otok zuba

Otok zbog zuba i desni uzrok, lečenje i prirodni lekovi

Otok zbog zuba i uzrok zbog koga se javlja

Otekao zub nastaje kao posledica infekcije zubnog živca. Glavni uzrok otoka zuba je zubni karijes. Pored karijesa, otok zuba mogu izazvati i upala desni i polomljen zub.

Problem nastaje onda kada se infekcija od zuba širi dalje na glavi i vratu. Otoci na licu najčešće potiču od zuba zato je veoma važna redovna kontrola i popravka zuba.

Kao što smo već napomenuli, otok zuba može imati više različitih uzroka. Jedan od najčešćih uzroka otoka zuba jeste prodor infekcije preko korena zuba u tkivo koje okružuje zub.

Sve počinje od karijesa koji se pojavljuje u gleđi i ukoliko se zub ne popravi na vreme, zubno tkivo se demineralizuje, stvara se otvor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac i tada nastaju jaki bolovi, u početku na toplo i hladno, a kasnije prerasta u konstantni pulsirajući bol.

Preko otvora u zubnoj šupljini ulaze bakterije i razmnožavaju se unutar zuba. Bakterije tako proizvode toksine koji uništavaju zubni živac, što može dovesti do gangrene, koja uzrokuje i neprijatan miris.

Ukoliko se i tada ne reaguje, bakterije nastavljaju da se šire prema otvoru koji se nalazi na vrhu korena i preko njega prelaze u okolno koštano tkivo. Organizam se bori protiv infekcije i tako se stvara gnoj koji nema gde da otiče i tako nastaje otok zuba.

otok zuba

Otok zuba koliko traje?

Koliko traje otok zuba to zavisi od uzroka pojave otoka. Kod gangrene zuba mora se izvesti drenaža koju radi stomatolog. Nakon uspostavljanje drenaže i adekvatne antibiotske terapije, otok se postepeno smanjuje u roku od nekoliko dana.

Kada su u pitanju ciste koje uzrokuju otekao zub, takođe je potreban stomatološki tretman nakon koga će otok posle 3 do 4 dana splasnuti.

Otok zuba lečenje

Na pitanje kako smanjiti otok zuba ima mnogo odgovora. Pre svega je najvažnije da se odmah javite stomatologu dok još nije kasno.

Stomatolog će uraditi ono što je potrebno i prepisati vam antibiotik za otok zuba jer antibiotici leče zapaljenske procese.

Ako redovno uzimate antibiotik za upalu zuba i desni, otok će veoma brzo splasnuti.

Otok posle vađenja zuba

Otok posle vađenja zuba je sasvim normalna pojava koja ne treba da zabrinjava. Normalno je da se nakon vađenja zuba javi otok, naročito ako je taj proces bio nešto komplikovaniji jer su desni u predelu u kome se nalazi zub „izmučene”, što može dovesti do blažeg oblika upale, koja se opet tretira antibioticima.

Otok posle vađenja umnjaka

Kao što smo već napomenuli, vađenje zuba je veoma stresno za desni, a umnjaci su kutnjaci koji su dublje ukorenjeni u desnima, zbog čega ih je teže ukloniti, pa izazivaju jači bol u poređenju sa vađenjem drugih zuba.

Otok posle vađenja umnjaka je sasvim normalna pojava jer nakon vađenja telo šalje ćelije koje pomažu u zarastanju otvorene rane.

Tako krv dolazi do rane noseći korisne ćelije i zbog toga se javlja otok, crvenilo i osećaj toplote.

Minimalne otekline koje traju ne duže od 3 dana su normalna pojava, ali ako su praćene nekim drugim simptomima, mogu biti znak pojave neke infekcije.

Otok desni

Otok na desnima se javlja usled upale desni i ovo je veoma česta pojava koje je prisutna kod skoro 80% populacije. Otok desni usled upale desni je najčešće posledica neadekvatne oralne higijene.

Upala desni izaziva karijes, ali i infekciju koja dovodi do paradentoze.

Simptomi upale desni su veoma teško primetne jer je ova bolest tiha i često dovodi do krajnjeg stadijuma koji podrazumeva klaćenje i ispadanje zuba.

Pored otoka desni, simptomi mogu biti i mekane i crvene desni i krvarenje tokom pranja zuba.

Ovu pojavu nikako ne treba ignorisati kako ne bi došlo do izvesnih komplikacija.

Prirodni lekovi za otok zuba i desni

Kako i za mnoge druge zdravstvene tegobe, tako i za otok zuba i desni, postoje prirodni lekovi koji ublažavaju ove tegobe.

Mi smo za vas izdvojili neke od najdelotvornijih koji će zasigurno doprineti tome da se otok sa zuba i desni povuče.

  • Obloge – Jedan od najuniverzalnijih lekova za otok zuba i desni koji je svima dobro poznat jeste hladna obloga. Jednostavno nekoliko kockica leda stavite u kesicu za zamrzavanje, potom je uvijte u tkaninu ili krpu i prislonite na oteklo i bolno mesto na obrazu. Hladnoća leda će učiniti da vam obraz privremeno utrne i utoli bol.
  • Nana – Stavite nekoliko listova nane oko bolnog zuba i držite ih 10 do 15 minuta. Nakon toga te listove izvadite iz usta i bacite. Ovaj postupak ponovite više puta u toku dana. Nana deluje tako da svojom ljutinom umiri bol, a istovremeno čini da se otok povuče.
  • Alkohol – Ovo je još jedan dobro poznat prirodni lek za otok zuba i desni. Možete koristiti bilo koje žestoko alkoholno piće za otok zuba i desni tako što ćete natopiti komad vate ili gaze i staviti ga na bolno i otečeno mesto.
  • So – Predstavlja brzo i praktično rešenje protiv bolova i otoka zuba i desni, a svi je imamo u kući. Jednostavno u malo tople vode razmutite kašiku soli i isperite usta rastvorom. Rastvor nikako ne smete da progutate, već ga ispljunite.
  • Beli luk – Za beli luk je dobro poznato da je on prirodni antibiotik, a antibiotici leče zapaljenske procese, što otok zuba i desni i predstavlja. Čen belog luka sa malo soli stavite na problematično mesto. Beli luk ne samo da će bol i otok učiniti manjim, nego će i uništiti bakterije koje su dovele do upale. Beli luk možete koristiti čak i za spoljašnju upotrebu. Umotajte ga u gazu i stavite u uvo na strani gde se nalazi oboleli zub. Osetićete olakšanje veoma brzo.
  • Crni luk – Iseckajte sitno crni luk, zavijte ga u papirnu maramicu i dodatno ga izgnječite kako bi pustio sok. Ovu oblogu od crnog luka držite nekoliko minuta na obrazu i otok će splasnuti.
  • Krastavac – Možda ovo niste znali, ali krastavac je idealan prirodni lek za otok zuba i desni. Jednostavno isecite svež krastavac na deblje kolutove i stavite na i oko bolesnog zuba. Krastavac ima umirujuć efekat i učiniće da bol i otok veoma brzo splasnu.