ulje od nevena kao lek

Nevenovo ulje za lice, kosu, sunčanje – upotreba i recept za pripremanje

Sadržaj:
– Kako se dobija nevenovo ulje i za šta je dobro
– Nevenovo ulje lekovita svojstva
– Nevenovo ulje za lice
– Nevenovo ulje za kosu
– Nevenovo ulje za sunčanje
– Nevenovo ulje recept

Neven (lat. Calendula Officinalis) vuče poreklo iz jugoistočne Azije, zapadne Evrope i Mediterana. U Starom Egiptu neven se smatrao najefikasnijim sredstvom podmlađivanja, a Hindusi su ga, pored ritualnih obreda, koristili i za pravljenje kozmetičkih preparata. Kroz istoriju su se i druge kulture upoznavale sa lekovitim svojstvima ove biljke i uvrstili je u prirodne lekove.

Svi smo čuli za neven i znamo koliko je on efikasan prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe. Postoji mnogo proizvoda na bazi nevena koji se koriste u lekovite svrhe, a najpoznatiji su neven krema i nevenovo ulje. Nastavite sa čitanjem članka i saznajte kako napraviti nevenovo ulje i za šta je ono dobro.

ulje od nevena

 

Kako se dobija nevenovo ulje i za šta je dobro

Nevenovo ulje se dobija destilacijom vrhova cvetova. Veoma je lepljivo i viskozno. Ulje nevena je čudnog mirisa, što mnoge odbija, ali uprkos tome njegova lekovita svojstva su neosporna. Ulje od nevena svoju lekovitost između ostalog može pripisati velikom procentu flavonoida koje sadrži, jer flavonoidi, kao i terpenski alkoholi koje neven takođe sadrži, uništavaju razne bakterije, gljivice, viruse i deluju antiupalno.

Ulje nevena deluje i antioksidativno zahvaljujući supstancama koje sadrži, a to su: karotenoidi, provitamin A, tanin, glikozid kaledulozid, polisaharidi, saponoid, belančevine, enzimi itd. Pored ovih lekovitih supstanci, nevenovo ulje sadrži još i: etarska ulja, smolu, sterole, organske kiseline kao što su jabučna, salicilna i palmitinska, a od minerala su najzastupljeniji kalijum i sumpor.

Nevenovo ulje lekovita svojstva

Nesumnjiva su lekovita svojstva ulja od nevena, a mi ćemo vam navesti za šta je sve dobro nevenovo ulje. Ono se može koristiti i za spoljašnju i za unutrašnju upotrebu, što prirodno širi spektar njegovih lekovitih svojstava. Nevenovo ulje kao lek je dobro za:

 • Lečenje povreda i rana na koži
 • Lečenje želudačnih tegoba
 • Lečenje bolesti jetre
 • Lečenje bolesti žuči
 • Lečenje grla
 • Lečenje materice
 • Efikasno deluje na infekcije i razne upale
 • Lečenje bolesti vena
 • Ima jako antikancerogeno svojstvo
 • Pospešuje znojenje i tako čisti organizam od toksina
 • Umiruje grčeve glatkih mišića, želuca i creva
 • Reguliše menstrualni ciklus kod žena
 • Umiruje živce

Nevenovi cvetovi i nevenovo ulje, osim što se koriste u farmaceutskoj industriji, koriste se i u homeopatskoj terapiji. Kao što već sigurno znate, neven je glavni sastojak mnogih kozmetičkih preparata, a pre svega preparata za negu lica, tela i ruku. U nekim kulturama se cvet nevena čak koristi i kao začin u kulinarstvu, uglavnom u salatama.

Nevenovo ulje za lice

Pored toga što postoje razne kreme na bazi nevena, za lice se može koristiti i ulje od nevena. Ulje od nevena dokazano pozitivno deluje na kožu. Nevenovo ulje podstiče cirkulaciju, dokazano deluje protiv akni, idealno je za negu masne i problematične kože lica. Pored toga, nevenovo ulje je idealno prirodno sredstvo za podmlađivanje, smanjivanje pojave bora na licu i staračkih pega. Nevenovo ulje je idealno za kožu i zato što može pomaže regeneraciji kože i uklanjanju ožiljaka.

Kako se koristi nevenovo ulje za lice?

Nevenovo ulje za lice možete koristiti tako što ćete jednostavno svake večeri pre spavanja lice čistiti njime, a možete ga i ubaciti u svoju kremu za lice. Upotreba nevenovog ulja za lice je veoma jednostavna, a efikasna.

Nevenovo ulje za sunčanje

Iako postoje mnoga biljna ulja koja se koriste za sunčanje, nevenovo ulje za sunčanje nije pogodno, jer ne štiti kožu od štetnih sunčevh zraka. Iako ulje nevena sjajno utiče na regeneraciju kože i zarastanje rana, ono istovremeno doprinosi nastanku novih mladih tkiva na koži koja su osetljiva i podložna opekotinama.

Nevenovo ulje za kosu

Nevenovo ulje za kosu je idealno kao što je idealno i za kožu. Naročito je efikasno u borbi protiv peruti. Takođe, ulje od nevena podstiče rast kose jer otvara folikule korena dlake, pa ne samo da kosa brže raste nego postaje jača, čvršća, negovanija i gušća. Nevenovo ulje takođe leči oštećenu kožu glave i doprinosi njenoj hidrataciji.

Nevenovo ulje za kosu upotreba

Upotreba nevenovog ulja za kosu je veoma jednostavna. Pre upotrebe ga promučkajte i nanesite ga direktno na kožu glave. Da bi njegovo dejstvo bilo što efikasnije, držite ga najmanje 2 sata ka glavi. Nakon toga kosu normalno operite kao i obično. Rezultate ćete videti i brže nego što očekujete.

Kako napraviti nevenovo ulje

Nevenovo ulje možete sami napraviti kod kuće i to veoma jednostavno.

Da biste napravili nevenovo ulje biće vam potrebne samo osušene latice nevena i maslinovo, bademovo ili suncokretovo ulje.

Nevenovo ulje recept

Ova tehnika pravljenja nevenovog ulja zove se metod hladne infuzije. Suve latice nevena stavite u teglu i napunite je maslinovim, bademovim ili suncokretovim uljem, ali tako da latice budu pokrivene 2 do 3 cm. Teglu držite na mestu koje je izloženo suncu u periodu od 3 do 4 nedelje kako bi ulje upilo sva lekovita svojstva nevena. Nakon 3 do 4 nedelje procedite dobijeno ulje i koristite ga. Dobijeno nevenovo ulje možete koristiti najviše godinu dana.

Druga tehnika pravljenja nevenovog ulja naziva se metod vruće infuzije. U teglu stavite suve latice nevena i napunite je uljem po izboru isto kao i kod metode hladne infuzije. Nakon toga sadržaj tegle prespite u tiganj i zagrevajte ga na tihoj vatri oko 4 sata uz povremeno mešanje. Nakon toga ostavite ulje da se prohladi, pa ga odvojte od latica i to je sve. Ulje od nevena dobijeno metodom vruće infuzije takođe možete koristiti najduže godinu dana od kad je napravljeno.

Razlika između ova dva načina pravljenja nevenovog ulja jeste u tome da ulje dobijeno metodom vruće infuzije, iako se brže pravi, i njegova lekovita svojstva će biti manje delotvorna nego kod ulja koje je dobijeno metodom hladne infuzije.

Nevenovo ulje neželjeni efekti

 • Ulje nevena nikako ne bi smele da koriste trudnice i dojilje jer to može izazvati pobačaj.
 • Postoje ljudi koji su alergični na neven i zato mogu dobiti alergijsku reakciju. Zato, pre korišćenja nevenovog ulja poželjno je da ga isprobate na manjoj površini kože i tako vidite da li ima neke neželjene reakcije.
 • Nevenovo ulje se ne sme koristiti u periodu pre neke operacije jer može izazvati pospanost i vrtoglavicu.
 • Nevenovo ulje u kombinaciji sa sedativima i antidepresivima može umanjiti njihovo dejstvo, pa je zato potrebno da se pre korišćenja nevenovog ulja obavezno posavetujete sa lekarom.