Kako skinuti otok sa zgloba noge

Kako smanjiti otok – recepti za brzo skidanje otoka od udarca

Otok od udarca

Prilikom udarca ili nekog tereta sasvim je normalno da se pojavi otok. Otok predstavlja nagomilavanje tečnosti iznad određene količine (ljudsko telo sadrži oko 60% tečnosti) na povređenom mestu.

Otok dakle signalizira da nešto nije u redu. Otok od udarca se može pojaviti odmah nakon pretrpljene povrede i to na povređenom mestu, a može se i širiti. Otok, ako se ne tretira blagovremeno i pravilno, može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Drugi uzroci otoka

Otok se ne javlja samo prilikom udarca ili povrede. Uzroci pojave otoka mogu biti razni, a uglavnom predstavljaju signal da u organizmu nešto ne funkcioniše kako treba.

Otok se pre svega može pojaviti usled neke upale u organizmu. Tada se uglavnom javlja na jednom ili na nekoliko različitih mesta na telu.

Kada je uzrok otoka upala, koža je obično crvene boje, topla i osetljiva na dodir i pritisak.

Upale koje izazivaju otok su razni čirevi, zapaljenja kože i potkožnog tkiva, zapaljenja vena, zapaljenja limfnih žlezda, zapaljenja zglobova itd.

Otok na telu se može javiti i usled oboljenja bubrega, srca ili poremećaja u krvotoku. Ovo su ozbiljniji vidovi oboljenja i tada otok zahvata čitavo telo ili najpre samo noge, pa se postepeno prenosi na celo telo.

Otok čiji je uzrok oboljenje bubrega je bele boje i može biti veoma izražen. Otok usled oboljenja bubrega javlja se na onim delovima tela gde ima mekih potkožnih tkiva, poput predela oko očiju, unutrašnje strane butina, oko gležnjeva, na donjem delu stomaka, unutrašnjoj strani mišića na rukama itd.

Kako skinuti otok sa zgloba noge

Kada je u pitanju otok uzrokovan srčanim oboljenjem, on prvo počinje od nogu. U početku se pojavljuje samo oko gležnjeva, i to onda kada se duže krećete ili stojite na nogama. Kasnije se otok postepeno penje i zahvata stomak, grudi i lice. Boja koja ovaj otok prati je obično plavkastocrvene boje.

Ono što je dobro jeste to da otok možete tretirati potpuno prirodnim i zdravim lekovima i to onim koje sigurno već imate kod kuće, a do kraja ovog članka saznajte kako skinuti otok.

Kako smanjiti otok od udarca

Otok od udarca se može skinuti na više različitih načina. Uz pomoć obloga, crnog luka, podizanja noge ili ruka ukoliko je povređen neki od ta dva dela tela, odmaranjem, zavijanjem oteklog mesta u zavoj, kupanjem u soli, masažom itd.

Obloge za otok od udarca

Prva na listi stvari kada postavite pitanje šta je dobro za otok jesu hladne obloge. Oteklina od udarca u prvih 72 sata nakon povrede se najbolje skida uz pomoć hladne obloge.

Nekoliko kockica leda zamotajte u peškir i prislonite na otečeno mesto. Držite 10-ak minuta i ponavljajte taj postupak na svaka 3 do 4 sata. Ako nemate led, možete koristiti nešto drugo što je smrznuto, tipa meso ili povrće.

Napomena: Led nikako nemojte prislanjati direktno na kožu, jer je led može oštetiti, pa i izazvati promrzline. Takođe, led nikako nije adekvatan za neka ozbiljnija oboljenja. Obloge za otok od udarca se koriste samo kod trenutnih povreda.

Crni luk za otok

Sigurno ste već čuli za to da je crni luk za otok najbolji prirodni lek. U prilog ovom prirodnom leku za otok ide i to što se ona pravi veoma jednostavno.

Naseckajte crni luk na što tanje kolutove, stavite na otok i uvijte zavojem ili čistom pamučnom tkaninom. Obloge od crnog luka je potrebno stavljati na otok sve dok se on sasvim ne povuče.

1. Otok na nozi

Kao što smo već napomenuli, otok na nogama koji nije posledica fizičke povrede jeste signal da je prisutno oboljenje bubrega ili srca. Pored toga, oticanje nogu se često javlja i u trudnoći zbog pojačanog pritiska na noge. Kada je u pitanju otok na nozi, lek je čaj od korijandera.

U 2 šolje vode sipajte 3 kašičice korijandera i kuvajte na tihoj vatri u otvorenoj posudi dok ne ispari pola tečnosti. Kada se čaj ohladi, pijte ga u manjim gutljajima tokom celog dana.

2. Otok na prstima

Otok na prstima se može javiti usled loma sitnih kostiju, problema sa noktima (urastanje, otpadanje nokta, udarac) itd. Kada je u pitanju skidanje otoka na prstima, najbolji lek su hladne obloge. Takođe, potapanje prsta u hladan čaj od kamilice znatno ubrzava povlačenje otoka.

U 1 litar ključale vode dodajte 4 kašike suve kamilice, dobro promešajte, pokrijte posudu i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru procedite čaj i ostavite ga u frižideru. Kad se čaj dovoljno ohladi, držite otečen prst u njemu oko pola sata i otok će se povući.

Kako skinuti otok sa zgloba noge

Otok na zglobovima je simptom iščašenja ili uganuća. Tada je mirovanje obavezno, a da bi se otok što pre povukao, potrebno je da zglob mažete toplim uljem od kamilice ili ruzmarina. Ovo je najbolji prirodni lek za otok zgloba.

U teglu zagrejanog maslinovog ulja stavite šaku iseckanih svežih cvetova ruzmarina. Promešajte, zatvorite teglu i ostavite da odstoji nekoliko dana dok ulje ne promeni boju.

Pre stavljanja na otok na zglobu zagrejte ulje, premažite ga tankim slojem i prekrijte ga pamučnom tkaninom. Tako ćete najbolje i najefikasnije ukloniti otok sa zgloba.

3. Otok na licu

Otok na licu se takođe može pojaviti usled različitih uzroka kao što su razne alergije, infekcije sinusa, oboljenja tiroidne žlezde i burega, prekomerna težina itd.

Kako god, kada se otok pojavi, a da nije izazvan povredom ili fizičkom traumom mekog tkiva, potrebno je da se precizno utvrdi uzrok kako bi se pristupilo pravilnom lečenju.

Ukoliko je otok izazvan povredom, onda su najbolje obloge od ovsa.

Kuvajte ovas dok ne omekša i sameljite ga u blenderu. Kad se kaša ohladi, stavite je u gazu i držite na otečenom delu lica dok se ne zagreje. Ove obloge se stavljaju ujutru i uveče.

Opšti saveti za otoke

  • Pijte što više tečnosti kako biste sprečili pojavu većih otoka.
  • Sportistima se naročito preporučuje da uvek koriste steznike za zglobove kako u slulaju povrede ne bi došlo do otoka.
  • Nosite udobnu obuću u pažljivo hodajte na neravnom tlu.
  • Radite vežbe za ravnotežu.
  • Nemojte jesti previše slanu hranu ako imate otok od udarca, jer so doprinosi zadržavanju tečnosti u organizmu, što otoke čini većim.
  • Ako se otok od udarca ne povuče za nekoliko dana i pored tretiranja prirodnim lekovima, obavezno se obratite lekaru.