masno tkivo

Masno tkivo (lipom) – uzrok, operacija, prirodni lek med i brašno

Lipomi su benigni tumori vezivnog (masnog tkiva). Oni sačinjavaju 1% svih benignih tumora i zato se svrstavaju u najčešće benigne tumore.Lipomi nemaju svojstvo maligne alteracije, pa je glavni poblem koji oni izazivaju pre svega estetske prirode.Dakle masno tkivo nije opasno po zdravlje.

Lipome treba razlikovati od ateroma, koji takođe predstavljaju masno tkivo. Ateromi su jasno ograničeni tzv. kapsulom, dok lipomi nisu u kapsuli i nejasno su razgraničeni od okolnog tkiva, što može biti i otežavajuća okolnost prilikom operacije zbog toga što prilikom njihovog hirurškog odstranjivanja može ostati deo masnog tkiva i njihove ponovne pojave.

Masna tkiva po telu uzrok

Još uvek nije u potpunosti jasno zašto se javljaju masna tkiva po telu. Uzroci su praktično još uvek nedovoljno poznati, pa zbog toga kažemo da je uzrok idiopatski. Ipak, sve češće se postavlja pitanje i sumnja na mogućnost postojanja traume, pa čak i one minimalnog intenziteta, kao potencijalnog uzročnika za pojavu masnih tkiva po telu.

Masno tkivo (med. lipom) na glavi, vratu, ruci, ispod pazuha, na leđima je benigna izraslina koja se može pojaviti u bilo kom starosnom dobu. Pored njih, mogu se pojaviti i takozvani ateromi, koji se javljaju kao sitne potkožne kuglice ili čvorići. Masna tkiva po telu mogu biti različitih dimenzija, od nekoliko milimetara do par centimentara, kada se javljaju i vidljive promene na koži i tada je potrebno obratti se lekaru.

Nekad se lipom (masno tkivo) može javiti samo na jednom mestu npr. na ruci, nozi, ledjima, vratu, glavi… kao pojedinačna promena, mada su dosta često povezani, te se po telu nalaze na više mesta i uzrokuju brojne neprijatnosti. Šta je pravi razlog za nastanak lipoma, savremena nauka nije do kraja utvrdila, mada se kao važan faktor uzima genetika (ako vaši roditelji imaju masno tkivo veća je verovatnoća da ćete ga i vi dobiti), dok se višak kilograma i povećana masnoća u krvi ne smatraju glavnim uzročnicima.

masno tkivo prirodni lek med i brasno

Masno tkivo na glavi, čelu, licu

Kada je u pitanju masno tkivo na glavi, najčešće se govori o ateromu, budući da se upravo ova vrsta najčešće javlja na glavi, ali se može javiti i na vratu, leđima ili na bilo kom drugom delu tela.

Ako se masno tkivo pojavi na čelu ili licu, iako smo svesni toga da je najčešće bezopasno po naše zdravlje, postoji želja da se ono što pre ukloni, pre svega iz estetskih razloga. Možda je najveća neprijatnost koja može nekoga da zadesi u tom smislu upravo masno tkivo na licu, koje se uglavnom javlja na očnom kapku ili iza ušiju.

U svakom slučaju se za masno tkivo prvenstveno savetuje da potražite mišljenje dermatologa. Potrebno je obaviti adekvatan pregled kako biste bili sigurni da je to u pitanju, pa tek onda početi s primenom prirodnih lekova za uklanjanje masnog tkiva ili eventualno uzeti u obzir skidanje masnog tkiva laserom ili hiruruškom intervencijom.

Pored masnog tkiva na glavi, čelu i licu, najčešće se javlja i:

 • Masno tkivo na vratu, ramenu, leđima
 • Masno tkivo na nozi ili ruci, zglobu ruke

Masno tkivo kod beba

Masno tkivo se najčešće javlja kod novorođenčadi i dece uzrasta do 3 godine, a tačan uzrok još uvek nije poznat. U pitanju su takođe benigne izrasline fetalnog (masnog) tkiva po telu bebe, koje nisu bolne, niti kanerogene. Ukoliko masno tkivo kod beba nije veliko, nema tendenciju da raste i ne izaziva nikakve smetnje, potrebno je pratiti stanje i voditi bebu na redovne kontrole. Ukoliko dolazi do znatnih promena, potrebna je hirurška intervencija.

Lipom lečenje

Hirurško odstranjivanje ove vrste benignih promena preporučuje se ako:

 • Je njihov prečnik veći od 5 cm
 • Postoje bilo kakve tegobe, poput bola
 • Je prisutno otežano disanje
 • Je prisutno otežano disanje
 • Se pritiskaju okolni organi
 • Su izrazit estetski ili psihološki problem

Masno tkivo operacija

Lipom se uklanja hirurškim putem i to pod lokalnom, regionalnom anestezijom, ambulantno. Traje veoma kratko i pacijent ubrzo potom biva pušten na kućno lečenje.

Ukoliko su lipomi lokalizovani na unutrašnjim organima, moguće je primeniti i endoskopski pristup.

Najčešći način za lečenje masnog tkiva je da ga uklonite operacijom. Ovo je posebno korisno ako imate veliki lipom koji se još uvek razvija. Masno tkivo se retko opet vraća nakon što se hirurški odstrani.

Druga opcija za uklanjanje masnog tkiva je liposukcija. Pošto su lipomi na bazi masti, ova procedura može biti od koristi kod njihovog smanjivanja. Liposukcija uključuje iglu vezanu na veliki špric, a područje je obično tretirano anestezijom pre početka procedure.

Steroidne injekcije takođe mogu biti od koristi kod tretiranja zahvaćene oblasti. Ovaj tretman može uspešno smanjiti lipom, ali ga ne može sasvim ukloniti.

Prirodni lekovi za masno tkivo

Kada su masna tkiva, lipomi i ateromi u pitanju, prvo se preporučuje da probate da ih uklonite na prirodan način prirodnim lekovima, pa ako to ne uspe, da se obratite lekaru kako biste to uklonili intervencijom koja nije komplikovana, niti opasna.

Postoje mnogi prirodni lekovi za uklanjanje svih vrsta masnih tkiva, ali jedan od njih, koji se pokazao kao najefikasniji je kombinacija brašna i meda.

Prirodni lek za masno tkivo med i brašno

Recept za ovaj prirodni lek za uklanjanje masnog tkiva je veoma jednostavan. Uzmite jednake količine meda i brašna (u zavisnosti od veličine masnog tkiva) i dobro ih pomešajte tako da dobijete homogenu smesu. Primenite 5 do 10 mm sloja smese direktno na masno tkivo, lipom ili aterom. Potom fiksirajte zavojem. Ostavite da ovaj prirodni lek odmeda i brašna deluje 36 sati. Nakon 36 sati uklonite smesu, isperite i ponovite postupak. Potrebno je da ovo ponavljate od 5 do 8 dana. Nakon celokupnog tretmana primetićete da se masno tkivo razlaže i smanjuje.

Za pripremu ovog recepta preporučljivo je korišćenje prirodnog meda tamne boje i brašno od integralnog zrna.

Prirodni lek od meda i brašna se takođe može koristiti i za lečenje spoljnih čireva i rana. Med deluje antiupalno, izvlači nečistoće i stimuliše cirkulaciju limfe i krvi.

Kako da sprečite pojavu masnog tkiva, lipoma i ateroma

 • Detoksikacija celog organizma je primarna prirodna terapija za prevenciju lipoma.
 • Nemojte konzumirati zasićene masti i rafinisana ulja.
 • Izbegavajte hranu sa aditivima, konzervansima i pesticidima, belo brašno, meso, mleko i mlečne proizvode.
 • Svi prirodni začini, voće i povrće mogu stimulisati proces razlaganja masti i eliminisati toksine iz organizma.
 • Pijte jednu čašu mlake vode u kombinaciji sa sokom od pola limuna svakog jutra. To će detoksikovati organizam i stimulisati rad jetre.
 • Konzumirajte omega-3 masne kiseline, jer one pomažu da se masno tkivo razloži i sprečavanju rasta novog masnog tkiva.
 • Dodajte klice u ishranu, jer su veoma zdrave i bogate hranljivim materijama.