Kana za kosu prednosti i kako ofarbati kosu kanom

Zdrava i lepa kosa je nešto čemu gotovo svi težimo. Koristimo mnoge preparate koji često ne učine sa našom kosom ono što želimo. Treba znati da postoje različiti faktori koji utiču na kvalitet i izgled naše kose ‒ hormonski disbalans, zalečene bolesti, neuravnotežena ishrana, zagađenje, stres, genetika itd. Postoje razni načini na koje možemo poboljšati kvalitet naše kose. Jedan od tih načina jeste upotreba kane za kosu, koja potiče iz Indije, a sve češće se koristi i kod nas. Kana za bojenje kose je prirodna boja za kosu koja se pravi od istoimene biljke. Kana se hiljadama godina unazad koristi u Aziji i Africi za bojenje kose.

Najzastupljenija na tržištu je crvena kana za kosu, nešto ređe crna (crvena i crna kana su potpuno prirodne) i najređe smeđa i plava (kada su u pitanju smeđa i plava nijansa, one nisu potpuno prirodne, jer da bi se dobila ta boja, dodaju se neki hemijski aditivi, što opet može oštetiti Vašu kosu).

kana za kosu upotreba

Kana za bojenje kose se može naći u prahu, gelu ili u tablama. Kana u prahu se rastvara, kana u gelu se nanosi na kosu prema uputstvu koje uz nju dolazi, a kana u tablama se pre upotrebe renda.

Kana za kosu prednosti

Kana je prirodni biljni prah koji se uglavnom koristi za bojenje kose. Redovnom primenom kane Vaša kosa će biti jača, glatka, sjajna i svilenkasta. Pored toga, sprečićete nastanak peruti i svraba kože glave i ubrzati proces rasta kose. Kana je pogodna za apsolutno sve tipove kose.

S obzirom na to da je kana za bojenje kose potpuno prirodni sastojak, bojenje kose kanom ne donosi neželjene efekte. Ona zapravo čini kvaltet Vaše kose boljim. Kana sadrži svojstva koja pomažu u borbi protiv bakterija, daje volumen vašoj kosi i pritom je čini svilenkastom i jakom. Bojenje kose kanom se naročito preporučuje onima onima koji su alergični na industrijske farbe za kosu.

Bojenje kose kanom je sve popularnije upravo zato što standardne farbe oštećuju kosu, dok kana stvara zaštitni sloj oko dlake i ne dozvoljava da do nje prodru štetne materije, a pored toga ima i lekovita svojstva.

kana za kosu

Kana za kosu mane

Farbanje kose kanom ima i svoje mane. Ukoliko imate plavu ili sedu kosu, ne možete obojiti svoju kosu kanom. Takođe, kana ne može da oboji prethodno ofarbanu kosu. Kanom se jedino mogu farbati oni koji imaju svoju prirodnu boju kose. Zato kana za bojenje kose ne može biti potpuno adekvatna zamena za regularnu farbu za kosu koja podrazumeva i korišćenje hidrogena.

Osim što možete biti alergični na industrijske farbe za kosu, isto tako možete biti alergični i na kanu. Savetujemo Vam da to proverite tako što ćete uzeti mali pramen kose i premazati ga da biste videli hoće biti neke alergijske reakcije.

Napomena: Ukoliko niste zadovoljni bojom kose koju ste dobili uz pomoć kane, neće preko toga lako moći da se prefarbate. Zašto? Zato što kana stvara zaštitni sloj oko dlake koji ne dozvoljava da bilo šta dopre do nje.

kana za farbanje kose

Kako ofarbati kosu kanom

Za bojenje kose kanom potrebno Vam je:

 • Kana u nijansi boje koju ste izabrali
 • Mlaka voda
 • Posuda za mešanje
 • Kašika
 • Malo maslinovog ulja
 • Sveže ceđen sok od jednog limuna
 • 1 jaje
 • Neki stari peškir kako ne biste obojili neki noviji
 • Bilo koja krema za lice
 • Četkica za nanošenje farbe na kosu
 • Rukavice (mogu biti i gumene i plastične, svejedno je)

Proces farbanja kanom:

U posudu za mešanje boje sipajte sveže ceđen sok od jednog limuna, nekoliko kapi maslinovog ulja i 4 kašike kane (ukoliko imate dugu kosu; ako imate srednju ili kratku dužinu, u skladu s tim smanjite količinu kane). Nakon što pomešate limunov sok i kanu, u to dodajte 250 ml mlake vode i mešajte dok se sve ne sjedini. Dobijena smesa treba da bude gusta. To poklopite i ostavite da stoji preko noći.

Pre nego što počnete sa farbanjem, obavezno namažite čelo, vrat, slepoočnice i uši nekom kremom za lice kako Vam se koža na tim delovima ne bi obojila. Takođe, obavezno koristite rukavice dok se farbate. Kanu na kosu nanosite od korena prema krajevima. Kada tako nanesete kanu na čitavu kosu, pokupite kosu i najbolje je da stavite kapu za tuširanje ili neki stari peškir, ali nije obavezno.

Kanu držite na glavi nekoliko sati. Što duže stoji na kosi, to će bolje primiti boju, a ne bi trebalo da je držite manje od 3 sata. Nakon tih nekoliko sati, isperite kosu. Kana se inače malo teže ispira, pa nemojte da Vas to iznenadi. Nakon toga osušite kosu i bićete zadovoljni rezultatima.

Napomena: Kana se brzo zgusne, pa zato ume da bude malo teža za nanošenje. Pored toga, ima veoma specifičan oštar miris, pa može biti malo neprijatna onima koji imaju respiratornih problema.

Dodatni savet: Kako biste dobili intenzivniju željenu boju, nemojte prati kosu najmanje 12 sati pre farbanja kose kanom.

Bojenje kose kanom iskustva

Iskustva onih koji su farbali kosu kanom su uglavnom sasvim pozitivna. Važno je samo da se dobro informišete i tako izbegnete neprijatnosti do kojih može doći usled neobaveštenosti. Onima koji su farbali kosu kanom najviše prija to što je potpuno prirodna boja za kosu koja se razmućuje s vodom, a ne sa hidrogenom kao što je to slučaj sa regularnom farbom za kosu. Ispitani kažu da je nakon farbanja kanom njihova kosa postala svilenkastija, sjajnija, bujnija i zdravija.

Kana takođe poboljšava i volumen Vaše kose i oni koji su je koristili apsolutno nisu imali potrebe za drugom bojom za kosu jer su uspeli da dobiju željenu boju, a da pritom poboljšaju kvalitet svoje kose.

Kana gde je kupiti i koja je cena?

Kanu za bojenje kose možete kupiti u drogerijama, apotekama i mega marketima, a cena se ne razlikuje previše od cene regularne farbe za kosu.

Savet: Kada kupujete kanu za farbanje kose, obavezno se uverite u to da je proizvođač proveren i sertifikovan jer ima onih proizvođača koji u kanu ubacuju razne hemijske supstance, metale i mineralne soli, a to nikako nije dobro za Vašu kosu. Takođe preporučujemo da koristite uvoznu kanu za bojenje kose.