Lekovita biljka jagorčevina – ulje, sirup i čaj od jagorčevine

Biljka jagorčevina

Jagorčevina (Primula Veris) je jedan od vesnika proleća. Kada je vidite po poljima, to znači da je proleće na pragu. Pojavljuje se odmah posle visibabe. Ove dve biljke čine vesnike proleća. U zavisnosti od temperature, cveta krajem zime ili početkom proleća. Smatra se da je biljka jagorčevina danas ugrožena vrsta. Potiče iz severne i centralne Evrope, a raste i na drugim poroznim krečnjačkim zemljištima, na livadama i pašnjacima do 2000 metara nadmorske visine. U narodu je još poznata i pod imenima jaglac, jaglika i kunjavac.

Za šta je dobra jagorčevina ?

Jagorčevina spada u kategoriju lekovitih biljaka koje rastu na našim livadama, obroncima, šumama, ispod žbunja i u skoro svim brdskim i planinskim krajevima. Jagorčevina je izuzetno dragocena lekovita biljka u narodnoj medicini. Posebno je delotvorna za disajne puteve i koristi se za pravljenje preparata za lečenje bronhitisa i bronhijalne astme, kao i drugih respiratornih tegoba.

Za pripremu čaja i sirupa od jagorčevine koriste se cvetovi i koren biljke. Koren jagorčevine sadrži saponin, supstancu koja ima dvostruko korisno delovanje ‒ podstiče izbacivanje sekreta iz pluća i čuva srce i štiti ga od napora. Jagorčevina je zato idealna za lečenje početne faze zapaljenja pluća i jakog kašlja, kao i druga oboljenja pluća.

jagorcevina cvece

Jagorčevina ima antiseptičko dejstvo i ublažava zapaljenje ždrela i usne duplje. Jedan je od najboljih prirodnih lekova za iskašljavanje.

Jagorčevina takođe sadrži i kamfor, koji je idealan za tegobe koje izazivaju slabost srčanog mišića, zbog čega se posebno preporučuje starijim osobama. Pored toga, dobar je prirodni lek za lečenje i prevenciju anemije.

Ne samo da pomaže kod respiratornih tegoba, jagorčevina pročišćava krv i eliminiše toksine iz organizma putem mokraće, a najbolje dejstvo postiže se konzumiranjem čaja. Čaj od jagorčevine je takođe dobar i za lečenje kamena u bubregu.

Iako je blagotvorna za organizam i tako je višestruko korisna za zdravlje, njeno konzumiranje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, jer saponin, koji jagorčevina sadrži, može dovesti do neželjenih dejstava.

Listovi od jagorčevine se mogu koristiti i u kulinarstvu kao dodatak salatama ili kao sastojak fila za punjenje mesa. Takođe, u iste svrhe možete koristiti i cvetove jagorčevine, a od njih možete čak praviti i domaće vino.

Takođe, oni koji pate od epilepsije i oni koji koriste antikoagulante, lekove za krvni pritisak, lekove za regulisanje nivoa holesterola u krvi ili neke hormonske tablete, obavezno se moraju konsultovati sa lekarom pre nego što počnu sa korišćenjem jagorčevine u bilo kom obliku.

Čaj od jagorčevine

Čaj od jagorčevine, osim što pomaže kod respiratornih tegoba, pomaže i kod lupanja srca, želudačnih tegoba, kod nesanice, reume, gihta i kamena u žuči. Pored toga, povećava broj krvnih zrnaca, pa se konzumiranje čaja od jagorčevine preporučuje onima koji imaju problema sa anemijom.

Čaj od jagorčevine priprema:

Dve do tri kašike osušenog cveta jagorčevine prelijte sa litrom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko sati. Čaj od cveta jagorčevine pomaže i kod vrtoglavice i nesvestice. Preporučena doza je dve šoljice dnevno.

Čaj možete napraviti i od korena jagorčevine, a evo i kako:

Kašiku usitnjenog korena jagorčevine prelijte sa 3 dl ključale vode. Preporučena doza je tri šoljice dnevno. Čaj od korena jagorčevine se naročito preporučuje za kašalj i za bronhitis.

Sirup od jagorčevine

Sirup od jagorčevine olakšava disanje i pomaže kod lečenja svih tegoba izazvanih upalom gornjih i donjih disajnih puteva. Preporučuje se i za lečenje astme, jer znatno poboljšava prohodnost disajnih puteva. Sirup od jagorčevine se koristi čak i u slučaju zamora srca i srčanih smetnji koje su uzrokovane plućnim bolestima. Naročito se preporučuje starijim osobama jer je dosta blaža od drugih lekova, a ima podjednako dobro dejstvo.

Mogu ga koristiti i mladi, pa čak i osobe koje imaju problem sa anemijom, plućima i slabim srcem. Osim za lečenje simptoma prehlade, jagorčevina je dobra i za nesanicu, anksioznost i ubrzan rad srca. Jagorčevina deluje blagotvorno na čitav organizam.

Sirup od jagorčevine možete naći u bilo kojoj apoteci, pa čak i u prodavnicama zdrave hrane. Najčešće su u pitanju mešavine jagorčevine i drugih lekovitih biljaka.

Ono što možda niste znali je to da sirup od jagorčevine možete napraviti sami kod kuće. Da biste napravili domaći sirup od jagorčevine najbolje je da koristite planinsku jagorčevinu sa zlatnožutim cvetovima, čiji miris podseća na miris meda. Za vas smo pripremili recept za domaći sirup od jagorčevine.

Da biste napravili sirup od jagorčevine, potrebno vam je:

 • 50 g cvetova jagorčevine
 • 1 l ključale vode
 • 100 g meda

Kako da napravite domaći sirup od jagorčevine?

Sve što treba da uradite je da 50 g sitno iseckanih cvetova jagorčevine prelijete jednim litrom ključale vode i ostavite da odstoji oko pola sata. Kada se sirup ohladi, procedite ga i dodajte 100 g meda. Preporučena doza sirupa od jagorčevine je 5 šoljica dnevno.

Ulje od jagorčevine

Ulje od jagorčevine se smatra jednim od najboljih prirodnih lekova još od davnina, a njegova primena je veoma široka.

Koristi se za lečenje hroničnih glavobolja, alkoholizma, akni, bolesti srca, hiperaktivnost kod dece, simptoma menopauze, multipla skleroze, gojaznosti i za mnoge druge tegobe.

Ulje od jagorčevine ima antiaterogena, protivupalna, antioksidantna, antiproliferativna i antitrombocitna svojstva.

Ulje od jagorčevine:

 • Otklanja simptome pms-a, menopauze, menstruacije, endometrioze i fibrocističnih dojki.
 • Ublažava bolove i otoke u zglobovima usled reume i artritisa.
 • Deluje kao prirodni antioksidans tako što se bori protiv slobodnih radikala u organizmu i tako je idealan u prevenciji raka.
 • Sprečava ošetećenje nerava povezanih s dijabetesom.
 • Pomaže u lečenju ekcema i sličnih kožnih oboljenja.
 • Leči akne i crvenilo na licu.
 • Pomaže kod oštećenja usled multipla skleroze.
 • Sprečava gubitak memorije usled Alchajmerove bolesti.
 • Pomaže kod lečenja impotencije i plodnosti.
 • Pomaže kod nege noktiju i kose.
 • Sprečava simptome krize za alkoholom.
 • Pomaže i kod raznih alergija, arteroskleroze, astme, regulisanja nivoa holesterola u krvi, raznih upalnih procesa, bolesti prostate, psorijaze, gojaznosti, stomačnih tegoba, sindroma nervoznih creva, stomačnih tegoba itd.

Ulje od jagorčevine možete kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrani ili u apoteci, a njihova cena se kreće između 300 i 400 dinara za 30 ml. Dakle, veoma je pristupačno, pa ga možete već danas kupiti i tako doprineti boljem zdravlju čitavog organizma.

[icegram campaigns=”8279″]