ciscenje crijeva

Prirodno čišćenje creva pomoću čaja, gorke soli, slane vode…

Ako ste se pitali kako očistiti creva u nastavku teksta saznajte koje su najbolje metode…gorka so, slana voda, čaj, ricinusovo ulje, namirnice koje prirodno čiste creva…

Kao što je dobro poznato, debelo crevo predstavlja deo digestivnog sistema i odgovorno je za ekstrakovanje vode, soli, vitamina i hranljivih materija iz neprobavljive hrane (koja se ne vari u tankom crevu) i eliminaciju čvrstog otpada iz tela.

Zašto je važno čišćenje creva?

Sigurno ste upoznati sa pojmom čišćenja creva, čak i ako nikada to niste radili. Čišćenje debelog creva je veoma važno za održavanje zdravlja Vašeg tela. Hrana koja se nepravilno vari, kreće se sporo kroz Vaš organizam, može se zaglaviti u Vašim crevima i na taj način ispuštati toksine u Vaš krvotok. Debelo crevo tako, umesto da otklanja toksine, počinje da ih apsorbuje što može prouzrokovati zdravstvene tegobe kakve su glavobolja, opstitacija (zatvor), nadimanje, manjak energije, gasovi, povećanje telesne težine, umor i hronične bolesti. S obzirom na to da je većina namirnica koje mi danas unosimo u organizam prepuna aditiva, konzervansa i ostalih štetnih hemikalija, one se teško ili nikako ne vare, što može dovesti do nagomilavanja sluzi u debelom crevu, koja proizvodi toksine i truje naše telo. Međutim, ove procese je moguće sprečiti uz pomoć čišćenja debelog creva. Na taj način ćete se lako otarasiti toksina iz svog organizma i podstaći delovanje zdravih crevnih bakterija. Čišćenje creva će Vam takođe pomoći da povećate svoju energiju i poboljšate apsorpciju hranljivih materija i vitamina u telu.

ciscenje crijeva

Prirodno čišćenje creva

Postoji mnogo načina na koje možete očistiti svoje debelo crevo od štetnih materija. Svakako da najbolji način za to predstavljaju prirodni lekovi za čišćenje creva. Prirodno čišćenje creva možete započeti već tako što ćete promeniti način svoje ishrane. Zdrava ishrana je veoma važna za prirodno čišćenje creva i vaše zdravlje generalno. Potrebno je da u svoj organizam unosite što više voća i povrća, kao i hranu bogatu vlaknima. Osim toga, potrebno je da unosite što više tečnosti tako što ćete piti dovoljno vode, biljnih čajeva i sveže ceđenih sokova. Ono što je takođe važno jeste da se pre bilo kakvog tretmana za čišćenje debelog creva obratite lekaru radi pravilnog usmeravanja, naročito ako patite od neke bolesti ili uzimate neke lekove.

Šta je sve dobro za čišćenje debelog creva?

Ono što je pre svega dobro za čišćenje debelog creva jeste da pijete što više vode (pijte najmanje 10 do 12 čaša vode dnevno). Konzumirajte što više voća i povrća koje će Vašem organizmu dati potrebnu tečnost koja pomaže izbacivanju štetnih toksina na prirodan način. Laneno seme takođe sadrži vlakna koja smanjuju upalu i vlaže ćelijske membrane. Papaja sadrži digestivne enzime koji kompaktnije rastvaraju otpad i na taj način pomažu prirodnom čišćenju creva. Ljuske crnog oraha imaju laksativni efekat i značajno doprinose čišćenju creva. Još neke namirnice koje Vam mogu pomoći u čišćenju creva jesu banane (sadrže pektin i tako regulišu protok hranljivih materija iz želuca u tanko i debelo crevo, blagotvorno utiče na čišćenje creva i na metaboličke poremećaje); beli luk (pošto sadrži prirodnu sluz, sprečava nadimanje i nagomilavanje štetnih materija u tankom i debelom crevu i reguliše varenje); zeleno lisnato povrće kao što je zelena salata, spanać ili blitva (ovo povrće je bogato oligoelementima i vlaknima i zato je odlično za digestivni trakt i čišćenje creva, prvenstveno zato što se lako vari i ne izaziva zatvor i nadimanje); celer (bogat je dijetetskim vlaknima i zahvaljujući tome jedna je od najboljih namirnica za čišćenje creva); cvekla (sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, brom, sumpor i jod i zbog toga što je bogata ovim supstancama, odlična je namirnica kojom možete očistiti svoja creva); maline (malina je voće koje ima najviše biljnih vlakana i kao takva je idealna za čišćenje creva); jabuke (jabuka je zahvaljujući visokom sadržaju pektina odlična za čišćenje creva). Ono što treba da izbegavate jeste začinjena i ljuta hrana, alkohol i jagnjetina.

Čaj za čišćenje creva

Još jedan od prirodnih načina za čišćenje creva jeste čaj. Kod prirodnog čišćenja creva preporučuju se čaj od sene, sladića (slatki koren, gospino bilje) ili maslačka. Ove čajeve za čišćenje creva treba da pravite s topolom prečišćenom vodom. Da bi čišćenje creva čajem bilo što delotvornije, potrebno je da čaj redovno konzumirate u što većim količinama. Dovoljno je da ga pijete nekoliko dana i rezultati će biti vidljivi.

Čišćenje creva slanom vodom

Još jedan prirodan način na koji možete očistiti svoja creva od štetnih materija jeste konzumiranje slane vode. Ono što treba da uradite jeste da zagrejete litar vode i da u nju dodate jednu kašiku soli. So ne sme biti kuhinjska, već morska. Slanu vodu pijte što brže možete (može i naiskap). Slana voda Vam može izazvati trenutni osećaj mučnine, ali to stanje će Vas veoma brzo proći. Prirodno čišćenje creva slanom vodom daje odlične trajne rezultate.

Gorka so za čišćenje creva

Gorka so pospešuje otklanjanje mnogih štetnih toksina i otpadnih materija iz orgazima, digestivnog sistema i debelog creva. Gorka so sadrži sumpor i magnezijum i zahvaljujući tome znatno pomaže za čišćenje debelog creva. Ono što treba da uradite da biste na prirodan način očistili svoja creva uz pomoć gorke soli je da u jednu čašu vode dodate 2 do 4 kašičice gorke soli. S obzirom na to da gorka so ima veoma specifičan miris i ukus, umesto vode možete koristiti bilo koju drugu tečnost (na primer sok). Važno je napomenuti da nekoliko dana pre početka čišćenja debelog creva izbegavate konzumiranje čvrste hrane. Najbolje je da postupak čišćenja creva obavljate ujutru. Rastvor gorke soli zbog svog dejstva može izazvati potpuno pražnjenje debelog creva. Gorku so možete kupiti u bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Ricinusovo ulje za čišćenje creva

Ricinusovo ulje je jedan od najpoznatijih metoda za čišćenje debelog creva. Da biste očistili creva uz pomoć ricinusa, potrebno je da stavite 50 do 75 ml ricinusovog ulja u šolju ili čašu i dodate isto toliku količinu ceđenog soka od narandže. Ovo dobro promešajte  i popijte ujutru na prazan stomak. Nakon što ste ovu smesu popili, sačekajte 15-30 minuta i nakon toga počnite da pijete toplu vodu kao kad biste pili čaj. Potrebno je da popijete 3-4 čaše vode u intervalima od 10 do 15 minuta. Nakon toga će Vaša creva biti spremna za čišćenje. Kasnije u toku dana jedite samo laganu hranu. Izbegavajte masnu, prženu i začinjenu hranu.

Za zdravlje svojih creva i organizma probajte neki od ovih vrlo jednostavnih recepata i rezultati svakako neće izostati!