sargarepa sok

Kako se priprema sok od šargarepe | recepti sa jabukom i pomorandžom

Šargarepa je jako praktično i zdravo povrće. Bilo da se konzumira u svežem, skuvanom ili u vidu soka, šargarepa ne gubi svoje lekovite sastojke zbog kojih se svrtava u 20 najzdravijih namirnica u ishrani.

Iako svi vezujemo šargarepu za narandžastu boju, zapažene su i povrćke druge boje.

Šargarepa dobija svoju boju od antioksidanata koji se nazivaju karotenoidi. Jedan od ovih karotenoida jeste i beta karoten, od koga daljim procesima nastaje vitamin A koji je glavni vitamin kojim šargarepe obiluju a koji je zaslužan za sve benefite koje osoba može dobiti od konzumiranja ove namirnice.

Mnoge studije su dokazale da je beta karoten izuzetno bitan za unapređenje jačine imuniteta organizma, zaštitu zdravlja očiju i kože i zaštitu tela od slobodnih radikala koji izazivaju mnoge poremećaje organizma kao što su karcinom ili oboljenja srca i krvnih sudova. Pored ovih uloga, šargarepa je odlično sredstvo za regulisanje nivoa šećera u krvi, poboljšanje varenja, čišćenje bubrega od štetnih toksina, normalnu funkciju moždanih komora i sprečavanje nastanka leukemije.

sok od sargarepe

Pored visoke koncentracije vitamina A, sok od šargarepe obiluje i mnogim drugim vitaminima i mineralima – vitamini C, D, E, K, magnezijum, kalijum, kalcijum. Šargarepa je jako hranljiva i odlična za digestiju usled velike količine biljnih vlakana.

Sok od šargarepe i zdravlje

Za šta je dobar sok od šargarepe?

 1. Zaštita zdravlja očiju – za ovu funkciju, odgovorni su beta karoten, lutein i zeaksantin koji obezbežuju energiju za krvne sudove i nerve koji se nalaze u oku. Na primer, usled nedostatka beta karotena, dolazi do raznoraznih poremećaja oka – propadanje makule i slepilo očiju. Lutein i zeaksantin imaju veliku ulogu u smanjivanju rizika od smanjenja oštrine vida u starosti. Samo 1 čaša soka od šargarepe obeubežuje do 400 % potrebnog vitamina A.
 2. Obezbeživanje antioksidanata – karotenoidi koji se nalaze u soku od šargarepe predstavljaju jake antioksidante koji sprečavaju rizik od raznih privremenih i ozbiljnih hroničnih bolesti. Sok od šargarepe oslobaža telo od štetnih slobodnih radikala, opasnih bakterija, virusa i zapaljenja. Prirodni antioksidansi jesu i vitamin C, beta karoten, likopen, lutein i zeaksantin. Svojim antioksidantnim svojstvom, sok od šargarepe stopira oštećenje DNK domaćina od strane tumorskih ćelija.
 3. Smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti – starije žene posebno imaju benefit od soka od šargarepe u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova. U menopauzim zaštitni hormon estrogen nestaje, tako da su žene sklone aterosklerozi. Sok od šargarepe je bogat prirodnim antioksidansima koji ne dozvoljavaju da se masne ćelije lepe za krvne sudove, tj., pospešuje njihovo eliminisanje prirodnim putem, odnosno, defekacijom. Ovu funkciju obavlja tako što deluje na nivo holesterola u krvi i funkciju žučne kese – pomaže lučenju žuči kojom se mast izbacuje iz organizma.
 4. Zaštita oralnog zdravlja – sok od šargarepe diže imunitet, uključujući i bitnu funkciju u zaštiti od virusa i bakterija i njihovih štetnih toksina. Određeni minerali koji se nalaze u pulpi šargarepe, pomažu u prevenciji karijesa i bolesti desni. Sok od šargarepe pomaže u uklanjanju plakova na zubima i čestica koje zaostaju nakon obroka. Ne treba zaboraviti da sok od šargarepe ima veliki broj vlakana, tako da je blagotvoran za celu digestivnu cev.
 5. Čuvanje funkcije laktacije – žene koje doje i trudne žene, kao savet imaju da konzumiraju sok od šargarepe kako bi stimulisali proizvodnju mleka. Sok od šargarepe podiže kvalitet mleka, i obogaćuje ga vitaminom A.
 6. Čuvanje zdravlja kože – odlično sanira čireve na koži kao i uporne ožiljke. Ovu funkciju obavlja na taj način što deluje antivirusno i antibakterijski, te čuva i štiti kontinuitet kožnog pokrivača.
 7. Zaštita zdravlja mozga – sok od šargarepe obiluje prirodnim vitaminima koji čuvaju mozak od propadanja i gubitka kognitivnih funkcija. Posebno se izdvaja blagodet soka od šargarepe u borbi protiv Alchajmerove bolesti. Osim ove blagodeti, sod od šargarepe utiče na bolje pamćenje i koncentraciju, tako da je dobar za studente i osobe koje obavljaju teške mentalne poslove.

Sok od šargarepe i pomorandže – kako se priprema?

Sod od šargarepe se može pripremiti i u blenderu i u sokovniku. Za ovaj recept, potrebne su Vam 3 velike šargarepe, što je idealna porcija za jedno konzumiranje. Nekima je sok od šargarepe specifičnog ukusa, tako da, ukoliko Vam je sok previše gorak, možete ga učiniti ukusnijim tako što ćete sa 3 velike šargarepe, ubaciti i 1 pomorandžu – ovaj miks predstavlja idealno osveženje za organizam, a pogotovo za digestivnu cev, oči i krvne sudove.

Gusti sok od šargarepe i jabuke

Za ovaj sok, potrebno Vam je:

 • Oko 5 kilograma oljuštenih jabuka
 • Oko 1 kilogram očišćene šargarepe
 • 5 kilograma šećera
 • Limunova kiselina
 • Voda

Ovaj recept je dovoljan za oko 20 litara soka! Nakon što izblendate šargarepe i jabuke, dodajte šećer i limunovu kiselinu, ukoliko volite sok koji je kiseo. Ovaj sok prebacite u šerpu i zatim kuvajte. Sačekajte da proključa, a potom sok sipati u vruće staklene boce, zatvorite i ostavite da se ohlade. Ovakav sok se može čuvati na hladnom mestu više meseci.

Sok od šargarepe za bebe

Operite i očistite šargarepe, a potom ubacite u sokovnik. Bebama koje imaju više od 6 meseci, daje se nekoliko kašika soka koji se prethodno razblaži vodom. Vremenom, sok od šargarepe se sve manje razblažuje, tako da, uz redovnu konzumaciju, čisto sok se može konzumirati posle nekoliko meseci.

Sok od šargarepe protiv karcinoma

Iako ne postoje zvanične teorije o preventivnom dejstvu soka od šargarepe na ćelije raka, redovnom konzumacijom, organizam se može štititi od štetnog dejstva tumorskih ćelija koje napadaju zdrave ćelije. Kao antikancerogena materija, izdvaja se beta karoten. Bolest na koju sok od šargarepe ima najveći efekat jeste leukemija, a potencijalno preventivno dejstvo, imaju i protiv razvoja tumora jajnika i dojki.

Jedna studija je opservirala efekat soka od šargarepe i pomorandže kod žena sa predispozicijom za razvoj raka dojki. Žene koje su bile u kontrolnoj grupi, konzumirale su sok od šargarepe u periodu od 3 nedelje. Rezultati su pokazali da je sok od šargarepe imao pozitivno dejstvo i da žene nisu obolele od ovih bolesti. Trenutno, ispituje se antioksidantno dejstvo karotenoida, a ono što se za sada zna jeste da sok od šargarepe smanjuje oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima i zapaljenje, procese koji se dešavaju kada se organizam nalazi u patološkom stadijumu kao što je rak.