pivski kvasac debljanje

Pivski kvasac za gojenje, mišiće, lice i kosu

Pivski kvasac je sastojak koji se koristi za proizvodnju hleba i piva. Sastoji se od jednoćelijskih gljivica i ima gorak ukus.Koristi se i kao nutritivni suplement. Bogat je izvor hroma, minerala koji Vašem telu pomaže da održi normalan nivo šećera u krvi. Takođe je odličan izvor vitamina B.

Pivski kvasac i zdravlje

Probiotske karakteristike pivskog kvasca mogu predstavljati efikasan način da prevenirate dijareju. Osim toga, on se koristi i za lečenje drugih poremećaja digestivnog trakta:

 • Dijareja izazvana antibioticima
 • Putnička dijareja
 • Sindrom nervoznih (iritabilnih) creva
 • Netolerancija na laktozu

Može da doprinese boljoj energiji Vašeg tela i može Vašu kožu, kosu, nokte i oči održati zdravim. Može biti veoma efikasan u podršci Vašeg nervnog i imunog sistema. Hrom, koji sadrži, može da pomogne kontrolisanju nivoa šećera u krvi čak i kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, kao i poboljšanju tolerancije na glukozu.

pivski kvasac debljanje

Nutritivna vrednost

Pivski kvasac sadrži mikroorganizme (mikroflore) koji pomažu Vašem digestivnom traktu da normalno funkcioniše. Pivski kvasac je nutritivni suplement i može povećati nivo energije u Vašem organizmu i ojačati Vaš imuni sistem. Šta sve sadrži pivski kvasac?

 • Proteine
 • Hrom
 • Selen
 • Kalijum
 • Gvožđe
 • Cink
 • Magnezijum

Takođe je i sjajan izvor B kompleksa koji doprinosi razvoju:

 • Tiamina (B-1)
 • Riboflavina (B-2)
 • Nijacina (B-3)
 • Pantonenske kiseline (B-5)
 • Piridoksina (B-6)
 • Biotina (B-7)
 • Folne kiseline (B-9)

Upotreba

Možete ga naći u različitim oblicima ‒ u prahu, u pahuljicama ili kapsulama. Ako uzimate pivski kvasac u prahu, možete ga konzumirati tako što ćete posuti svoj obrok jednom kašikom praha. Pivski kvasac u prahu takođe možete konzumirati tako što ćete ga rastvoriti u vodi ili u soku. Dnevni unos pivskog kvasca ne bi trebalo da bude veći od dve kašike. Ako ga konzumirate u većim količinama, to može izazvati stomačne tegobe, glavobolju i nadimanje (gasove). Nemojte ga koristiti dugotrajno! Naravno, pre same upotrebe posavetujte se sa svojim lekarom.

Još jedan razlog zašto treba da dozirate konzumiranje pivskog kvasca je to što on sadrži tiramin, a velike količine tiramina u organizmu mogu izazvati visok krvni pritisak.

Pivski kvasac nije preporučljivo kombinovati sa lekovima za gljivice, samim tim jer je on gljivica.

Pored unutrašnje, koristi se i za spoljašnju upotrebu u vidu maske za kožu, kosu i nokte.

Pivski kvasac za debljanje

Da li Vam pivski kvasac može pomoći da dobijete na telesnoj masi?

Zbog visokog sadržaja nutrijenata, jestiv je i čak ga vegeterijanci koriste kao dodatak ishrani. U veganskim receptima, se koristi kao zamena za parmezan. Iako je hranljiv, nema visok sadržaj kalorija. Ipak, koristeći pivski kvasac, možete pojačati svoj apetit i tako ga koristiti za gojenje. Takođe, Vam pomaže da dobijete na mišićnoj masi zato što sadrži proteine. Svakako pre nego što počnete koristiti pivski kvasac za debljanje u značajnim količinama, posavetujte se sa lekarom.

Koliko kalorija ima pivski kvasac?

Broj kalorija zavisi od tipa kvasca. Prosečan broj kalorija koje sadrži pivski kvasac kreće se između 15 i 20 kalorija, u zavisnosti od proizvođača. Najbolje je da koristite suvi pivski kvasac jer svež može izazvati nadimanje. Dakle, kao što smo rekli, sam on Vam ne može pomoći da se ugojite, ali može Vam pomoći tako što će Vam pojačati apetit, pa ako spadate u grupu koja želi da se ugoji, šta čekate?

Napomena: Pivski kvasac ne treba koristiti više od dva puta godišnje u trajanju od po mesec dana. Bitno je da uzimanje pivskog kvasca za gojenje kombinujete sa fizičkim aktivnostima kako bi rezultati bili vidljivi.

Pivski kvasac za lice i kožu

Pivski kvasac se satoji iz jednoćelijskih gljivica. Osim što se koristi za proizvodnju piva, koristi se i kao dodatak ishrani. Prema nekim svetskim univerzitetskim istraživanjima, on je između ostalog dobar i za održavanje zdravlja Vaše kože upravo zbog toga što sadrži selen, hrom, proteine i vitamin B. Može se koristiti za tretiranje akni, ekcema ili čireva na koži. On pomaže koži da obnovi svoje ćelije.

Maska od pivskog kvasca za lice

Kako da napravite masku od pivskog kvasca za lice?

Maska od pivskog kvasca za lice se veoma jednostavno pravi. Postoji više vrsta maski za lice od pivskog kvasca, a mi ćemo Vam reći kako da napravite dve od njih. Da biste napravili ovu masku od pivskog kvasca za lice, potrebno Vam je:

 • Kvasac u prahu
 • Mleko
 • Maslinovo ulje

Koji je postupak pravljenja ove maske od pivskog kvasca za lice?

Pomešajte u posudi kašiku kvasca u prahu i kašiku mleka i mešajte dok se ne sjedini. Kad se sjedini, dodajte kašiku maslinovog ulja. Kada napravite homogenu smesu, tako dobijenu masku nanesite na lice i ostavite je da deluje otprilike 10 minuta. Nakon 10 minuta delovanja, uklonite masku od pivskog kvasca s lica mlakom vodom i tupferom. Lice osušite peškirom, ali tapkanjem, nikako trljanjem. Ovu masku za lice možete koristiti ukoliko želite da zategnete svoju kožu i rešite se bora. Ukoliko Vam je koža lica masna, umesto mleka možete koristiti jogurt i nemojte staviti maslinovo ulje u nju.

Napomena: Maska ne bi trebalo da stoji na Vašem licu duže od 20 minuta.

Za drugu masku za lice od pivskog kvasca potrebno je samo da dodate kašiku meda i da umesto mleka koristite vodu. Dakle, 20 grama kvasca u prahu pomešajte sa dve kašike tople vode i u to dodajte kašiku meda. Masku nanesite na lice čim izmešate ove sastojke. Poželjno je da legnete i opustite facijalne mišiće dok maska deluje (oko 20 minuta). Koža će tako upiti sve hranljive sastojke iz meda i kvasca i nakon ispiranja koža će Vam biti meka i baršunasta.

Pivski kvasac za kosu

Opadanje kose je jedan od najčešćih problema koji nastaje usled slabljenja folikula dlake, slabog dotoka kiseonika i nedostatka važnih hranljivih sastojaka. Sve više ljudi ima problema s opadanjem kose, pa tako sve više i posežu za alternativnim lekovima koji će njihovoj kosi pomoći da prirodno raste. Na sreću, ima mnogo alternativnih rešenja protiv gubitka i za brži rast kose.

Znamo da pivski kvasac veoma povoljno utiče na zdravlje kože, kose i noktiju. Pored toga što sprečava opadanje, on oporavlja oštećene i suve vlasi, vraća kosi prirodan sjaj i ubrzava rast Vaše kose.Kvasac nadomešćuje Vašoj kosi sve što joj nedostaje kako bi bila negovana i zdrava.

Šta to sadrži pivski kvasac što oporavlja Vašu kosu?

 • Folnu kiselinu
 • Niacin
 • Tiamin
 • Riboflavin
 • Piridoksin

Sve ovo su vitamini B kompleksa, koji su najznačajniji za zdravu kosu. Pored toga, sadrži i minerale kao što su bakar, hrom, gvožđe, kalcijum.Može povoljno uticati na oporavak Vaše kose i ako ga koristite kao napitak ili dodatak ishrani, a možete i napraviti masku za kosu od pivskog kvasca.

Maska za kosu od pivskog kvasca

Sipajte u posudu pola kesice pivskog kvasca u prahu i u to dodajte 2 do 3 kašike vode. Ostavite da to odstoji pola sata i nakon toga promešajte. Masku nanesite na kosu. Veoma je važno da masku dobro umasirate u koren dlake. Masku ostavite da deluje na kosi oko pola sata, a zatim je dobro isperite toplom vodom.

Kao što ste videli, pivski kvasac ima veoma široku primenu i možete ga koristiti na mnogo načina. Veoma je dostupan, pa tu njegovu dostupnost možete iskoristiti tako što ćete ga već danas ubaciti u svoju ishranu i koristiti ga za oporavak Vaše kože, kose i noktiju i uveriti se u delotvornost ove namirnice. Još jednom napominjemo da ne smete preterati u količinama. Pratite uputstva i konsultujte se sa svojim lekarom!