nocno znojenje

Noćno znojenje kod žena, muškaraca i dece

Noćno znojenje je relativna pojava kod oba pola, u svim starosnim grupama. Iako nekada ume da potrese osobu koja se za vreme sna dosta znoji, ovaj simptom u najvećem broju slučajeva nema nikakvu bolest kao osnovu.

Kao najčešći uzrok nastanka znojenja tokom noći jesu promene u odnosu hormona, a osobe koje su najviše izložene kontantnim hormonskim promenama jesu žene koje ulaze u menopauzu, kao i tinejdžeri. Među ostalim hormonskim poremećajima gde se javlja noćno znojenje, izdvajaju se dijabetes melitus, postojanje žlezdanih tumora ( posebno se izdvaja tumor nadbubrežne žlezde ), a javlja se i nakon odstranjivanja jajnika. Navode se i trudnoća, dijabetes insipidus, srčana angina, anksioznost, pojačano lučenje želudačne kiseline.

Često noćno znojenje nastaje usled velikih temperatura, pa je preznojavanje često kod osoba koje imaju višak kilograma kao i kod osoba koje imaju problema sa štitnom žlezdom, koja reguliše telesnu temperaturu.

nocno znojenje kod starijih zena

Kada govorimo o noćnom znojenju kao simptomu neke bolesti, ono se javlja u sijaset stanja: osobe sa malignim promenama ( posebno osobe sa limfomima i leukemijama ), infekcijama ( mononukleoza, oboleli od HIVa, tuberkuloze, parazitarnih infekcija pluća, zapaljenja srčane maramice, bruceloze i osobe sa apscesom pluća ), reumatskim bolestima ( reumatska zapaljenja arterija malih i srednjih dimenzija ).

Kao mogući uzročnici noćnog znojenja, navode se i neželjeni efekti lekova kao i zloupotreba: lekova za snižavanje temperature ( salicilati, acetaminofeni ), lekova za snižavanje krvnog pritiska,  benzodieazepina, kao zloupotreba droga, na primer, heroina.

Noćno znojenje i stres

Noćno znojenje je čest pratilac stresa. Mnoge osobe koje su pod stresom ili anksioznošću, često bivaju budni do kasno, a ukoliko uspeju da zaspu, nakon nekoliko minuta se bude oblivene znojem. Često je znojenje jako neugodno, i na svojsvetni način povećava već uznapredovali stres i anksioznost. Noćno znojenje često može biti zbunjujuće po ove osobe, te one, usled stresa, misle da je znojenje posledica neke bolesti, što nije istina. Noćno znojenje često izaziva brojne negativne posledice po psihu, a brojne studije već duže vreme ispituju mnoge posledice. Psihološka studija sprovedena u Americi, navodi da postojani par metoda kojim bi se noćno znojenje kod anksioznih osoba moglo prevenirati.

  1. Prilagodite garderobu svom telu – pred spavanje, obucite pidžamu ( spavaćicu ) koja je broj veća, te će na taj način telo moći da diše. Regulišite temperaturu u sobi prirodnim putem, preko prozora i vrata.
  2. Ukoliko usled znojenja ne možete da zaspite – nemojte se ni truditi, svaki dalji pokušaj dovešće do još većeg stresa i posledično, još većeg znojenja.
  3. Ukoliko je Vaša anksioznost ili stres izazvana mračnim mislima, krenite da zapisujete svoje misli u dnevnik. Ovom metodom se umanjuje stres, i dokazano je da nakon pisanja dnevnika, osobe generalno lakše utonu i san i manje se znoje preko noći.

Noćno znojenje i menopauza

Znojenje koje se javlja za vreme menopauze je veoma karakteristično – gorući osećaj započinje u grudima, a onda se širi u vrat i glavu. Za nekoliko minuta, lice biva crveno i obliveno znojem. Intenzivno znojenje često izaziva konfuziju kod osobe koja ulazi u menopauzu, ali je danas skoro svaka žena koja ulazi u menopauzu upoznata sa ovom, pomalo neugodnom pojavom. Osnova noćnog znojenja u menopauzi leži u konstantnom disbalansu hormona koji se vremenom dosta smanjuje – estrogena. Znojenje se javlja već po ulasku u menopauzu i perzistira u prvim godinama menopauze. Ginekolozi savetuju da se pre ulaska u menopauzu, rešite zdravstvenih problema koji će neminovno povećati verovatnoću nastanka noćnog znojenja. Žene moraju od ulaska u petu deceniju da regulišu svoju kilažu  – gojaznost povećava “valovitost” koncentracije estrogena, te dovodi do čestog znojenja. Prestanak konzumiranja cigareta se takođe navodi kao dobra preventiva, povećana fizička aktivnost, ali i promena režima ishrane – izbacivanja masne hrane, i ubacivanja soje u ishranu. Znojenje noću u predelu grudi je veoma izraženo oko 50. godine života.

Noćno znojenje kod starijih žena

Noćno znojenje perzistira kod žena i 20 godina nakon ulaska u menopauzu, upravo zbog životnih navika, gore navedenih, koje su zapostavljane i nemenjane. Ipak, tokom godina, količina estrogena znatno opada i ne raste, tako da se uspostavlja hormonski balans karakterističan za starosnu dob.

Noćno znojenje pred menstruaciju

Pred sam čin mensruacije, grudi počinju da bole, raspoloženje se menja i dolazi do pojave noćnog znojenja. Ovo se najčešće javlja kod mladih devojaka, koje su tek ušle u pubertet i dobile prvu menstruaciju. Devojke se obično bude oblivene znojem i sa jutarnjom glavoboljom i bolom u stomaku. Sa prestankom ostalih mentrualnih simptoma, prolazi i noćno znojenje.

Noćno znojenje kod muškaraca

Kod žena estrogen dovodi do pojave noćnog znojenja, a kod muškaraca – testosteron. Simptomi snižene produkcije testosterona su brojni i često mogu dosta da uznemire osobu. Period puberteta je period kada nivo testosterona najviše varira, te se tada muškarci najviše i znoje, a znatan uticaj ima i trenutni nivo estrogena u krvi. Najčešći uzroci pada testosterona jesu konzumiranje kafa, cigareta i masne hrane.

Zajedno sa noćnim znojenjem, usled pada testosterona javljaju se i ostali simptomi – nedostatak energije što se manifestuje pospanošću i umorom, karakterističnim znojenjem za žene – butine i kukovi, nemogućnost održavanja erekcije, smanjen libido, povećana anksioznost i ginekomastija. Ukoliko je noćno znojenje posledica patoloških procesa, onda bi trebalo na vreme da se obratite lekaru, a kao mogući uzroci se navode infekcije i povrede testisa, tumori, hronične bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti bubrega i hronične bolesti jetre, na primer, ciroza, zatim razne genetske bolesti kao što su hemohromatoza, Klinefelterov sindrom, Kalmanov sindrom, a javlja se i nakon lečenja radioterapijom. Nedostatak testosterona se uspešno leči suplementacijom testosterona u vidu gelova, dermalnih flastera, tableta i injekcija.

Znojenje noću kod dece

Deca se uvek izdvajaju kao posebna grupa. Razlozi noćnog znojenja su najčešće brojne infekcije kojima su deca podložna. Ipak, u nekim slučajevima, razlog znojenja moće biti i neki problem endokrinološke prirode – pogotovo u prvim godinama života kada može doći do povećanog lučenja jednog hormona dok je drugi u deficitu, a i brojne genetičke anomalije mogu dovesti upravo do noćnog znojenja. U svakom slučaju, ukoliko primetite da se Vaše dete često znoji tokom spavanja, obratite se lekaru kako bi utvrdili uzrok.