velikih doza spiruline bezbedno, ipak se savetuje da je nikako ne uzimate na svoju ruku, već isključivo uz konsultaciju sa lekarom, naročito ako imate neki zdravstveni problem. Čak i ako ste zdravi ne bi trebalo bez konsultacije sa lekarom da koristite ovaj prirodni suplement.

Alga spirulina za mršavljenje

Kada je u pitanju mršavljenje, alga spirulina je i tu dokazano veoma delotvorna. Ona deluje tako što smanjuje apetit, poboljšava rad digestivnog trakta i ubrzava metabolizam, što sve zajedno čini spirulinu veoma pogodnom za skidanje viška kilograma. Pored toga, već smo napomenuli da alga spirulina deluje i tako što vrši detoksikaciju organizma, što takođe ubrzava proces mršavljenja. Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, spirulina će dugo držati osećaj sitosti, a pritom će vaš organizam zadovoljiti hranljivim materijama koje su mu potrebne kako bi pravilno funkcionisao.

Alga spirulina nuspojave

Neželjena dejstva kada je u pitanju alga spirulina gotovo da ne postoje. Ona je uglavnom bezbedna za korišćenje, jer se pre svega veoma lako vari. Međutim, alga spirulina sadrži jod, pa se nikako ne preporučuje onima koji su alergični ili osetljivi na jod. Takođe, budući da sadrži visok nivo belančevina i proteina uopšte, nikako se ne preporučuje onima koji imaju problema sa bubrezima. Zato je veoma važno da se pre bilo kakve upotrebe ovog suplementa konsultujete sa lekarom kako ne bi došlo do komplikacija. Druga neželjena dejstva nisu zabeležena.

Alga spirulina iskustva

Kada su u pitanju iskustva sa korišćenjem alge spiruline, iskustva su uglavnom samo pozitivna. Naročito je popularna kod sportista i kod onih koji žele da koriguju svoju telesnu masu. Sportisti navode da ih dovoljno snabdeva potrebnim gvožđem i proteinima, kao i to daim daje potrebnu energiju kako bi izdržali naporne treninge.

Što se tiče iskustava onih koji algu spirulinu koriste u svrhe mršavljenja, pozitivna iskustva takođe ne izostaju. Mnogo je onih koji su uz pomoć ovog prirodnog suplementa uspeli da se otarase viška kilograma. Naravno, korigujući ishranu i bivajući fizički aktivni. Nije dovoljno samo da konzumirate spirulinu i da očekujete da je to dovoljno kako biste svoju liniju doveli do savršenstva.

Uz pravilno doziranje i način života, spirulina će vašem organizmu pomoći da bolje funkcioniše i da se oslobodi štetnih materija, a i vi ćete se sami bolje osećati.

[icegram campaigns=”8735″]