boza recept

Kako se pravi osvežavajući napitak boza (RECEPT)

Napitak boza sastav i uticaj na zdravlje

Sigurno ste nekad čuli za narodnu izreku „Boza, limunada” u značenju da je nešto jednostavno, prosto, lako. Limunadu ste sigurno probali mnogo puta, a da li ste nekada probali bozu?

Boza je orijentalni napitak koji vodi poreklo iz Turske. To je kiselkasto piće od žitarica i kvasca, bez veštačkih dodataka. Na našim prostorima se konzumira od davnina, čak toliko da se smatra našim domaćim pićem.

Boza se smatra tradicionalnim pićem i nekada gotovo da nije postojala poslastičarnica u kojoj nije bilo moguće piti ovaj zdrav i nadasve ukusan napitak. Danas se kod nas boza može piti u poslastičarnicama koje čuvaju taj tradicionalni duh. Međutim, u Evropi ovo piće postaje sve popularnije, upravo zbog svoje tradicije koja traje čak više od 1000 godina. U Turskoj se naročito konzumira tokom zimskih meseci, gde je prvi put napravljena 900. godine.

kako se pravi boza

Napitak boza sadrži vitamine A, C i E, kao i veliku količinu B kompleksa (B1, B2, B3, B6 i B12). U procesu fermentacije proizvodi mlečne kiseline, koje pomažu varenje. Takođe, boza je dobra za trudnice i dojilje, jer pospešuje proizvodnju mleka jer podiže nivo prolaktina u organizmu i tako doprinosi kvalitetu i količini mleka kod dojilja. Napitak boza takođe sadrži i gvožđe, koje pozitivno utiče na snagu celokupngo organizma, pa je pogodna i za sportiste. Pored toga, boza sadrži i veliki broj bakterija koje su korisne po ljudski organizam. Boza je naročito delotvorna u doba godine kada vladaju virusi, jer okrepljuje telo i jača imuni sistem.

Kako se pravi piće boza

Bozu možete i sami napraviti kod kuće. Ne morate po gradu tražiti lokale u kojima se pravi i služi ovo tradicionalno, ukusno i zdravo piće. Probajte ovaj recept za bozu i osetite ukus tradicije koja traje duže od 1000 godina.

Domaća boza sastojci:

  • 5 l vode
  • 1 kg šećera
  • 600 g kukuruznog brašna
  • 30 g kvasca

Boza napitak priprema:

Prelijte kukuruzno brašno toplom vodom i ostavite da tako odstoji 1 dan. Sutradan kuvajte smesu oko 2 sata uz povremeno mešanje. Kada se ohladi, dodajte kvasac, koji ste prethodno razmutili u malo vode i ostavili da malo naraste. Sada dobro promešajte smesu i ostavite da odstoji još jednu noć. Sutradan procedite tečnosti, dodajte u nju šećer i dobro mešajte dok se šećer ne istopi.

Zbog dejstva kvasca, boza ne može dugo zadržati sladak ukus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mešavine kvasca sa šećerom u alkohol, što čini da boza gubi svoj prepoznatljiv ukus. Bozu zato obavezno treba čuvati u frižideru, a takođe je potrebno popiti je u što kraćem vremenskom roku.

Napitak boza se konzumira kao dobro ohlađena, ali bez leda. U Turskoj se, recimo, boza konzumira uz dodatak cimeta, pa ako volite cimet, probajte i bozu sa cimetom.

Boza je jedno od najzdravijih pića jer ne sadrži konzervans niti bilo kakvu drugu hemiju i veštačke boje.

Domaći kvasac za bozu

Možete čak sami napraviti i domaći kvasac za bozu, a evo i kako:

Da biste napravili kvasac za bozu, potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 1-2 kašike blago pečenog brašna
  • 1 šoljica mlake vode
  • 1 šoljica šećera

Priprema:

Pomešajte malo pečenog brašna sa vodom i dobro promešajte. Potom dodajte šećer i ostavite da odstoji 2-3 dana na toplom mestu da se fermentiše, uz povremeno mešanje. I to je sve. Sada možete početi sa pravljenjem domaće boze.

Pozovite svoje prijatelje, podsetite se mladosti kad ste pili ovaj napitak i evocirajte uspomene. Prijatno!