masna jetra simptomi

Masna jetra – simptomi, uzroci, prirodni lekovi, ishrana

Masna jetra, ili steatoza, predstavlja stanje značajnog nakupljanja masti (triglicerida) u ćelijama jetre. Iako i u normalnim uslovima jetra biva prožeta masnim ćelijama, u patološkom stanju masne jetre, mast može sačinjavati i do 10% ukupne težine jetre, a u ozbiljnijim stanjima, kada je udružena sa drugim oboljenjima jetre, može biti i 3 puta teža od normalnih vrednosti.

Masna jetra ne predstavlja urgentno stanje u medicini, i može lako da se kontroliše i leči, što terapijom, to i izmenom životnih navika. Karakteristika masne jetre jeste da je asimptomatska bolest i da često ne biva prepoznata u početnom stadijumu razvoja.Asimptomatska znači da ne postoje jasni simptomi masne jetre.

Jetra je drugi najveći organ u ljudskom telu. Lekari često jetru nazivaju “laboratorija” jer pored uloge u varenju, ima najznačajniju ulogu u uklanjanju štetnih materija iz organizma.

masna jetra prirodno lecenje

Problem kod masne jetre nastaje zbog smanjenja funkcije same jetre jer mast sprečava normalnu rad ćelija jetre. Ali i tada, jetra se “brani” tako što stimuliše stvaranje novih ćelija.

Učestala oštećenja jetre dovode do najveće komplikacije i ireverzibilnog stanja – ciroze jetre.

Masna jetra je učestala bolest, oko 10 – 20% urbanog stanovništva boluje od masne jetre, ali većina ne oseća simptome, i ne pokazuje znake upale niti značajnijeg oštećenja.

Najveći broj obolelih ima između 40 i 60 godina života.

Masna jetra može biti opasna ukoliko je izaziva neko prikriveno stanje koje se ne leči, a masna jetra je posledica razvoja te bolesti.

Grupe u riziku od nastanka masne jetre jesu alkoholičari, dijabetičari, gojazni ljudi, anoreksične osobe, osobe sa genetskom predispozicijom, kao i osobe kod kojih su se ispoljili neželjeni efekti lekova (npr., asipirin, tetraciklini ili tamoksifen).

Konzumiranje alkohola dovodi do masne jetre tako što uništava ćelije koje razgrađuju masne kapljice. Apstinencija od alkohola može doprineti oporavku jetre, a hronično konzumiranje do nastanka ciroze. Na osnovu toga da li je masna jetra prouzrokovana alkoholom ili ne, steatoza može biti alkoholna i nealkoholna.

masna jetra simptomi

Ređi oblici masne jetre jesu masna jetra koja se javlja u sklopu Rejevog sindroma, koji se najčešće javlja kod dece do 15 godina i povezan je sa virusnim respiratornim infekcijama i uzimanjem salicilata, i masna jetra u trudnoći koja se javlja pri kraju trudnoće a može biti praćena upornom mučninom i povraćanjem, intenzivnim bolom ispod desnog rebarnog luka, malaksalošću i žuticom. U najtežim slučajevima indikovan je i prekid trudnoće, mada se većina trudnica uspešno porodi i oporavi nakon porođaja.

Masna jetra  – simptomi

Masna jetra je bolest kod koje se u većini slučajeva ne javljaju nikakvi simptomi. Pacijent može osetiti bol pod desnim rebarnim lukom koji je uzrokovan uvećanom jetrom, malaksalost i nelagodnost u stomaku. Ukoliko je količina masti u ćelijama jetre značajno uvećana, može doći do zapaljenja jetre. Simptomi zapaljenja jetre su slab apetit, gubitak težine, bol u stomaku, slabost i poremećaj mentalnih funkcija (rasejanost, gubitak koncentracije).

Čak i kada ne postoje simptomi lekar opšte prakse može pod prstima osetiti uvećanu jetru.

Da bi terapija masne jetre blagovremeno delovala, treba biti iskren prema lekaru koji je primetio uvećanu jetru i prijaviti životne aktivnosti koje su mogle da dovedu do nje.

Da bi dijagnoza masne jetre bila potpuna, potrebno je uraditi biopsiju jetre (u lokalnoj anesteziji), izvaditi krvne nalaze i uraditi ultrazvuk.

Lečenje masne jetre

Ne postoji striktni farmakološki lek kojim se masna jetra može izlečiti. Pacijent će najbolje izlečiti sam sebe ako promeni stil života. Jetra ima sposobnost regenerisanja sopstvenih ćelija, a da bi do toga došlo,  lekar će pacijentu, skoro uvek, preporučiti da se kloni faktora rizika:

 1. apstitencija od alkohola (i ovo se ne odnosi na žestoka pića nego na bilo koji napitak koji sadrži alkohol)
 2. dijeta sa redukovanjem visokokalorične i masne hrane
 3. redovno kontrolisanje nivoa šećera i holesterola u krvi
 4. ukoliko je debljina uzrok, preporuka je povećana fizička aktivnost

Lečenje masne jetre dakle podrazumeva promenu životnog stila a dobro je da se koriste i prirodni lekovi.

Prirodni lekovi za masnu jetru

Prirodna medicina se dokazala kao odličan izbor za regeneraciju ćelija jetre nakon dijagnostikovanja masne jetre.

Silmarin prirodni lek za mesnu jetru

Biljka koja je danas dosta prisutna za prirodno lečenje jetre, bilo da je to masna jetra, hepatitis ili trovanje jetre, jeste sikavica tj. njena aktivna supstanca silimarin. Silimarin pomaže i pri oboljenju žučne kese i žučnih puteva.

Ukoliko je masna jetra u početnom stadijumu razvoja , silimarin dovodi do potpunog izlečenja jetre.Prirodni lek silimarin deluje na jetru tako što stimuliše stvaranje glutationa koji detoksikuje jetru, smanjuje broj slobodnih radikala i uticaj štetnih materija na membranu ćelije jetre.Iako je ovo prirodni lek za masnu jetru konzumira se u vidu kapsula i bilo kakvo konzumiranje alkohola je, u kombinaciji sa silimarinom, strogo zabranjeno.

I prirodni lekovi mogu izazvati neke nuspojave a neželjeni efekat silimarina jesu mučnina i dijareja, tako da treba imati u vidu i to.

Čajevi za masnu jetru

Koren đumbira je odličan antioksidans i stimuliše stvaranje ćelija jetre nakon oštećenja. Ipak, treba naglasiti da je najefikasniji kod masne jetre nealkoholnog porekla.

Djumbir čaj za masnu jetru

Priprema čaja od korena đumbira je jednostavna:

 1. oljuštite nekoliko komada svežeg đumbira
 2. raspodelite komade đumbira u dva lonca i krčkajte sa 200 ml vode oko 5 do 10 minuta
 3. nakon kuvanja, po želji dodajte livadski med

Iako pomaže u smanjenju nakupljanja masti i generalnog jačanja imunog sistema, pacijenti koji su na oralnim antidijabeticima, ili lekovima za snižavanje krvnog pritiska, trebalo bi da se za savet oko konzumacije čaja od đumbira obrate lekaru. Takođe, đumbir može, kao neželjeni efekat, dati dijareju.

Travka koju možete pronaći svuda na našim prostorima jeste maslačak. Od maslačka se takođe može praviti čaj za masnu jetru.Čaj od maslačka deluje protektivno na naš organizam: redukuje mast u jetri i detoksikuje ceo organizam, i odlično utiče na varenje hrane. Čaj od maslačka se pravi tako što se 60 grama listova i korenja maslačka stavi u 1 litar ključale vode. Nakon što se ohladi, može se neograničeno konzumirati.

Pored uticaja na jetru, deluje i na žučnu kesu, povećava lučenje žuči i sprečava stvaranje kamena u kesi.

Kontraindikovan je kod alergija na maslačak, konzumiranja diuretika (pojačava dejstvo) i kod dijagnostikovanog gastritisa i čira na želucu.

Zeleni čaj za masnu jetru

Čaj koji se svakako najviše preporučuje, i koji ima tradicionalni značaj u lečenju masne jetre jeste zeleni čaj. Zeleni čaj je bogat supstancama koje deluju protiv slobodnih radikala i koji uspešno razgrađuju masne ćelije. Zeleni čaj treba umereno konzumirati, jedna šolja zelenog čaja uz doručak je sasvim dovoljna, katehini kojima je zeleni čaj bogat deluju na jetru, a umirujuće dejstvo zelenog čaja pozitivno utiče na kognitivne funkcije (štiti od Alchajmerove bolesti i gubitka koncentracije) i kardiovaskularni sistem.

Masna jetra ishrana

Ishrana za masnu jetru

Promena režima ishrane jako pozitivno utiče na smanjenje progresije nakupljanja masti u jetri. Umerena dijeta sa izbacivanjem visokokaloričnih i masnih materija i namirnica bogatih šećerom i ubacivanje sledećih namirnica u ishranu, doprineće brzom izlečenju masne jetre i jačanju imunog sistema:

Ispod su preporučene namirnice za masnu jetru

 1. Cvekla – pored značajnog uticaja na krvne ćelije, cvekla je prirodni antioksidans i bogata je vlaknima, pektinima, folatima i gvođžem. Vlakna će pomoći u uklanjanju toksina i masti iz jetre, a pektini daju osećaj sitosti.
 2. Brokoli – bogat je vitaminom E koji utiče i na jetru i na krvne sudove srca.
 3. Šargarepa – sadrži beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A koji dolazi do jetre i povećava rastvorljivost masti.
 4. Limun – bogat vitaminom C koji je odličan antioksidans.
 5. Sočivo – prirodni izvor vlakana, i lako se vari.
 6. Jabuke – bogata vlaknima i antioksidansima (preporučuje se sorta Greni Smit).
 7. Beli luk – bogat selenom, preporuka je da se jede svež, a ne mleven.
 8. Crni luk – prirodni izvor kalijuma i vitamina.
 9. Grejpfrut
 10. Kupus
 11. Spanać

Avokado, orasi, bundevino seme, bademi, masline, maslinovo ulje i kokos, iako imaju masti u sebi, predstavljaju namirnice sa “zdravim mastima” na koje masna jetra pozitivno reaguje. Da bi jetra normalno funkcionisala, potrebno je malo goriva u vidu masti, a ove namirnice pružaju odličnu rezervu.

Ishrana za masnu jetru se može upotpuniti proizvodima od soje.Sojino mleko i tofu sir su namirnice bogate sojinim proteinom koji se pokazao kao dobar razgrađivač masti u jetri.

Surutka za masnu jetru

Surutka je možda najpoznatiji narodni lek za masnu jetru.Surutka je bogata aminokiselinama – cisteinima i aminokiselinama razgranatih lanaca. Shodno činjenici da se jako lako vare, surutka kod pacijenata sa masnom jetrom može služiti kao glavni izvor proteina. Cistein iz surutke pomaže stvaranju glutationa koji ima antioksidantno dejstvo. Oslabljen organizam produkuje manje glutationa, tako da je surutka odličan suplement u ishrani za masnu jetru. Pored toga što je odličan prirodni lek za  lečenje masne jetre, surutka se pokazala i kao dobar suplement kod lečenja virusnih hepatitisa gde je organizam još slabiji nego kod masne jetre.

Preporuka lekara je da se surutka za masnu jetru pije ujutru, i da se može ubacivati u veliki broj dijeta jer daje komponentu sitosti, što je za gubitak suvišnih klograma jako važno. Od surutke možete napraviti “šejk”, tako što ćete jabuku ili pomorandžu izblendati sa čašom surutke i kao zaslađivač dodati med.

Bitno je napomenuti da se surutka smatra suplementom ishrani, a ne glavnim lekom protiv masne jetre, tako da se samovoljnim isključivanjem prepisanih lekova iz upotrebe neće ubrzati lečenje.

Dijeta za masnu jetru

Masna jetra se ne može lečiti ako se ne promeni ishrana.Dijeta koja uključuje namirnice koje su pravi izbor kada je lečenje masne jetre u pitanju, jeste mediteranska dijeta. Ova dijeta isključuje samo namirnice bogate zasićenim masnim kiselinama, dok je većina namirnica u upotrebi, a i veliki broj delikatesa dolazi u obzir:

 1. DAN

Doručak: musli, jogurt i 1 pomoranža

Ručak: sendvič (od integralnog hleba) sa tunjevinom i zelenom salatom. Dezert: jabuka

Večera: salata od paradajza i 100 grama mocarele sa dvopekom ili voćna salata (pomorandža, jabuka, kivi i ananas)

 1. DAN

Doručak: dvopek, sir i tvrdo kuvano jaje

Ručak: pileći ili riblji file (oko 200 grama) i paradajz salata

Večera: dinstano povrće i integralni hleb

 1. DAN

Doručak: domaći džem i integralni hleb

Ručak: piletina (oko 150 grama) pržena na maslinovom ulju i paradajz salata

Večera: rečna riba sa povrćem i pirinčem

 1. DAN

Doručak: musli i nemasno mleko

Ručak: tikvice sa morskim plodovima

Večera: riba sa prilogom od krompira i pirea od graška

 1. DAN

Doručak: 2 banane i voćni jogurt

Ručak: domaća pileća supa sa šargarepom i celerom

Večera: pečene lignje na žaru

 1. DAN

Doručak: domaća marmelada i dvopek

Ručak: pečena ćuretina sa paradajz salatom

Večera: dvopek sa paštetom od tunjevine (preporuka je da se tunjevina samelje)

 1. DAN

Doručak: ovsene pahuljice sa nemasnim jogurtom

Ručak: pečena pastrmka sa pire krompirom

Večera: Grčka salata sa paradajzom, maslinama, paprikom i krastavcem

Mediteranska dijeta traje 2 nedelje, a jelovnik se ponavlja nakon 7 dana.

Pored toga što se sprovodi dijeta za masnu jetru, poželjno je, koliko god moguće, održavati kondiciju i baviti se sportom, da bi se proces sagorevanja masti i održavanje jetre vitalnom što pre omogućio.Masna jetra je jedna od bolesti kod kojih lečenje najviše zavisi od samog pacijenta!

[icegram campaigns=”9054″]