mast od gaveza

Mast od gaveza kao lek – upotreba i recept

Da li patite od nekog reumatološkog oboljenja? Da li Vas bole noge, otiču zglobovi, ili pak imate dijagnostikovu mokraćnu kiselinu u zglobnoj kapsuli? Da li imate problematičnu kožu ili pak proširene vene na nogama? Onda je gavez idealan lek za Vas!

Gavez ili crni koren je višegodišnja zeljasta biljka. Bitno je reći da svi delovi ove biljke, koren, stablo, listovi i cvetovi imaju lekovita svojstva i da se svaki deo može upotrebiti u lečenju!

Već nekoliko decenija unazad, gaves se koristi za lečenje bolesti krvnih sudova kao što je ateroskleroza, za lečenje kože nakon rana, uboda i opekotina, ali, svoju najveću ulogu gavez ima u lečenju preloma kostiju. Pored ovih bolesti gde se najčešće i koristi, gavez možete koristiti za regulaciju povišenog krvnog pritiska, bolove u zglobovima, anemičnosti, a pacijentima sa disajnim smetnjama otežava respiraciju i ublažava simptome astme.

Lekovitost gaveza leži u velikoj količini karotena, koji je esencijalni supstitijent mnogih bioloških jedinjenja. Pored karotena, bitan element gaveza jeste i tanin, koji pomaže u zaustavljanju krvarenja, te se mašću od gaveza mogu tretirati krvave rane, npr., usled raščešavanja ili nošenja neudobne obuće.

gavez mast

Upotreba masti od gaveza

Mast od gaveza se koristi za spoljašnju upotrebu, nikako za unutrašnju zato što može da izazove crvenilo i otok usled alergijske reakcije. Pre nego što nanesete mast od gaveza na kožu, dobro isperite predeo koji lečite, kako na sebi ne bi držali štetne čestice koje onemogućavaju potpuno dejstvo masti. Mast od gaveza se preporučuje odraslim osobama, tako da je treba čuvati van domašaja dece!

Pored masti, gavez se može pripremati u vidu tinkture, obloga i čajeva.

Povezano>>>  Tinktura od gaveza upotreba i recept

Gavez mast za lice – protiv akni, bubuljica i bora

Mast od gaveza se može koristiti za sve tipove kože osoba starijih od 16 godina. Idealna je kao sredstvo zaštite u uslovima kada je zdravlje kože narušeno. U hladnim zimskim danima, kada je koža najsklonija stvaranju pora i pucanju, nanošenjem ove masti, ova kožna stanja će se za tili čas izlečiti!

Gavez je zdrav za kožu zato što je lišće bogato ugljenim hidratima i alantoinom koji čuvaju zdravlje kože i sprečavaju nastanak bora. Na mestima gde se nalaze bore, namažite mast od gaveza i ostavite preko noći, kao noćnu masku za lice, a ujutru isperite. Za oko 2 nedelje, koža će biti znatno zategnutija a bore smanjene, do potpuno uklonjene. Poseban problem sa aknama imaju mladi muškarci, kojima se mast od gaveza može dodati standardnom lečenju ovih kožnih promena.

Bubuljice i akne nastaju najčešće usled površnih infekcija kože. Takođe, žene koje piju kontraceptivne pilule kao i adolescenti po izlasku iz puberteta, skloni su razvoju bubuljica. Mast namažite na bubuljicu kao puder – to će zamaskirati bubuljicu a same bubuljice će nestati za vrlo kratko vreme.

Mast od gaveza za vene

Starije osobe se često susreću sa problemom proširenih vena. Proširene vene nastaju kao posledica mnogih vaskularnih oboljenja, a često onemogućavaju kretanje ovih pacijenata. Mast od gaveza ima blagotvorno dejstvo na krvne sudove, a posebno na vene nogu, na koje ima efekat skupljanja lumena vene. Mast možete koristiti u kombinaciji sa suportivnim čarapama. Pre nego što pacijent navuče čarape, potrebno je da namaže nogu mašću od gaveza a potom može da normalno obavlja aktivnosti. U proseku, potrebno je oko 2 nedelje da se proširene vene povuku.

Saznaj više >>> Tinktura od gaveza lekovitost i upotreba

Mast od gaveza za čukljeve

Čukljevi na nogama su veoma bolne i neprijatne patošloke izrasline na stopalima koje muče veliki broj ljudi. Osobe koje su posebno sklone razvoju čukljeva jesu žene, neudobna obuća i nošenje štikli često remete zdravlje nogu i podstiču nastanak ovih bolnih izraslina. Takođe, genetika ima značajnu ulogu u formiranju čukljeva.

Čukljevi se javljaju odmah pored korena palca, odnosno sa unutrašnje strane zgloba palca, i sačinjene su od soli i minerala koji se nakupljaju u stopalu. Čukalj može da se javi samo na jednom stopalu, a može se javiti i na oba stopala istovremeno. Osim što estetski ne izgledaju lepo, oni su i opasni te se trebaju lečiti!

Da biste ublažili simptome čukljeva ( pre izvršenja operacije koja je jedini zvanični lek ), mažite mast od gaveza u predelu čuklja 2 puta dnevno, najbolje je pre odmora i pre spavanja.

Mast od gaveza za hemoroide

Hemoroidi nastaju usled lošeg načina ishrane, ali i kao posledica oboljenja creva. Da biste se rešili dosadnih hemoroida, mast od gaveza mažite 2 puta dnevno, nakon što ste obavili nuždu i dobro isprali analni predeo. U lečenju hemoroida, možete koristiti obloge u vidu uložaka koje natopite fiziološkim rastvorom i mašću od gaveza. Hemoroidi se, nakon upotrebe masti od gaveza, povlače za nekoliko dana!

Mast od gaveza – recept za pripremanje

Mast od gaveza se može koristiti bez razmišljanja – nema loših posledica, a ovu mast možete napraviti i kod kuće!

Da biste pripremili ovu mast, potrebno je da nabavite koren gaveza – koren je dostupan u toku jeseni, tada je svež i ima najviše zdravih supstanci!

Potrebno Vam je 250 grama očišćenog i iseckanog korena gaveza, 1 kilogram svinjske masti, oko 600 mililitara hladno ceđenog devičanskog maslinovog ulja i 120 grama voska.

Svinjsku mast se isecka na kocke, a onda stavi u šerpu, doda voda i konstatno meša drvenom kašikom kako bi se što bolje sjedinilo. Znak da je mast adekvatno obrađena jeste pojava čvaraka na površini lonca. Nakon što mast ocedite, uzmite oko 4 kašika masti, stavite u posebno posudu i ostaviti da se malo ohladi. U oceđenu mast narendajte oko 250 grama korena gaveza, i mešajte oko 20 minuta. Nakon što odstoji preko noći, stavite mast sa gavezom na ringlu, sačekajte da se mast otopi, a onda se opet procedi u novi lonac preko gaze. Nakon toga, dodajte maslinovo ulje i vosak koji ste prethodno sitno iseckali. Vratite na ringlu i sačekajte da se vosak otopi, a potom prebacite mast od gaveza u porculanske posude.

Čaj od gaveza

Mnogim ljudima, usled specifičnosti posla ili nemogućnosti redovnog mazanja masti, savetuje se da konzumiraju čaj od gaveza koji se lako priprema, a koji takođe ima znatno lekovito dejstvo! Za razliku od masti, čaj od gaveza se priprema od lišća i cvetova. 2 kašike osušenog gaveza ubacite u lonac ključale vode, ostavite da ključa još par minuta, a zatim ostavite da odstoji i procedite.