Potkožne bubuljice na licu i po telu – uzrok, lečenje, prevencija

Za razliku od bubuljica koje se stvore na površini kože, potkožne bubuljice govore o upali koja se dešava ispod površnog sloja kože i teže se leče – bubuljice iznad kože su pod konstantim uticajem kiseonika, tako da vremenom i same nestanu bilo mazanjem krema na bazi antibiotika ili redovnom higijenom. Kao i kod bubuljica iznad površine kože, sličan mehanizam nastanka je i kod potkožnih, ali često su potkožne i uzrok neke ozbiljnije infekcije. Razilku između ove dve vrste bubuljica je lako napraviti, pogotovo u tinejdžerskom dobu kada, zbog uticaja hormona, pojava bubuljica na telu gotovo neizbežna – potkožne bubuljice prave veće ožiljke nakon tretmana, i često se poistovećuju sa “kraterima”.

Potkožne bubuljice na licu i bradi: koji je uzrok?

Potkožne bubuljice se najčešće razvijaju u periodu puberteta i u ranim dvadesetim godinama. Ali, takođe, one se mogu javiti i kod dece sa 8 godina starosti pa sve do 50. godine života. Najčešće su zahvaćeni lice, grudi, leđa, gornji deo ruku, ramena. Kada govorimo o distribuciji po polovima, nešto su učestalije kod muškaraca, ali u periodu menstrualnog ciklusa, ženama često umeju iznenada da “iskoče” i potkožne i bubuljice iznad površine kože.

potkozna bubuljica

Tačan uzrok nastanka potkožnih bubuljica nije do kraja razjašnjen, ali definitivno je uloga hormona zaista velika. Hormoni koji se nazivaju androgeni i bitni su za sazrevanje seksualne uloge, najvećim delom učestvuju u zdravlju kože, pa i u nastanku bubuljica. u pubertetskom dobu, nivo androgena raste – samim tim, ogromni procenat tinejdžera se susreće sa pojavom pora i akni. Takođe, žene su podložne nastanku bubuljica u mnogim životnim dobima – u trudnoći, menstrualnom ciklusu, menopauzi ali i kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika.

Osim uticaja hormona, dosta se govori i o održavanju lične higijene i povezanosti ovog činioca sa razvojem bakterijskih infekcija – redovnim pranjem ruku se nastanak potkožnih bubuljica prevenira u više od 50 % slučajeva!

Saznajte više>>> Kako se potkožne bubuljice leče prirodnim lekovima

Dva regiona koja su procentualno najviše zahvaćena potkožnim bubuljicama jesu brada i lice. Razlog tome je sledeći: ispod površine lica, nalazi se pregršt znojnih i lojnih žlezda koje su pod direktnim uticajem hormona, tako da se lice najbrže masti ( debele osobe, osobe sa hormonalnim poremećajima i tinejdžeri ) i samim tim, ovo je najpodložniji region za bubuljice.

Pored lica, brada je isto tako puna žlezdi, a imajući u vidu da se muškarci često brijaju, ovaj predeo je uvek osetljiv i, ukoliko ne postoji higijena na maksimalnom nivou, veoma često dolazi do razvoja bubuljica, što potkožnih, to i onih iznad površine kože.

Velike potkožne bubuljice na ledjima

Leđa se ističu po tome što skoro nikad nisu gola – uvek su ugrejana garderobom, a sa druge strane, na leđima se nalazi veliki broj znojnih žlezda koje luče sebum. Osobe koje razvijaju bubuljice na leđima su uglavnom muškarci koji imaju dlakava leđa – zajedno sa sebumom, bakterijama i mrtvim ćelijama, nakupljaju se “granule” oko dlaka koje često buknu, a veliki broj njih zauzima položaj ispod površine kože. Često bubuljcie na leđima ostaju i neprimećene, a razlog tome je jednostavan – najmanje gledamo leđa u ogledalu, prvi simptomi su svrab i intenzivno crvenilo.

Koji lekovi se koriste u lečenju potkožnih bubuljica ?

Lekovi se mogu koristiti dermalno i oralno, najčešće se koriste i najbolji efekat imaju sledeće grupe lekova:

–  antibiotici – smanjuju sve simptome upale. Nekada potkožne bubuljice ne reaguju na dejstvo antibiotika, te se preporučuje zamena nekim drugim lekom ( lek koji predstavlja idealnu zamenu jeste izotretinoin, koji čisti kožu i pomaže trajnom uklanjanju potkožnih bubuljica ).

– kontraceptivi su se pokazali kao odlični lekovi za uklanjanje bubuljica! Ipak, njihova primena može biti štetna i imati dosta neželjenih efekata, te se mogu koristiti isključivo uz praćenje ginekologa.

– retinoid, izmenjen oblik vitamina A, često se koristi za pripremu raznih pomada i tinktura kojima se mogu mazati osetljiva područja i uspešno lečiti.

Kako ukloniti potkožne bubuljice prirodnim putem?

Potkožne bubuljice se uklanjanju, a pre toga, utvrđuje se region gde se one nalaze, ukupna zahvaćena površina, a vodi se i računa o strukturama koje su osetljive na određene supstance koje se nalaze u biljkama a nalaze se u blizini bubuljica ( mnoge biljke se izbegavaju jer štete očima, a i potkožne bubuljice u predelu genitalija se moraju oprezno mazati ).

Zeleni čaj je našao svoju primenu i u lečenju potkožnih bubuljica. Zeleni čaj se može koristiti na više načina:

  1. Ovaj recept je najjednostavniji – suvajte zeleni čaj, i pomešajte ga sa mlakom vodom u odnosu 1:3. Koristeći natopljenu sterilnu vatu uvijenu u lopticu, prelazite nežnim pokretima preko zahvaćenog predela. Nakon masaže, potopite sterilnu vatu još jednom, i zalepite je flasterom na zahvaćeno područje da odstoji oko 15 minuta. Ovu proceduru ponavljajte minimum 2 puta na dan, dok se lice ne sanira i simptomi upale ne prođu.
  2. Pomešajte četvrtinu skuvanog zelenog čaja sa 2 kašike jabukovog sirćeta i četvrtinom šolje mlake vode. Potopite sterilnu vatu u smesu i nekoliko puta dnevno mažite osetljivu površinu kože.
  3. Konzumirajte zeleni čaj oralno! Na taj način, oslobodićete se potkožnih bubuljica ali i ukloniti simptome upale koja je otišla nešto dublje.

Sledeći lek iz prirode jeste cimet i med.

– Pomešajte 1 kašiku cimeta i 3 kašike meda

– mešajte dok se masa ne sjedini a potom namažite zahvaćeni predeo

– nekoliko puta dnevno ponavljajte proceduru

– nakon mazanja medom, dobro isperite zahvaćeni predeo

Limunov sok je takođe veoma blagotvoran! Limunska kiselina ima jako antibakterijsko dejstvo, a takođe pomaže i pri uklanjanju mrtve kože, pomaže pri otvaranju potkožne bubuljice i smanjuje sve simptome upale.

Kada koristite masku od limunovog soka, ne zaboravite da limunov sok razblažite mlakom vodom. Time ćete dobiti adekvatnu hidraciju a smanjiti jačinu same kiseline. Sterilnom vatom nanosite mešavinu limunovog soka i vode oko 10 minuta nekoliko puta dnevno.

Prevencija

Pored materija iz prirode, nemojte nikada zaboraviti da se pravilno hidrirate. Tokom perioda kada hormoni bujaju, konzumiranjem do 3 litara vode dnevno, na pravilan način se oslobađate viška toksina, a koža dobija adekvatnu tečnost koja razbija sebum. Povedite računa o higijeni i trudite se da rukama ne dirate lice.

Preporučuje se i smanjeni unos hrane koja je bogata mastima, šećerom i glutenom, kao i redukcija napitaka sa dodatim kofeinom. Pamučno rublje se podrazumeva, a posteljina se mora prati makar 1 nedeljno.

Takođe je jako važno redovno pranje kose jer se time smanjuje količina masnih kapljica koja tokom ekstenzivnog znojenja “pada” na lice i time stvara podlogu za nastanak potkožnih bubuljica.

[icegram campaigns=”8581″]