dijeta sa krompirom

Krompir dijeta za brzo mršavljenje – jelovnik i iskustva

Krompir dijeta osnove

Kao što već pretpostavljate, glavna namirnica krompir dijete je krompir. S obzirom na to da je krompir povrće koje je prisutno u svim domaćinstvima, ova dijeta je veoma pristupačna, i što je najvažnije, veoma efikasna. Takođe, njena primena je vrlo jednostavna i dijeta sa krompirom ne traje dugo ‒ za kratak period izgubićete neželjene kilograme. 100 grama krompira sadrži samo 75 kalorija, što je manje čak i od sveže ceđenog soka od narandže.

Krompir prosto topi višak kilograma, jer u odnosu na testo ima skoro duplo manje kalorija, a pritom je veoma hranljiv i zdrav. Pored toga, poboljšaćete svoju probavu i kardiovaskularni sistem, što su osnove zdravlja organizma.

Krompir je takođe idealna namirnica za podizanje energije, jer organizmu nadoknađuje gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamine B i C. Svi ovi minerali i vitamini čine da naš organizam ugljene hidrate pretvori u energiju i da se tako oslobodimo osećaja umora. O tome koliko je krompir dobar za energiju svedoči i to da se ova namirnica preporučuje sportistima pre treninga kako bi što bolje izdržali trening.

krompir dijeta

Krompir je povrće koje je bogato belančevinama i aminokiselinama, a proteini koje donose aminokiselina neophodni su za stvaranje belačevina i bonavljanje mišića, nerava i tkiva.

Krompir dijeta jelovnik

Evo primera jelovnika za dijetu sa krompirom i jogurtom, koja traje veoma kratko, a daje sjajne rezultate, posle kojih ćete se osećati lakše i pre svega zdravije.

  1. dan

Doručak: 1 kriška hleba (poželjno je da ne bude od belog brašna), 1 kašičica meda, jogurt sa minimalnim procentom masti, biljni čaj (bez šećera ili bilo kog drugog zaslađivača)

Ručak: govedina, kuvani krompir, 1 narandža za dezert

Večera: morski plodovi, salata od cvekle i zelene salate, jogurt sa minimalnim procentom masti, za dezert 1 jabuka

  1. dan

Doručak: 1 kriška tost hleba (poželjno je da ne bude od belog brašna), 1 šolja obranog mleka, za dezert voće po izboru i 1 šolja biljnog čaja (bez šećera ili bilo kog drugog zaslađivača)

Ručak: grilovana piletina i grilovani plavi patlidžan, salata od 1 rendane šargarepe sa maslinovim uljem i svežim sokom od limuna, voćni smuti sa obranim mlekom za dezert

Večera: Salata od krompira, artičoka i feta sira začinjena sokom od limuna, voće po izboru za dezert

  1. dan

Doručak: 1 kriška tost hleba (poželjno je da ne bude od belog brašna) sa marmeladom i 1 šolja obranog mleka

Ručak: praziluk začinjen sirćetom, solju, maslinovim uljem i senfom, riba, salata od povrća po izboru, 1 narandža za dezert

Večera: riba, salata od krompira, jogurt sa minimalnim procentom masti, 1 narandža za dezert

  1. dan

Doručak: 6 kašika pahuljica sa 1 šoljom obranog mleka, biljni čaj (bez šećera ili bilo kog drugog zaslađivača), voće po izboru za dezert

Ručak: omlet od 3 jajeta, bareni brokoli posut kašičicom parmezana, zelena salata

Večera: salata od krompira i ribe, jogurt sa minimalnim proentom masti, 1 narandža za dezert

  1. dan

Doručak: 1 kriška tost hleba (poželjno je da ne bude od belog brašna) sa marmeladom, 1 šolja obranog mleka, biljni čaj (bez šećera ili bilo kog drugog zaslađivača), 1 narandža za dezert

Ručak: grilovani losos, barene tikvice, jogurt sa minimalnim procentom masti, voće po izboru za dezert

Večera: 150 grama kuvanog krompira

  1. dan

Doručak: krekeri, mladi sir, biljni čaj (bez šećera ili bilo kog drugog zaslađivača)

Ručak: krompir i riba, za dezert smrznuto voće

Večera: 150 grama kuvanog krompira

  1. dan

Doručak: 2 kuvana ili pečena krompira

Ručak: 2 kuvana ili pečena krompira

Večera: 2 kuvana ili pečena krompira

Napomena: Ovo je samo primer jelovnika za dijetu sa krompirom i jogurtom. Jelovnik možete kreirati po sopstvenom nahođenju, samo je važno da on sadrži namirnice koje su bogate belančevinama, a to su: jaja, riba, teletina, mlečni proizvodi.

Dijeta sa krompirom 3 dana

Kada se pomene dijeta sa krompirom, uglavnom se pomisli na ovu dijetu sa krompirom i jogurtom od 7 dana, koja je sama po sebi veoma kratka. Međutim, postoji krompir dijeta koja je još kraća od ove koja traje 7 dana, a to je tzv. dijeta sa krompirom 3 dana. Istina je da za jednu dijetu traje veoma kratko, ali isto tako daje sjajne rezultate kojima ćete biti i više nego zadovoljni.

Dijeta sa krompirom 3 dana jelovnik:

  1. dan

Doručak: 1 kuvani krompir bez soli i 1 šolja jogurta sa minimalnim procentom masti

Ručak: 2 kuvana krompira bez soli i 1 šolja jogurta sa minimalnim procentom masti

Večera: 2 šolje jogurta sa minimalnim procentom masti

  1. dan

Doručak: 1 šolja jogurta sa minimalnim procentom masti

Ručak: 2 kuvana krompira bez soli i 1 šolja jogurta sa minimalnim procentom masti

Večera: 1 kuvani krompir bez soli i 1 šolja jogurta sa minimalnim procentom masti

  1. dan

Doručak: 1 kuvani krompir bez soli

Ručak: 1 kuvani krompir bez soli i 1 šolja jogurta sa minimalnim procentom masti

Večera: 1 šolja jogurta

Krompir će vam dati potrebnu energiju i pozitivno uticati na topljenje viška kilograma i na vaše celokupno zdravlje, a jogurt će ubrzati vaš metabolizam i podstiče gubitak viška tečnosti i toksina u organizmu, što će doprineti bežem gubitku kilograma.

Nikako nemojte umesto kuvanog krompira jesti prženi, jer je razlika velika ‒ dok je kuvani krompir veoma zdrav, prženi krompir je nezdrav i čini potpuno suprotno ‒ nagomilavanje viška kilograma.

Krompir dijeta iskustva

Iskustva onih koji su primenjivali dijetu sa krompirom su i više nego pozitivna. Pre svega, dijeta nije iscrpljujuća, što je veoma važno za pravilno funkionisanje organizma.

Krompir daje potrebnu energiju telu, a jogurt ubrzava metabolizam. Oni koji su bili na krompir dijeti ne samo da su se oslobodili viška kilograma nego su uz pomoć nje poboljšali svoje celokupno zdravlje, što ovu dijetu čini idealnom.

Naravno, kao i kod svake dijete, poželjno je da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, makar to bila i jednodevna šetnja od sat vremena, kako biste se pre svega bolje osećali, a potom i ubrzali proces gubljenja viška kilograma, jer fizička aktivnost dodatno razgrađuje masne naslage i topi ih. Takođe je veoma važno da pijete što više tečnosti (najmanje 2 litra dnevno). Ne samo tokom dijete, već generalno.