kim zacin

Kim začin – upotreba za probavu, mršavljenje i bolje zdravlje

Kim je biljka koja je odomaćena kod nas. Gotovo da nema domaćinstva koje nema kim u špajzu, što zbog svog pikantnog ukusa zbog kojeg je idealan za pripremu brojnih salata, kako zbog svog blagotvornog dejstva na organizam: uz redovno korišćenje kima u vidu začina ili čaja, zauvek se možete rešiti simptoma nadimanja nakon jela, pojave gasova, kao i reumatskih tegoba.

Čaj od kima je posebno zdrav za decu i bebe, kao i za osobe sa oslabljenim imunim sistemom. Semenke kima možete grickati ukoliko patite od zatvora ili gasova – semenke kima će ovaj problem rešiti trajno!

Kim biljka

Kim je dvogodišnja biljka koja raste na travnatim i plodnim livadana, a raste i pored puta. Kimu odgovaraju mesta koja su sunčana, vlažna, hladna, trpi visoke temperature, dok nešto slabije podnosi mraz. Rasprostranjen je po celoj Evropi, kao i po azijskim i afričkim zemljama Mediterana. Jestiv deo biljke jeste plod, list i koren, a najčešće se koristi plod. Kim je začin koji ima ukus sličan biberu, pikantan je, ljut a ima opor miris i ukus, dok stabljika miriše lepo i koristi se za pripremu kozmetičkih preparata.

kim zacin

Kim i zdravlje

Kim je blagotvoran po zdravlje zbog svojih lekovitih sastojaka. Skoro desetina ploda čini etarsko ulje koje sadrži zdrave supstance – karvon i terpen. Kim je bogat flavonoidima, proteinima, ugljenim hidratima, taninom, belančevinama. Kim je značajan izbor kalcijum oksalata, šećera i celuloze.

Kim nutritivna vrednost

Kim je odlična biljka za mršavljenje. U 100 grama kima, nalazi se oko 300 kalorija, 10 grama vode, oko 15 grama masti, 20 grama proteina, brojna vlakna, kao i značajne minerale: fosfor ( 568 miligrama ), gvožđe ( 16,2 miligrama ), magnezijum ( 258 miligrama ), cink (5,5 miligrama ) i vitamine A, tiamin i niacin. Ipak, kim je veoma značajan zbog velike količine kalcijuma. U 10 grama kima nalazi se skoro 700 miligrama kalcijuma.

Kim začin

Kim je odlična biljka za povećanje apetita kod osoba koje su mršave ili neuhranjene! Kim se koristi za pripremu jela koja se termički ne obrađuju, kako bi ukus, miris i lekovitost kima ostali potpuni! Kim je idealan za pripremu salata – povrće uz koje kim najbolje ide jeste cvekla i kiseli kupus.  U Francuskoj, sir se često začinjuje kimom kako bi se pojačao ukus i miris ove odlične kombinacije! Kim je dobar začin za pripremu hlebova, kolača, povrtnih i kokošijih krem supa, kao i za pripremu gulaša od goveđeg mesa. Kada koristite kim, nemojte koristiti druge začine osim bibera i soli, kako ne biste pokvarili ukus!Upotreba kima je rasprostranjena i u prehrambenoj industriji i zbog etarskog ulja – ovo zdravo ulje se koristi za pripremu sladoleda, bombona i voćnih sokova.

Kim za zdravlje

Kim kao lek je najpoznatiji zbog svog spazmolitičkog dejstva – pomaže pravilnim kontrakcijama mišića digestivne cevi i mokraćne bešike, tako da na adekvatan način stimuliše normalno varenje i mokrenje. Ukoliko neko pati od oboljenja žučne kese, kim je idealna biljka kojom može da povrati narušeno zdravlje ovog zaista bitnog organa!

Ukoliko ste skloni bakterijskim i virusnim disajnim infekcijama, kim je prirodni lek koji će Vam pomoći da iskašljete sekret u potpunosti!

Bolne menstruacije i grčevi materice su nakon konzumiranja kima prošlost – dovoljno je da 7 dana konzumirate začin kim kako bi stabilizovali stanje Vašeg reproduktivnog sistema.

Dojiljama pomaže tako što stimuliše lučenje mleka, koje je u periodu odojčeta jedini izvor hrane za dete, a ujedno i najzdravija opcija.

U poslednje vreme, ističe se značaj kima u borbi protiv nadutosti i gasova, što je posebno bitno zbog osećaja neprijatnosti koje ovi simptomi izazivaju.

Kim kao lek se može upotrebiti i ukoliko ste na terapiji lekovima koji izazivaju mučninu – pogotovo terapija lekovima za zubobolju može biti neprijatna. Etarsko ulje kima blagotvorno deluje na kognitivne funkcije – povećava energiju organizma, a utiče i na simptome nadimanja i nervoznih creva. Dobar je kao suplement ishrani u lečenju reume i pri nakupljenoj mokraćnoj kiselini u zglobovima.

Kim upotreba

Najbolji način da koristite kim kao lek jeste priprema čaja. Pored upotrebe u ishrani, kim se koristi i u kozmetičkoj industriji – od kima se priprema vrhunska pasta za zube, kao i sapuni za ruke. Ukoliko imate problem sa infekcijama zuba i desni, žvakanje semena kima može pomoći u otklanjanju lošeg zadaha. Semenke kima su odlične za pripremu delikatesnih jela i salata.

Kim začin za mršavljenje

Kao što smo napomenuli, u 100 grama kima nalazi se oko 300 kalorija, što je čini odličnom namirnicom za dijetu. Pored svog dejstva na rad digestivne cevi, kim uspešno reguliše nivo holesterola u krvi, te pomaže lakšem eliminisanju holesterola iz organizma. Kim ubrzava metabolizam, pomaže redovnom pražnjenju i adekvatnom radu žučne kese što sve ukupno pomaže u smanjenju suvišnih kilograma.Za mršavljenje je najbolje da pijete čaj od kima pre svakog obroka.

Kim za bebe – priprema kima za grčeve kod beba

Kim je začin koje mogu koristiti i bebice – ipak, zbog svog jakog mirisa, potrebno je razblažiti kim u velikoj količini vode. Ukoliko beba pati od grčeva u stomaku – a znaci jesu odbijanje hrane i konstantni plač, ubacite nekoliko semenki kima u 100 mililitara vode, ostavite da proključa, procedite i detetu dajte na kašičicu svaki put kada ispoljava simptome grčeva i nadimanja u stomaku.

Kim protiv nadutosti i gasova

Kim odlično deluje na umirenje nervoznog stomaka i poremećenog rada želuca. Ukoliko imate navedene probleme, pripremite čaj od kima. Za jednu šolju čaja od kima potrebno je:

– 2 kašike semena kima

– 150 mililitara vode

Prvo stavite vodu da provri, a potom je prelijte preko kima koji ste sipali u šoljicu. Pokrijte šolju tacnom kako bi se ulje iz semenki kima lakše rastvorile u vodi, a potom ga konzumirajte 3 puta dnevno. Naša preporuka je da čaj od kima pijete 3 puta dnevno, psole svakog obroka kako biste smanjili simptome nadimanja u stomaku. Pošto je ukus čaja od kima jako oštar, mi vam preporučujemo da čaj od kim zasladite livadskim medom ili smeđim šećerom.

Kim za gasove

Ukoliko imate ovu neprijatnu pojavu, možete korsitit kim kako biste rešili taj problem. Osim čaja, za koji smo Vam recept već napisali, u lečenju hroničnih gasova možete koristiti i semenke kima, kako bi dejstvo bilo pojačano. Etarsko ulje je zaslužno za ovaj blagotvorni efekat.