kuperoza na licu

Kuperoza – crvenilo i ispucali kapilari na licu

Većina osoba u nekom periodu života ima probleme sa vidljivim proširenim krvnim sudovima lica. Ispucali kapilari na licu često imaju oblik paukove mreže, pa se u medicini nazivaju upravo tako, spajder krvni sudovi ( spajder – pauk ).

Popucali kapilari na licu nisu simptom nekog oboljenja, tako da se terapijske procedure nisu razvile, međutim, oni predstavljaju veliki estetski problem po osobu koja ih ima, tako da je pronađen veliki broj lokalnih lekova koje se mogu utrljavati u kožu i poboljšati cirkulaciju, odnosno, vratiti krvne sudove na svoje mesto. U odnosu na terapiju, veći akcenat je stavljen na adekvatnu prevenciju za koju je dokazano da ima najbolji efekat u sprečavanju nastanka ispucalih kapilara na licu.

Adekvatna zaštita od sunca, korišćenje krema sa visokim faktorom zaštite i nošenje naočara i šešira su osnov zdravlja kože tokom vrelih letnjih dana, kada temperature prelaze 30. podeok celzijusa.

Kuperoza – crvenilo i pucanje kapilara na licu

Kuperoza lica ili rozacea, kako se u medicini naziva, predstavlja patološko kožno stanje prilikom kojeg se na koži javlja crvenilo i vidljivi, prošireni kapilari lica. Znaci i simptomi kuperoze se mogu javljati u kraćem ili dužem periodu, čak i mesecima, pre nego što nestane sa lica. Kuperoza lica se često meša sa aknama, alergijskim reackijama ili drugim promenama na koži.

kuperoza na licu

Svako može dobiti kuperozu, međutim, u najvećem riziku su žene u starijem životnom dobu koje imaju svetlu kožu. Iako ne postoji konkretna terapija za kuperozu, simptomi tj. ispucali kapilari na licu se mogu kontrolisati i uspešno otkloniti.

Uzroci kuperoze su mnogobrojni, ali uglavnom nastaje kombinacijom genetike i faktora sredine. Popucali kapilari na licu ne nastaju usled loše higijene. Osobe koje imaju kuperozu imaju crveno lice, i sklone su naletima pojave eritema, usled širenja krvnih sudova lica koje nastaje kao posledica toplote, emocionalnih reakcija i uzimanja začinjene hrane i alkoholnih pića. Kuperoza je karakteristična po tome što se crvenilo i kapilari na licu javljaju u naletima, između kojih postoji period mirovanja.

Lečenje kuperoze

Prvenstveno, osoba koja ima kuperozu treba da izbegava faktore koji izazivaju širenje krvnih sudova lica: alkohol, začinjenu hranu, topla pića, sunce i lekove koji u organizmu stvaraju veliku količinu toplote.

Što se tiče lekova, lokalno se metronidazol u gelu ili kremi, 2 puta nedeljno, 8 do 9 nedelja. Mogu se davati eritromicin i klindamicin u losionu, 2 puta dnevno, ali su manje efikasni od metronidazola. Danju se mogu koristiti lekovi koji ublažavaju efekat sunčeve svetlosti na kožu, a mnogi lekari u lečenju koriste i lek ihtiol u obliku kreme.

Za lečenje kuperoze, postoj i sistemska terapija, koja se uglavnom daje kada lokalna terapija ne da efekta. Opšte lečenje se sastoji od davanja tetraciklina ili eritromicina, jednom dnevno, kada se ispucali kapilari na licu jave nakon mirovanja. Vremenom se doza smanjuje na polovinu u toku dve nedelje ( obično nakon 3 do 6 nedelja ), potom se doza smanjuje na četvrtinu pa se na kraju prekida. Doksiciklin se daje u dozi od 100 miligrama, 2 do 4 nedelje, ili u dozi od 50 miligrama u periodu od 8 nedelja. U ređim slučajevima, može se davati i metronidazol u dozi od 200 do 400 miligrama, tri puta dnevno. Pacijentu se treba predočiti da se prošireni, izuvijani krvni sudovi vide i nakon izlečenja, što može predstavljati psihičko opterećenje po pacijenta, pošto su takvi krvni sudovi uglavnom estetski neprihvatljivi. Ovi sitni krvni sudovi se leče argonskim laserom, a mogu i spaljivanjem, mada se ređe koristi zbog blizine okolnih tkiva koja mogu biti oštećena.

Prošireni kapilari na licu

Prošireni kapilari na licu se javljaju iznenadno, a glavni uzrok jeste preterano izlaganje sunčevim i UVA zracima koje u mnogome utiču na zdravlje kože. Ako se javljaju pojedinačno, u vidu izolovanog proširenog krvnog suda, najčešće se javljaju u predelu nosa i na obrazima blizu usana. Osobe koje su plave i imaju manje dlaka na telu, više su izložene riziku, jer je upravo dejstvo sunca najveće izraženo na ove osobe. Osetljive osobe su posebno izložene UVA zracima koje deluju na kožu i potkožni sloj kože. Usled poznavanja faktora rizika, preporučuju se preventivne mere: izbegavanje ili smanjeno izlaganje suncu, korišćenje krema sa zaštitnim faktorima SPF 30+, nošenje šešira, pravilna hidracija i adekvatna nega kože.

Da li postoji prirodni lek ?

Kao što smo napomenuli, ne postoji medikamentozna terapija kojom se mogu lečiti ispucali kapilari na licu, tako da će Vam u nastavku biti predstavljeni prirodni lekovi za popucale kapilare na licu i načini za lečenje ovog estetskog problema.

 

  1. Adekvatna šminka – dok se kapilari ne povuku, možete koristiti šminku. Prilikom odabira šminke, birajte kvalitetnu šminku koja ne iritira kožu. Pantenol krema ili bilo koja hidrantna krema doprineće hranjenju kože i smanjenju iritacije kože.
  2. Led – korišćenje leda se ogleda u činjenici da se kapilari šire na toploti a skupljaju na hladnoći. Ipak, led ne sme dugo da se drži na kapilaru da ne bi poremetio opštu termogenezu tela. Dnevno, kocka leda se može aplicirati na oko 20 minuta nekoliko puta u toku dana.
  3. Vitamin C – ovaj vitamin ima mnogostruko pozitivno dejstvo na kožu. Pomaže u smanjenju simptoma starosti, i doprinosi da koža bude sveža i zdrava. Vitamin C je odličan u uklanjanju pojave braon ili crvenih tačkica sa lica koje nastaju nakon velikom izlaganju suncu, smanjuje simptome zapaljenja i iritacije i pomaže zacelivanju kože.
  4. Lizin – esencijalna amino kiselina, koja pomaže u uklanjaju akni, bradavica, crvenila i vidljivih kapilara na licu. U prodaji se nalazi u vidu pilula, a u kombinaciji sa vitaminom C, lizim je idealan u lečenju ispucalih kapilara.
  5. Aloa Vera
  6. Ulje koštica grožđa

Prirodni melemi za ispucale kapilare

Povrće koje najviše ima vitamina C od svih namirnica jeste peršun. Peršun je odličan za zdravlje kako kože tako i organskih sistema. Vašu kožu oslobodiće slobodnih radikala i poboljšati cirkulaciju lica, dovodeći tako krvne sudove na svoje mesto. Šaku seckanog peršuna ubacite u 100 mililitara vode koja ključa. Nakon što ključala voda odstoji oko 20 minuta, procedite i ubacote oko 50 mililitara mleka. Tako dobijeni melen stavite na sterilnu oblogu, može i prethodno iskuvani peškir, i držite na licu oko 20 minuta. Svakog dana ponavljajte proceduru dok se koža ne zaceli.

Ukoliko ne volite peršun, melem za ispucale kapilare na licu možete napraviti od žalfije. Nekoliko kašika osušene, sitne žalfije ubacite u ključalu vodu, oko 200 militara vode ide na 4 kašike žalfije. Nakon što procedite žalfiju, ostavite da ostoji oko 10 minuta. Potom dodajte mleko ( oko 200 mililitara ) i njime natopite sterilnu oblogu. Kao i kod peršuna, melem protiv ispucalih kapilara na licu od žalfije možete koristiti svakog dana dok se koža ne oporavi.