Obloge i čajevi za jajnike od lekovitog bilja

Čaj od lekovitog bilja često može biti najbolji izbor za lečenje jajnika koji su prehlađeni ili upljaeni a takođe može biti od koristi i za mnoga druga oboljenja reproduktivnog sistema žene…

Lekovito bilje i čajevi za jajnike i jajovode

Narodna medicina od davnina preporučuje određene lekovite biljke kao i čaj od njih, koje su dokazano uspešne kada su u pitanju oboljenja jajnika i jajovoda.

Posebno su delotvorne lekovite biljke koje sadrže tanin, pa su one prirodni lek protiv upala i podliva, kao i lekovito bilje koje u svom sastavu ima amine, alkaloide, sluz i etarska ulja.

Neke od lekovitih biljaka koje pomažu kod upale jajnika i jajovoda su hajdučka trava, virak, kantarion, žalfija itd. Pored ovih, preporučuje i čajevi: uvin čaj, čaj od pelina, čaj od brusnice, čaj od peršuna itd.

caj od persuna prirprema

Ovo lekovito bilje, osim što pomaže kod upale jajnika, odlična je dopunska terapija i za neplodnost, ciste, miome, hormonalne poremećaje, predmenstrualne tegobe i tegobe u menopauzi.

Treba imati u vidu da se upala jajnika i druge ginekološke tegobe mogu lečiti lekovitim biljem, ali isključivo uz konsultaciju sa ginekologom.

U drugom delu teksta saznajte kako se upotrebljavaju i prirpremaju čajevi za jajnike.

Prehlada jajnika

Upala jajnika je bakterijska infekcija koja zahvata područje jajnika i materice, a često je udružena i sa cistitisom, što podrazumeva zapaljenje mokraćne bešike. U ovoj regiji inače postoje mikroorganizmi koji nisu patogeni, pa ne ugrožavaju zdravlje. Međutim, u posebnim uslovima, kao što su dugotrajno nošenje tesne odeće, oslabljen imuni sistem, jaka prehlada, upala nekog organa, može dovesti do upalnog procesa.

Upala jajnika simptomi

Simptomi upale jajnika su:

  • Jak bol u predelu jednog ili oba jajnika
  • Opšta slabost uz otežano mokrenje
  • Nadutost stomaka
  • Krvarenje
  • Povišena telesna temperature
  • Pojačan sekret može biti jedan od prvih simptoma upale jajnika, ali to ne mora da znači da je u pitanju upala jajnika. Kod hroničnih upala simptomi nisu toliko izraženi. Bol gotovo da nije prisutna, a sekret može varirati ili čak može iščeznuti.

Bolovi se javljaju ili pojačavaju u period menstruacije, a takođe mogu biti i uzrok neredovnih menstruacija. Karakterističan je i bol tokom seksualnog odnosa i sl.

Upala jajnika može zahvatiti i matericu. Ženske polne žlezde imaju dvojaku ulogu u organizmu ‒ proizvode jajne ćelije i polne hormone progesterone i estrogen, koji kontrolišu razvoj polnih organa i sekundarnih seksualnih karakteristika, a hormone iz jajnika regulišu mesečni ciklus ovulacije i menstruacije.

Postoji akutna i hronična upala jajnika. Kod upale jajnika preporučuje se mirovanje uz primenu antibiotika i analgetika, dok neke ozbiljnije komplikacije nekad zahtevaju i hirurški zahvat.

Čaj od peršuna protiv upale jajnika

Jedan od najdelotvornijih prirodnih lekova protiv upale jajnika jeste čaj od peršuna. Peršun poseduje diuretička svojstva. Konzumiranje čaja ne samo da će osvežiti vaš organizam nego će i ubrzati proces lečenja. Ako imate problema sa upalom jajnika, konzumirajte čaj od peršuna.

Čaj od peršuna protiv upale jajnika priprema

Za pripremu ovog čaja potrebno vam je 2 kašičice sušenog peršuna i 250 ml vode. Jednostavno, prelijte sušeni peršun sa 250 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom procedite i pijte polako.

Čaj od brusnice kao prirodni lek za jajnike

Kada je u pitanju brusnica, brojna istraživanja su potvrdila da fruktoza i proantocijanidi iz brusnice onemogućavaju prianjanje bakterija na zid mokraćnih kanala, sprečavaju njihovo zadržavanje i pospešuju izlučivanje iz organizma, čime se umanjuje rizik od širenja infekcije.

Čaj od brisnice protiv upale jajnika priprema:

U pola litra vode kuvajte 30 grama suvih plodova brusnice dok polovina tečnosti ne ispari. Dodajte kašičicu meda i pijte 3 puta dnevno posle jela po jednu šolju. Ukoliko imate povišen nivo šećera u krvi, ne zaslađujte čaj medom.

Čaj od vrkute/virka za upalu jajnika

Čaj od virka je takođe jedan od najefikasnijih lekova za upalu jajnika. Priprema se tako što se jedna kašika isitnjenog virka prelije sa 250 ml hladne vode, a potom se kuva dok ne proključa. Pije se nakon što odstoji poklopljen 15 minuta. Preporučena doza ovog čaja je 3 puta na dan od 3 do 4 nedelje.

Čaj od kukuruzne svile protiv upale jajnika

U 2 dl ključale vode stavite jednu kašiku kukuruzne svile i ostavite da odstoji 3 minuta. Čaj pijte po gutljaj do dva na svaka dva sata.

Crno vino i ruzmarin za upalu jajnika

Operite 40 vrhova ruzmarina i prelijte sa 1 l domaćeg crnog vina. Ovo ostavite da odstoji na tamnom i hladnom mestu nekoliko dana, a potom svako jutro uzimajte po 0,3 dl napitka na prazan stomak.

Obloge za upalu jajnika

Za upalu jajnika su veoma delotvorne i razne obloge.

Kako napraviti obloge od belog vina za upalu jajnika?

Obloge od belog vina za upalu jajnika se prave veoma jednostavno. Pamučnu krpu ili peškir natopite u zagrejano belo vino i stavite ih na bolno mesto da odstoje preko noći.

Kako napraviti obloge od koprive i jabukovog sirćeta?

Iseckajte sveže listove koprive i dobro ih istucajte. Potom ih poprskajte jabukovim sirćetom. Umotajte koprivu u dva sloja gaze i prenoćite sa oblogom na donjem delu stomaka. Ovaj tretman ponavljajte dva do tri puta nedeljno.

Kako napraviti obloge od soli i sirćeta?

U tiganj stavite dve kašike soli i zagrejte na šporetu. Mešajte varjačom dok ne počne da prska. Tada dodajte malo sirćeta taman toliko da prekrijete so. Ovu smesu potom stavite na lanenu krpu i previjte na bolno mesto. Obloge stavljajte svako veče.

Kupka od hajdučke trave

Kupka od hajdučke trave za upalu jajnika se priprema tako što se 100 grama usitnjene hajdučke trave prelije sa 2 litra hladne vode, a potom se doda 4 do 5 kašika soli. Ovo se potom kuva na tihoj vatri 10 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite, sipajte u kupku i dodajte još topple vode. U toploj kupki od hajdučke trave treba da provedete od 20 do 30 minuta, a da se nakon toga dobro utoplite. Ovaj tretman treba da primenjujete mesec do dva dana tri puta nedeljno.

Kantarionovo ulje za upalu jajnika

Kantarion ulje možete staviti na tampon i ostaviti da deluje preko noći. Ovaj tretman ima izuzetno lekovita dejstva za ženske genitalne organe, a tome u prilog ide i činjenica da postoje vaginalete na bazi kantarionovog ulja.

Ako imate problem sa upalom jajnika isprobajte neki od ovih prirodnih lekova, bile to obloge ili čajevi za upalu jajnika. Naravno, pre toga je neophodno da se konsultujete sa svojim ginekologom kako biste izbegli neželjene efekte.