presavijena zucna kesa

Presavijena žučna kesa simptomi, lečenje, prognoza

Presavijena žučna kesa je često patološko stanje koje uzrokuje nemogućnost pravilnog funkcionisanja žučne kese, tačnije, smanjuje pokretljivost i sekreciju žučne kese. U procesu dijagnostikovanja i lečenja, jako bitno utvrditi mesto gde se žučna kesa presavila jer od položaja zavise posledice koje mogu nastati.

Uzroci presavijene žučne kese

Najraniji period u kome se žučna kesa može presaviti jeste embrionalni period razvića detusa (u 5. mesecu, uporedo sa razvitkom jetre, žučnih puteva i tankog creva).

Tako presavijena žučna kesica, uglavnom ostaje u tom obliku i obavlja funkciju na svojstveni način.

presavijena zuc simptomi

Kod odraslih ljudi, uzroci zbog kojih se javlja presavijena žučna kesa mogu biti:

 1. Iznenadno uvećanje žučne kese, jetre i desnog bubrega
 2. Povećana pokretljivost žučne kese (zbog atipične lokacije)
 3. Loša ishrana (periodi držanja rigoroznih dijeta i periodi prejedanja)
 4. Preterana fizička aktivnost (dizanje tegova ili iznenadni pokreti pri savijanju tela)
 5. Hronična gojaznost
 6. Starost (dolazi do spuštanja unutrašnjih organa u trbušnoj duplji i pritiska na žučnu kesu)

Deo žučne kese koji se najčešće presavija jeste vrat žučne kese, ali goru prognozu ima žučna kesa presavijena po sredini.

Presavijena žučna kesa, po presavijanju, dobija oblik potkovice, okrugao oblik ili oblik „koji podseća na puža”.

Presavijena žuč u trudnoći

U retkim slučajevima, trudnice mogu da dobiju presavijenu žučnu kesu usled povećanja materice i fetusa u njoj, ali i tada, prognoza je dobra i lako se sanira.

Koji su simptomi presavijene žučne kese?

U većini slučajeva, klinički simptomi presavijene žučne kese su odsutni. Međutim, znaci bolesti koji se javljaju, u zavisnosti od stepenja oštećenja žučne kese jesu:

 • Napadi vrtoglavice i malaksalosti, a njihov redovni pratilac jeste često povraćanje koje je obilno i iscrpno
 • Osećaj gorčine u ustima (to je posledica oticanja žuči direktno u stomak)
 • Osećaj žarenja u grudima i gubitak vazduha i uzimanja daha
 • Osećaj punoće u stomaku i rastezanje stomaka
 • Bol u desnom delu stomaka
 • Znojenje koje je javlja tokom celog dana, a najčešće tokom spavanja
 • Problemi sa varenjem: nemogućnost defekacije ili krvav ili vodeni proliv
 • Smanjenje ili potpuni gubitak apetita

Bol koji se javlja se u medicini naziva „bilijarna kolika”. Ovaj bol je karakterističan zato što se iz desnog dela stomaka širi u desnu lopaticu ili desnu ključnu kost.

Simptomi presavijene žučne kese kod dece

Novorođenče plače konstantno, a naročito nakon dojenja. Mala deca se mogu žaliti na bol u stomaku ili vrtoglavicu i slabost posle obroka. Takođe, kod dece starosti od 2 do 3 godine i starije dece, često se javlja obilno povraćanje ili česti prolivi.Ovi simptomi presavijene žučne kese se u teško mogu povezati sa problemom koji ih izaziva.

Roditelji bi sa decom trebalo hitno da se obrate lekaru jer se metabolizam organizma deteta može ozbiljno narušiti.Presavijena žučna kesa se može otkriti snimanjem.

Presavijena žučna kesa lečenje

Ukoliko se urođeno presavijena žučna kesa ne manifestuje kroz simptome, onda lečenje nije potrebno.

Lečenje stečeno presavijene žučne kese se sastoji od klasičnog uzimanja lekova i od promena načina ishrane, a ove dve metode su najuspešnije ako se međusobno kombinuju.

Lek koji se najčešće prepisuje kad je u pitanju presavijena žučna kesa jeste holagog. Holagog je lek koji stimuliše povećano lučenje žuči iz žučne kese.

Holagog sadrži sastojke koji deluju na samo lučenje žuči: prečišćeni polifenolični flavonoidi i glukozidi.

Prepisuje se jedna pilula (0, 05g) tri puta dnevno ‒ 30 minuta pre obroka zajedno sa 100 mililitara tople vode. Deca od 3 do 7 godina uzimaju polovinu pilule tri puta na dan, deca od 12 godina i starija se tretiraju kao odrasli.

Sam proces uzimanja leka traje 10 do 40 dana ‒ u zavisnosti od težine oboljenja.

Novi lek koji se koristi za lečenje presavijene žučne kese jeste Holagog Odestom ( poznatiji je kao Holesten ili Kantabilin ) koji ne samo da ubrzava lučenje žuči u crevo, već i otklanja grčeve žučnih vodova čime dugoročno omogućava oticanje žuči.

Lek se konzumira 3 puta dnevno ( jedna pilula ima oko 0,2 grama ), pola sata pre obroka. Lečenje presavijene žučne kese traje oko 2 nedelja.

Međutim, kod uzimanja Holagog odestoma za lečenje presavijene žučne kesice, treba voditi o neželjenih dejstvima kao što su proliv, glavobolja i ispuštanej gasova. Ovaj lek ne smeju koristiti deca, trudnice, osobe sa oštećenom jetrom i bubrezima, kod čira na želucu i tankom crevu i osobe koje pate od Kronove bolesti i hemofilije.

Ako presavijena žučna kesa izaziva ozbiljne tegobe koje narušavaju normalno funkcionisanje organizma i ako se vremenom cela ispuni gnojem, potrebno je hitno lečenje, a u nekim slučajevima i operacija. Ako dođe do formiranja kamena, on iritira sluzokožu žučne kese i u tom slučaju bakterije napadaju zid i dovode do upale. Upala žučne kese zahteva hitnu intervenciju jer u suprotnom može doći čak i do smrti – ovakav fataln iishod nastaje kada se žučna kesa dosta rastegne, dolazi do pucanja i rasejavanja mikroorganizama po celoj trbušnoj duplji.

Ishrana osoba koje imaju problema sa žučnom kesom

Zajedno sa lekovima, lekari savetuju i promenu načina ishrane čime će simptomi presavijene žučne kese jako brzo nestati. Dijeta se sastoji od konzumiranja manjih obroka ne manje od 5 puta dnevno, sa razmakom od 4 sata između obroka.

Ako imate probleme sa žučnom kesom, trudite se da izbegavate:

– masnu, prženu i dimljenu hranu

– začine i dresinge za salate

– hranu iz konzerve i grickalice

– grožđe, suvo grožđe, sušene kajsije i breskve

– gazirana pića i alkohol

Takođe, ukoliko želite da brzo sanirate oštećenu žučnu kesu, izbegavajte soljenje hrane, margarin, čokoladu, kafu, kakao, med, šećer i džemove.

Trudite se da unosite što više sirove hrane i mesa bogatog proteinima:

– jagnjetina

– riba

– morski plodovi

– voće i povrće ( izbegavajte voće bogato kiselinama kao što su limun, grejpfrut i pomorandže )

– žitarice

– pasta

– mlečni proizvodi

– rafinisano maslinovo ulje

Hranu pripremajte kuvanjem i pečenjem, a trudite se da voće i povrće unosite u svom prirodnom obliku.

Prognoza

Prognoza žučne kese je loša samo u jednom slučaju – ukoliko je nelečena i ako je došlo do potpune opstrukcije protoka žuči iz žučne kese u crevo. U krajnjem stadijumu, usled bolakde, može doći do pucanja žučne kese. Tada se ovo stanje leči hirurškim putem.

Odgovarajuća terapija, zdrav način ishrane, umerena fizička aktivnost i izbegavanje izlaganja stresu pomažu u otklanjanju uzroka zbog kojih je presavijena žučna kesa i prognozu čine znatno boljom, može doći do potpunog izlečenja.