Mučnina u stomaku posle jela mogući uzroci i lek

Mučnina i bol u stomaku su učestali ali kratkotrajni simptomi, koji pre svega nisu znak neke bolesti! Gotovo da ne postoji osoba koja nekada nije iskusila problem mučnine u stomaku nakon jela, pogotovo ukoliko se radi o obilnijoj porciji hrane. Mučnina se često javlja i kod osoba koje su bile na određenom režimu ishrane, strogoj dijeti ili postu – nakon završetka tog perioda, konzumiranje teške i kalorične hrane na nenaviknuti želudac izaziva simptom mučnine.

Mučnina u stomaku posle jela može biti znak nekog oboljenja samo ukoliko se javlja veoma često, tačnije, osobe koje imaju ozbiljnije zdravstvene probleme, mogu imati simptom bola i mučnine čak i nakon konzumiranja čaše vode, a kamoli težeg obroka.

Mučnina u stomaku posle jela – uzroci

Uzroci postojanja mučnine u stomaku nakon jela su mnogobrojni:

Alergija na hranu. Određena vrsta hrane, kao što su školjke, orašasto voće ili jaja mogu da budu interpretirani od strane imunog sistema kao štetni alergeni, te dolazi do stvaranja antitela i borbe organizma protiv supstanci prepoznatih kao štetne. Imuni sistem luči histamin i ostale supstance koje prouzrokuju simptome alergije, koji mogu da variraju od povećanog lučenja pljuvačke do neprijatnog osećaja bola i mučnine u predelu stomaka. Znaci koji ukazuju na postojanje alergiju na određenu vrstu hrane jesu češanje, oticanje usana i grla, problemi sa disanjem, sviranje u plućima, povraćanje, prolivi i mučnina nakon jela.

nadimanje stomaka

Trovanje hranom. Hrana koja nije na adekvatan način odložena u frižider ili joj je istekao rok trajanja, pivlčai bakterije, viruse i parazite od kojih može nastati akutno trovanje praćeno simptomima mučnine i bola u stomaku. Pored simptoma mučnine i bola, obavezno se javljaju i tečne stolice, odnosno, proliv, nekoliko sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane.

Stomačni virus – nastaje konzumiranjem zagađene vode ili hrane ili direktnim kontaktom sa osobom koja je zaražena. Simtpomi stomačnog virusa prvenstveno jesu tečne stolice i osećaj gađenja, koji su praćeni mučninom i bolom u predelu stomaka.

Trudnoća – mučnina u stomaku posle jela je jedan od najranijih znakova trudnoće! Mučnina nastaje tokom drugog meseca trudnoće, a uzrokovana je promenom odnosa hormona koji regulišu metabolizam. Iako se često naziva “jutarnja mučnina”, mučnina u trudnoći se javlja u toko celog dana, a naročito nakon obroka. Nekada je samo miris ili ukus određene hrane dovljan da proizvede neprijatan osećaj u stomaku. Ono štoje dobra stvar jeste da je ova mučnina samo privremena, odnosno, ne narušava zdravlje trudnice, a ni deteta.

Preveliko lučenje želudačne kiseline. Mučnina u stomaku nakon jela često nastaje upravo zbog ovog uzroka! Pored osećaja mučnine, osobe često imaju i osećaj gorenja u predelu iza grudne kosti – ova bolest nastaje kada mišići koji regulišu prolaz hrane iz jednjaka u želudac oslabe, te se pod uticajem gravitacije, preterano stvorena želudačna kiselina povuče na gore, izazivajući oštećenje jednjaka.

Anksioznost i stres. Stres je možda i najznačajniji faktor sredine kada je reč o očuvanju zdravlja. Težak raskid ili gubitak posla često dovode do znatnog gubitka apetita, ili osećaja mučnine nakon jela. Dobra stvar je da mučnina nakon jela nestaje u onom trenutku kada uspete da savladate stres i smanjite izlaganje istom.

Terapija malignih bolesti. Kao neželjeni efekat mnogih terapijskih procedura – medikamenata, hemoterapije, radioterapije, često nastaju stomačne tegobe. Jedna od njih jeste i mučnina nakon jela koja je nešto blaža nego kod drugih stanja, ali se češće javlja.

Bolesti žučne kese. Žučna kesa luči žuč i time pomaže uspešnom varenju vrane. Postojanje kamena u žučnoj kesi mogu da otežaju proces varenja – kao rezultat toga, nastaju mučnina i bol u stomaku, naročito nakon obroka koji su jaki, kalorični i masni. Ukoliko imate problema sa žučnom kesom, ne zaboravite da je neophodno da promeni režim ishrane i životne navike, kako ne bi došlo do značajnog gubitka na kilaži!

Učestala mučnina u stomaku i gubitak apetita – mogući uzroci

Gubitak apetita je česta pojava kod bolesnika koji pate od nekih sistemskih bolesti i kod osoba koje imaju oboleli organ koji pripada sistemu digestivne cevi.

Sindrom nervoznih creva često dovodi do butika apetita i osećaja mučnine i bola u stomaku. Česti odlasci u toalet i mučnina često kod osoba izazivaju osećaj gađenja prema hrani, te vrlo često ove osobe imaju primetan gubitak na kilaži.

Postoperativni oporavak. U periodu nakon operacije, čest je primetan gubitak apetita usled nemogućnost ižvakanja ili varenja hrane. Osobama u periodu posle operacije se savetuje da hranu uvode postepeno, kao i da jesu što više hrane bogate vlaknima, kako bi pospešili varenje. Uzimanje masne i kalorične hrane u periodu od nekoliko nedelja nakon operacije se nikako ne savetuje i trebalo bi se maksimalno izbegavati!

Kada posetiti lekara?

Kao što smo napomenuli, mučnina nakon jela je znak ozbiljnog patološkog procesa u organizmu ukoliko se često javlja i ukoliko se pacijent oseća jako loše. Sa mučninom nakon jela kao simptomom patološkog procesa, javljaju se:

– krv u povraćenom sadržaju ili stolici

– bol u grudima

– narušavanje kongitivnih funkcija: demencija i konfuzija

– proliv koji traje duže od 5 dana

– veliki osećaj žeđi, često mokrenje male količine mokraće, slabost, nesvestica kao znaci dehidracije organizma

– povišena telesna temperatura

– oštar bol preko cele površine stomaka

– ubrzano lupanje srca

– učestalo povraćanje

Ukoliko se radi o detetu mlađem od 6 godina, potrebno je obratiti se lekaru ukoliko pored mučnine nakon jela, dolazi do sledećih simptoma:

– povraćanje u dužem vremenskom periodu uz konstatan osećaj muke

– primetni znaci dehidracije organizma – suve pelene, dete plače a nema suza

– povišena telesna temperatura ( preko 37.8 stepeni celzijusa )

– proliv koji traje nekoliko dana

Ukoliko se radi o detetu starijem od 6 godina, a koja su u najvećem riziku od zaraze virusima i bakterijama po vrtićima i školama, potrebno je obratiti se lekaru ukoliko pored mučnine nakon jela, dolazi do sledećih simptoma:

– povraćanje i proliv koji traju duže od jednog dana

– primetni znaci dehidracije, smanjeno mokrenje i plakanje bez suza

– povišena telesna temperatura ( preko 38.9 stepeni celzijusa )

Mučnina u stomaku – lek

Prepisivanje lekova se vrši ukoliko je razlog mučnine u stomaku neki patološki proces. U većini slučajeva, dovoljno je smanjiti dnevni unos kalorija kao i izbaciti masnu hranu i gazirane sokove i alkohol.

U nastavku se nalaze stanja koja iziskuju pseban režim ishrane:

Terapija malignih bolesti: pored uobičajene terapije, jedite što manje obroke, blendirajte hranu i ubacite u ishranu piletinu, žitarice

Alergija na hranu: izbacite hranu koja Vam izaziva simptome alergije nakon njene konzumacije

Povećano lučenje želudačne kiseline: izbegavajte masnu i začinjenu hranu, smanjite kilažu

Trudnoća: blendirajte hranu, jedite krekere, tost hleb i pastu

Prirodni lekovi za mučninu u stomaku

Čaj od đumbira je idealan za smirivanje mučnine. Priprema se lako a može se konzumirati više puta dnevno. Koren đumbira je odličan antioksidans i stimuliše lučenje hormona serotonina, te umiruje stomak.

Priprema čaja od korena đumbira je jednostavna:

  1. oljuštite nekoliko komada svežeg đumbira
  2. raspodelite komade đumbira u dva lonca i krčkajte sa 200 ml vode oko 5 do 10 minuta
  3. nakon kuvanja, po želji dodajte livadski med.

[icegram campaigns=”8199″]