caj od lavande

Najbolji čajevi za smirenje živaca i protiv depresije

U ovom članku saznajte koji je najbolji čaj za smirenje živaca…

Danas praktično i ne postoji osoba koja nije pod stresom! Najnovija istraživanja su pokazala da je bensedin najprodavaniji lek u Srbiji i da svako domaćinstvo poseduje bar jednu kutiju!

Da li i Vi konzumirate bensedine i benzodiazepine? Ukoliko je odgovor da, potrebno je da znate da ovi lekovi izazivaju niz neželjenih efekata.

Ovi lekovi, koji trenutno deluju na uznemirenost i smanjenje stresa, u daljem periodu, prilikom duže konzumacije, mogu dovesti do vrtoglavice, mentalne konfuzije, zaboravnosti, gubitka koordinacije pokreta, poteškoće sa izgovorom i disajne probleme.

Međutim, potrebno je i korigovati stres – prilikom izlaganja stresu – telo luči veliki broj stres hormona koji utiču na ubrzan srčani rad, ubrzano i plitko disanje, i povećano lučenje nadbubrežne žlezde koji  značajno remete funkcionisanje organizma!

Mi Vam, s tim u vezi, preporučujemo da se opredelite za čajeve.

Čajevi su blagotvorni, brzo deluju, oputaju srce, krvne sudove i mišiće, nemaju neželjene efekte i mogu se koristiti u velikom količinama, više puta dnevno, koliko god Vama bude odgovaralo!

Najbolji čaj za smirenje živaca

Prilikom odabira čaja za smanjenje stresa, odaberite čaj čiji Vam ukus najviše prija, takav čaj će definitvno smiriti Vaše živce, a Vaša čula zadovoljiti lepim ukusom.

Upravo zbog blagog mirisa i ukusa, mnoge osobe se odlučuju za čaj od lavande. Lavanda sadrži brojne materije koje celuju blagotvorno na centralni nervni sistem. Koristi se za lečenje insomnije, poboljšanje sna, hronične nervoze, depresije.

Pored dejstva na centralni nervni sistem, povoljno deluje i na niz unutrašnjih organa – podstiče želju za hranom, smiruje stomačne tegobe, smanjuje nagon za povraćanjem, smanjuje proizvodnju gasova i ublažava simptome nervoznih creva.

Čaj od lavande za smirenje živaca se priprema veoma jednostavno: nabavite osušene cvetove lavande, 2 kašike osušene lavande ubacite u 1 litar ključale vode i sačekajte da čaj odstoji oko 3 minuta.

Nakon što se čaj ohladi, spreman je za konzumiranje. mi vam savetujemo da sačekate oko 10 minuta, kako bi čaj bio blag – tada ispoljava svoje maksimalno dejstvo. Takođe, miris lavande će se kroz par minuta raširiti Vašim stanom!

Čaj za smirenje nerava od kantariona

Kantarion je odomaćena biljka koja se koristi za niz bolesti. Pored bolesti respiratornih organa, urogenitalnih organa, ženske karlice, bola u mišićima, bolsti kože i imunskog sistema – čaj od kantariona je idealan za smirivanje nerava!

Čaj od kantariona preporučujemo i ukoliko patite od depresije. Kantarion je bogat rutinom, taninom, folnom kiselinom, flavonoidima, esencijalnim uljima i hipericinom – materijama koje su idealna za zdravlje centralnog nervnog sistema!

Da biste iskoristili maksimalnu dobit za smirenje živaca od ovog čaja, potrebno je da ga konzumirate 2 puta dnevno – najbolje ga je koristiti pre doručka i posle večere.

Čaj od kantariona ima produženo dejstvo – ali je bitno napomenuti da je potrebno oko 10 dana da bi čaj od kantariona delovao u svom punom sjaju kad je smirenje živaca u pitanju!

Pored depresije, čaj od kantariona se preporučuje za nervnu napetost usled problema na poslu, fakultetu ili u školi, usled povećane osetljivosti na stres, posebno usred premenstrualnog sindroma, a rešava i problem anksioznosti kod adolescenata.

2 kašike sušenog kantariona ubavite u 2 decilitara vode, a nakon što se ohladi, stavite malo meda i uživajte u njegovom blagom ukusu.

Dobri čajevi za smirenje živaca i depresiju

Majčina dušica je biljka koja se koristi za pravljenje mnogih tinktura i čajeva. Čaj od majčine dušice sprečava pogoršavanje simptoma stresa i napetosti. Preporučuje se i osobama koje pate od problema sa spavanjem – konzumria se pre spavanja.

Nakon šolje čaja od majčine dušice, potrebno je oko 10 minuta da osobe utone u san. Čaj od majčine dušice se priprema tako što se osušena majčina dušica stavi u 2 decilitara ključale vode a nakon što odstoji, čaj je spreman za piće. U čaj možete ubaciti i malo meda kako bi se poboljšao lekoviti učinak majčine dušice.

Ukoliko želite da se oslobodite napetosti celog tela, nabavite ekstrakt majčine dušice, a potom je ubacite u kupku.

Čaj od valerijane koristite ukoliko imate mračne misli ili ste izloženi ogromnoj količini stresa. Valerijana pomaće i kod napada histerije, kao i pri ublažavanju simptoma migrene. Možete ga koristiti i za ublažavanje bolova u mentrualnom ciklusu, u smanjivanju simptoma stomačnih tegoba, kao i pri odvikavanju od pušenja.

Čaj od valerijane ima posebnu jačinu, te Vam savetujemo da ovaj čaj koristite za smirenje u trenucima stresnog napada ili usled velikog izlaganja stresu – u svakodnevnoj praksi, ne preporučujemo zato što ovaj čaj uspavljuje i najbitnije, ukoliko popijete čaj od valerijane, nemojte voziti automobil tog dana – čaj od valerijana ima izrazito opuštajuće dejstvo na centralni nervni sistem, te brzo uspavljuje!

Čaj od valerijane za smirenje se pije uveče, posle večere. Savetujemo Vam da se nakon konzumiranja čaja opustite, upalite TV i spontano zaspite. Sutradan ćete se osećati mnogo bolje.

Čajevi za spavanje i smirenje

Pored navedenih čajeva, i čajevi koje svakodnevno konzumiramo imaju blagotvorno dejstvo na organizam!

  • Čaj od žalfije. Čaj jakog mirisa i ukusa – smanjuje povećani broj srčanih otkucaja, uspavljuje i smanjuje glavobolju i nervozu.
  • Čaj od jagorčevine smiruje pacijente koje imaju alergiju i disajne probleme – u čaj možete ubaciti med ili limunov sok kako bi dobili intenzivniji ukus.
  • Čaj od lipe je posebno dobar za žene u prementrualnom sindromu kao i u toku mentruacije. Čaj od lipe umiruje materiju i donji deo stomaka, a ženama pomaže da lakše utonu u san u toku perioda.
  • Čaj od kamilice je dobar za opuštanje, ima jako prijatan miris, tako i tom komponentom deluje na smanjenje psihičkih tegoba.

Matičnjak – čaj za smirenje

Čaj od matičnjaka je veoma dobar za smirenje, poboljšavanje kognitivnih funkcija, pamćenja, učenja i koncentracije, reguliše rad digestivne cevi , a uz redovnu upotrebu, blagotvorno deluje i na rad krvnih sudova i rad srčanog mišića.

Kako biste ovim čajem smanjili nivo stresa, ubacite 1 kašiku sušenog matičnjaka u 2 decilitra vode koja ključa, a nakon što čaj odstoji oko 5 minuta, procedite ga i uživajte u prelepom mirisu i ukusu.

Čajevi za smirenje u trudnoći

Treba biti obazrvi tokom odabira čaja za smirenje u trudnoći – mnogi će stvoriti napetost kod trudnice, a to je nešto što je trudnicama najmanje potrebno. Čajevi koji opuštaju trudnicu, a posebno utiču na napetost u grudima i stomaku jesu čaj od đumbira, čaj od koprive i čaj od maslačka.

Čaj od đumbira ublažava jutarnje mučnine u prvom trimestru trudnoće, čaj od koprive je posebno dobar zbog velikog broja vitamina i minerala kojima blagotvorno deluje na centralni nervni sistem i na opšte zdravlje trudnice, dok čaj od maslačka ima posebno lekovito svojstvo u poslednjim danima trudnoće zato što ima diuretsko dejstvo – povećana količina tečnosti u bešici trudnice dovodi do posebnog povećanja stresa.

U čaj od maslačka ubacite malo limunovog soka i kašiku meda – time ćete ublažiti gorčinu maslačka.