Koštice kajsije i vitamin b17 leatril kao lek – upotreba i doziranje

Nutritivno, seme kajsije je veoma slično drugom koštunjavom voću. Koštice kajsije su bogate zdravim mastima, vlaknima i gvožđem. Postoji mnogo načina na koje se koštice kajsije koriste u ishrani. Koštice kajsije koja se gaji u centralnoj Aziji i širom Mediterana su toliko slatke da ponekad mogu zameniti i badem.

Koštice kajsije možete kupiti i kao grickalice, a možete i da ih pečete. Koštice kajsije možete jesti za užinu jer je njihova hranljivost veoma slična hranljivosti badema. S druge strane, seme kajsije sadrži amigdalin (leatril), što može povećati nivo cijanida u Vašem organizmu.

Problematizuje se pitanje zašto pored svog lekovitog dejstva koštice kajsije mogu biti loše po naše zdravlje? Nije lako dati odgovor na ovo pitanje. Koštice kajsije su poznate kao lek za jačanje imuniteta, za borbu organizma protiv raznih telesnih infekcija, a postoji i velika debata o tome da li sadržaj leatrila (amigdalina) može pomoći u tretiranju pacijenata koji imaju rak.

kostice od kajsije kao lek

Koštice kajsije ‒ upotreba

Ako su koštice od kajsije koje konzumirate mnogo gorke, onda treba sebi da ograničite njihov dnevni unos. Ono što je najvažnije, jeste da kostice kajsije uzimate u umerenim količinama. Ljudski organizam ima tu sposobnost da metabolizira leatril (amigdalin) bez negativnih posledica. Ipak, nije pametna preterana upotreba koštica kajsije.

Koštice kajsije ‒ doziranje

Samo se nameće pitanje kako onda i koliko treba konzumirati koštice kajsije?

Koštice kajsije koje konzumirate treba da budu suve. Preporučuje se dnevni unos od 5 do 7 koštica kajsije. Za one koji su oboleli od raka doziranje je drugačije, preporučuje se da uzimaju od 3 do 5 koštica kajsije na svakih sat vremena. Ono što je važno da znate jeste da postoje slatke i gorke koštice kajsije i uvek je bolje da se pre opredelite za gorke koštice kajsije jer one imaju veću koncentraciju vitamina B17 (leatrila). Koštice kajsije možete mešati sa mlevenim lanenim semenom jer laneno seme pomaže da Vaš organizam bolje apsorbuje vitamin B17 (leatril).

Iako koštice od kajsija nemaju baš previše prijatan ukus, važno je da ih konzumirate žvakanjem. Nikako ih ne smete gutati cele ili da ih jedete samlevene. Ako koštice kajsije konzumirate samlevene, to će imati potpuno drugačije dejstvo na Vaš organizam. Koštice kajsije žvaćite temeljno i opet napominjemo: koristite ih u razumnim količinama!

ulje kostica kajsije

Koštice kajsije kao lek protiv raka

Naučnici smatraju da rak nastaje kao posledica hroničnog poremećaja metabolizma ako u ishrani fali sastojak kao što je vitamin B17 (drugi nazivi za ovaj vitamin su leatril i amigdalin). Ovaj vitamin održava hemijsku ravnotežu u organizmu.

Vitamin B17 je prvi put korišćen za lečenje pacijenata od raka još 1950. godine jer se smatra da vitamin B17 selektivno ubija ćelije tumora, a da pritom ne šteti zdravim ćelijama. Vitamin B17 nije prisutan samo u košticama kajsije. Njega ima i u gorkim bademima, grašku, košticama šljive, jabuke, nektarine, trešnje, limuna, kruške, jagoda, malina, kupina i drugog voća. Pored ovoga, kostice kajsije sadrže i cijanid, a cijanid ubija tumore. Cijanid je jedna od supstanci koju sadrže koštice kajsije i na koju treba računati kada je u pitanju borba protiv raka, uključujući i rak dojke.

Vitamin B17 (leatril, amigdalin)

Verovatno se pitate šta je to vitamin B17 i koja je njegova glavna uloga u organizmu. Mi ćemo se potruditi da Vam damo odgovor na to pitanje.

Vitamin B17 (leatril, amigdalin) je prirodna supstanca koja se nalazi u mnogim namirnicama, ne samo u košticama kajsije. Prvi put je otkriven u gorkom bademu. Ovo nije pravi vitamin, pa se zato naziva još i pseudovitamin.

Pored toga što ga ima u košticama kajsije, vitamin B17 se nalazi i u košticama kruške, jabuke, šljive, breskve, nektarine, divljim kupinama, gorkim bademima, trešnjama, ribizlama, indijskom oraščiću, australijskom oraščiću (makadamiji). U nešto manjim količinama ima ga i u grožđu, dunji, dudu, malinama, jagodama, lanenom semenu, prosu, heljdi, ječmu, sočivu, grašku. Ipak, najviše je prisutan u košticama kajsije.

Leatril (vitamin B17) se sastoji od jednog molekula benzaldehida, jednog molekula hidrocijanida i dva molekula glukoze. Benzaldehid i cijanid su otrovni, ali zajedno s molekulima glukoze su inertni i nemaju toksično dejstvo.

Kako vitamin B17 deluje na ćelije raka?

Da bi opstao, tumoru je potrebno mnogo energije, a najviše glukoze. Unošenjem vitamina B17, ćelije raka apsorbuju molekule glukoze koje sadrži vitamin B17, a s enzimom beta-glukozidazom „otključavaju” benzaldehid i cijanid iz vitamina B17 i tako ćelije raka uzrokuju sopstvenu smrt. Zbog velike koncentracije enzima beta-glukozidaza, vitamin B17 je smrtonosan za ćelije raka, dok je za zdrave ćelije nije štetan.

Vitamin B17 (leatril) možete i preventivno unositi u organizam konzumirajući namirnice koje ga sadrže. Što se koštica od kajsije konkretno tiče, morate paziti koliki će Vam biti dnevni unos, a on ne sme biti više od 35 koštica dnevno.

Ulje od koštica kajsije

Kajsije su autohtona vrsta u Jermeniji, na Himalajima, u Kini i u mnogim delovima Azije. Veruje se da je prvi put uzgojena u Indiji 3000 godina pre nove ere. Koštice kajsije se koriste u kineskoj medicini za lečenje astme, bronhitisa i drugih respiratornih tegoba.

Kroz istoriju, ulje od koštica kajsije se takođe koristilo za lečenje digestivnog trakta, kao i za unapređenje zdravlja kože i kose. Ulje od koštica kajsije se koristi kod tretmana suve kože, kod gubitka kose, kod fleka na koži i simptoma starenja kože, a pored toga, koristi se i kod nekih internih zdravstvenih tegoba.

Zašto je dobro da koristite ulje od koštica kajsije?

Ulje od koštica kajsije sadrži vitamin A, što je veoma pogodno za sve tipove kože, a naročito za one koji imaju problem s aknama. Takođe, ulje od koštica kajsije na kožu utiče antiupalno i umirujuće zahvaljujući tome što sadrži vitamin, gama-linoleinske i oleinske, kao i mononezasićene masne kiseline. Ulje od koštica kajsije savršeno omekšava Vašu kožu jer se lako apsorbuje. Pored toga, ono ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.

Za lokalnu primenu preporučuje se hladno ceđeno, nerafinisano ulje (ono koje se upotrebljava u kozmetici). Ono je bolje zato što je manje obrađeno. Ono što je bitno je to da ne iritira kožu, a lako se toleriše i kada se koristi za unutrašnju upotrebu. Ulje od koštica kajsije je odlično za osetljivu i iziritiranu kožu (naročito za osobe koje imaju problem sa ekcemom ili psorijazom). Zbog svojih lubrikantskih osobina, idealno je za pravljenje ulja za masažu i balzama za usne.

Ulje od koštica kajsije se može koristiti i u ishrani. Ima ukus sličan ukusu oraha. Možete ga dodati u salatu, a takođe je odlično i za kuvanje na srednje visokim temperaturama.

[icegram campaigns=”8698″]