prirodni lekovi za holesterol

Koji je najbolji prirodni lek za holesterol ? Đumbir, cimet ili beli luk i limun

Po mnogima najbolji prirodni lek za holesterol je mešavina beli luk i limun ali dobri narodni lekovi za masnoću u krvi su i đumbir, cimet, karanfilić, jabukovo sirće…

Mnogo ljudi u svetu pati od vrste zdravstvenog problema kakav je povećan nivo masnoće u krvi ‒ holesterola. Povišen nivo holesterola u krvi može doprineti razvoju ozbiljnih srčanih oboljenja.

Visok holesterol je često prouzrokovan nezdravim načinom života koji između ostalog podrazumeva ishranu bogatu zasićenim mastima, kao i nedostatak adekvatne fizičke aktivnosti, ali takođe uzrok može biti i genetika. Faktori kao što su gojaznost, pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, starenje (arterije imaju tendenciju da se sužavaju s godinama), genetika, određeni zdravstveni problemi kao što su dijabetes, visok pritisak, bolesti bubrega i jetre takođe povećavaju rizik od povišenog holesterola u krvi.

prirodni lekovi za holesterol

Holesterol je masna supstanca prisutna u krvi koja je potrebna za izgradnju i održavanje ćelijske membrane, kao i za druge bitne funkcije u organizmu. Međutim, visok holesterol, stručno hiperholesterolemija, nezdrav je i može dovesti do ozbiljnih, pa čak i fatalnih zdravstvenih problema. Holesterol ima tendenciju da se akumulira na zidovima arterija i tako povećava rizik razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Važno je znati da postoji dobar holesterol (HDL) i loš holesterol (LDL). Dobra vest je da se loš povišen holesterol u krvi može redukovati i na taj način umanjiti rizik od bolesti. Još bolja vest je da postoje prirodni lekovi za povišen holesterol. Veoma lako ih možete napraviti kod kuće i brzo ćete videti rezultate.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za holesterol, trigliceride i visok krvni pritisak15 prirodnih namirnica koje bi trebali da uključite u vašu ishranu


 1. Prirodni lek za holesterol od limuna i belog luka

Beli luk i limun u kombinaciji pročišćavaju krv i time poboljšavaju zdravstveno stanje organizma, a pre svega se koriste za snižavanje holesterola. Prema nekim teorijama, ovo je stari tibetanski recept. Kao što je dobro poznato, beli luk snižava krvni pritisak, ali brojne studije dokazuju da takođe snižava i holesterol. Beli luk je dakle prirodni lek protiv masnoće u krvi, blokiranja arterija i arteroskleroze. Pored ovoga, beli luk je i prirodan antibiotik koji pomaže kod gripa i prehlade i jača imunitet.

prirodni lek za holesterol limun i beli luk

S druge strane, limun je takođe dobar imunostimulans i pored belog luka, spada u osnovne namirnice. Limun snabdeva organizam C vitaminom i odličan je antioksidans.

Za ovaj prirodni lek potrebni su Vam sledeći sastojci:

 • 1 kg limuna
 • 30 čenova belog luka
 • 1 l vode

Uputstvo:

Isecite limun na kriške. Potom iseckajte beli luk što je sitnije moguće. Sipajte vodu u posudu i prokuvajte je. Kada voda počne da vri, u nju dodajte kriške limuna i beli luk i ostavite tako 2-3 minuta. Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, uzmite sterilnu gazu i procedite tečnost u staklenu flašu. Nakon toga možete staviti kriške limuna u gazu, iscediti ih i taj sok dodati u flašu u koju ste prethodno sipali napravljenu smesu.

Kako koristiti ovaj prirodni lek za holesterol?

Treba ga piti tri puta dnevno pre svakog obroka (od 0.3 do 0.5 dl). Ovaj proces konzumiranja treba da ponavljate 10 dana. Napomena: lek čuvajte u frižideru.

Nakon 10 dana uzimanja ovog leka za povišen holesterol, osećaćete se bolje i nivo holesterola u krvi će znatno biti umanjen. Postupak možete ponavljati po potrebi.

 1. Đumbir kao lek za holesterol

Koren đumbira smanjuje holesterol u krvi i ubrzava metabolizam. Kao i limun, đumbir je veoma dobar antioksidans, a pored toga ima i antibakterijsko, antiseptičko i sedativno dejstvo. Rezultati su vidljiviji ukoliko se konzumira u kombinaciji s medom.

Potrebno je:

 • Tegla meda
 • Koren đumbira

Uputstvo:

Dobro operite koren đumbira i narendajte ga u teglu s medom. Pre svakog obroka uzimajte po jednu kašiku ovog prirodnog leka i rezultati će ubrzo biti vidljivi.

 1. Cimet takođe možete koristiti kao prirodni lek za holesterol

Cimet značajno doprinosi boljem radu srca, jer reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi. Pored toga što reguliše nivo holesterola, cimet reguliše i nivo šećera u krvi. Cimet možete koristiti i za bolju funkciju mozga, jer poboljšava kognitivne operacije. Kao i đumbir, cimet bolje doprinosi smanjenju holesterola u krvi u kombinaciji s medom. Cimet i med su poznati kao stari prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe.

Ono što Vam je za ovaj lek za holesterol potrebno je:

 • Med
 • Čaj po izboru
 • Cimet

Uputstvo:

U 4 dl čaja po izboru sipajte dve kašike meda i tri kašičice cimeta. Konzumirajte ovaj napitak 3 puta na dan i tako smanjite povišen holesterol u krvi.

 1. Karanfilić kao lek za holesterol

Karanfilić ili klinčić se zahvaljujući svom lekovitom dejstvu takođe koristi kao prirodni lek za holesterol. Pored leka za smanjenje holesterola, karanfilić ima i antioksidativno, protivupalno i antikoagulantno dejstvo. Karanfilić se kao lek koristi i u kineskoj i u ajurvedskoj medicini preko 2000 godina.

Za ovaj lek Vam je potrebno:

 • 2 l vode
 • Karanfilić

Uputstvo:

5 grama karanfilića stavite u 2 l vode, poklopite i ostavite da stoji u frižideru 2-3 dana. Ovo treba da pijete svakog jutra na prazan stomak (po 1 dl).

 1. Jabukovo sirće kao narodni lek za holesterol

Jabukovo sirće takođe pomaže kod smanjenja ukupnog nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Jabukovo sirće između ostalog i povoljno utiče na cirkulaciju. Pogodan je prirodni lek za brojne tegobe uključujući i visok krvni pritisak, giht, respiratorne infekcije i dr. Jabukovo sirće takođe može da služi i za detoksikaciju. U 18. veku su lekari koristili jabukovo sirće za bol u stomaku i hidrops (nakupljanje tečnosti u tkivima). Čak je i Hipokrat koristio ovaj prirodni lek za čireve i lomove. Jabukovo sirće obiluje vitaminima, mineralima i aminokiselinama, a enzimi koje sadrži pomažu pri varenju.

Sve što Vam je potrebno da biste napravili ovaj prirodni lek je:

 • Jabukovo sirće (poželjno je da bude domaće jabukovo sirće koje se pravi od jabuka i šećera)
 • Voda

Uputstvo:

Sipajte jednu kašičicu jabukovog sirćeta u čašu vode i pijte 2-3 puta dnevno najmanje mesec dana. Postepeno možete povećavati količinu jabukovog sirćeta (do dve kašike po čaši vode). Ako Vam ne odgovara ukus jabukovog sirćeta, možete ga kombinovati sa sokom od narandže, jabuke, grejpa ili bilo kog drugog voća.

Ono što je najvažnije jeste to da se ove namirnice svakodnevno koriste u domaćinstvima i da su pre svega vrlo pristupačne i dostupne, pa Vam je put do smanjenja lošeg holesterola u krvi, a samim tim i boljeg zdravlja uz pomoć ovih prirodnih lekova lakši nego što mislite!

[icegram campaigns=”8754″]