propolis kapi

Propolis kapi kao lek – upotreba za imunitet, decu, trudnice – recept

Propolis je prirodni lek koji proizvode pčele – one su i prvi organizmi koji su prepoznali čudesnu moć propolisa, njime pčele oblažu svoju košnicu, na taj način je dezinfikuju i čine med izuzetno kvalitetnim. Cena meda na tržištu u mnogome zavisi od toga da li u košnici ima propolisa.

Propolis predstavlja smolu zimzelenog drveća koje pčele skidaju u vreme sazrevanja a potom ga u organizmu vare sa voskom koji se nalazi u njihovim žlezdama. Upravo zbog svog porekla, propolis je idealan lek za dizanje imuniteta.

Stavnovnici drevnog Egipta su propolis koristili prvi – tada se propolis koristio za zarasteanje rana nakon povreda – propolis im je pomagao da se rane brže izvidaju, te su i ljudi bili brže lečeni. Razvojen nauke i tehnologije, korišćenje propolisa dobija potpuno novu, proširenu dimenziju – propolis je danas neizostavni prirodni lek koji pojačava dejstvo lekova protih virusnih i bakterijskih infekcija, jača sam imuni sistem i koristi se za prevenciju mnogih oboljenja.

Sastav propolisa jeste: 50 % smole, 30 % voska, 10 % eteričnih ulja, polen, magnezijum, nikl, kalcijum, cink i gvožđe. Posebno je blagotvoran zbog sadržaja kafeinske kiseline, pinobanksina i galangina.

Upotreba propolisa sa sobom ne vuče neželjene efekte, tako da je kod 99 % osoba bezbedan za korišćenje. Izuzetak su osobe koje su alergične na pčelinje proizvode, te kod njih propolis može izazvati blažu alergiju.

propolis kapi kao lek

Zašto je propolis toliko zdrav ?

Propolis je materija koja je bogata brojnim zdravim supstancama – amino kiselinama, vitaminima i mineralima. Tu su i moćni flavonoidi koji imaju jako antioksidantno dejstvo te su odlični u borbi protiv slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje imunog sistema. Pored toga što jača imunitet i osposobljava organizam za borbu protiv virusa i bakterija, propolis je bogat materijama koje zaustavljaju krvarenje, te se koristi u lečenju otvorenih rana i opekotina, kao i lečenju čireva na koži.

Propolis se idealan i u lečenju herpesa na genitalijama, herpesa na usni kao i bradavicama oko usana.

Propolis kapi kao lek

Propolis ostvaruje mnoga blagotvorna dejstva na organizam:

– antibakterijsko

– antivirusno

– anestetičko

– antizapaljensko

– hipotenzivno

– fungicidno

Kao lek, koristi se u vidu alkoholnog ekstrakta ( vosak ) i kapi. Lekovitost propolisa se ogleda u količini smole koja se nalazi u propolisu, odnosno, kvalitetniji propolis ima smolu planinskog i seoskog drveća, koje nije izloženo ugljen dioksidu i otpadnim materijama.  Koristi se i u vidu spreja, masti, gela, al ii za inhalaciju.

Propolis kapi za imunitet – recept za pripremanje

Kao najjači prirodni lek za imunitet, propolis kapi ima skoro svako domaćinstvo. Propolis možete koristiti i ukoliko osetite da Vam je imunitet slab ali i ako želite da preventivno delujete u sezoni prehlade i gripa kada je svima imunitet poljuljan.

Propolis se priprema veoma jednostavno – priliko odabira propolisa u apoteci, birajte 10 % rastvor. Oko 20 kapi propolisa nakapajte u vodu, na kašičicu meda ili na kocku šećera, a onda konzumirajte. Propolis možete slobodno konzumirati više puta u toku dana, ali zvanična preporuka je 3 unosa propolisa dnevno. Ukoliko imate kapi koje su veće koncentracije, onda smanjite dozu. Propolis kapi veće koncentracije koristite ukoliko ste se već razboleli i imate simptome prehlade i gripa, dok razblaženi propolis koristite u prevenciji.

Propolis se može kupiti i u spreju i tada se koristi za oralnu upotrebu – kako bi se rešili upornih afti i oštećenja sluznice obraza.

Ukoliko imate čireve na koži, onda je za Vas gel propolisa – on se koristi za najrazličitije rane na površini kože, kod posekotina, ekcema i uznapredovale herpes simpleks infekcije.

Masti na bazi propolisa postoje i one se kroiste u tretmanu hemoroida i ukoliko je neki predeo kože izrazito suv i sklon je pucanju. U poslednje vreme, sve više se koriste vaginalete sa dodatim propolisom, mada mnogi lekari ne preporučuju ovaj metod lečenja zato što postoji opasnost od dodatnog unošenja štetnih mikroorganizama usled lošeg plasiranja vaginalete.

Propolis kapi za decu

Propolis je idealan lek za decu jer nije jak, a kod dece ispoljava brz efekat! Takođe, obezbeđuje jajko značajne minerale i vitamine za pravilan razvoj deteta, pogotovo kod dece sa prirodno oslabljenim imunim sistemom.

Ukoliko je dete mlađe od 3 godine, propolis kapi se nakapaju u čaj ili mleko i daju pre doručka, ručka i večere, odnosno, 3 puta dnevno. U svakoj sledećoj navršenoj godini, povećavajte dozu, odnosno, broj kapi za 2. Maksimalna dnevna doza propolisa za dete mlađe od 3 godine jeste 15 kapi.

Ukoliko je dete starije od 3 godine, propolis se može davati u dozama kao i za odrasle. Ne zaboravite da propolis kapi imaju jak miris i ukus tako da detetu slobodno možete sipati propolis kapi u čaj ili mleko koje je prethodno zaslađeno. Pre samog davanja propolisa deci, potrebno je utvrditi da li dete ima alergijske reakcije na pčelinje proizvode – ukoliko ima, onda je propolis zabranjen toj deci.

Propolis kapi za nos

Za razliku od drugih sprejeva za nos, sprej na bazi propolisa ima prednost jer ne izaziva nikakvu zavisnost od korišćenja. Pored standardnog spreja, propolis kapi možete koristiti i inhalacijom ukoliko imate upaljene disajne puteve i sinuse.  Potrebno je samo da u vruć čaj od kamilice ili majčine dušice dodate oko 10 kapi propolisa. Stavite peškir preko glave i inhalirajte se uz pomoć ovog čaja. Čaj od propolisa je veoma prodoran, te će pomoći i kod povišenog pritiska u ušima koji je često povezan sa zapušenim sinusima. Potrebno je svega oko 15 minuta da bi se nos i sinusi otpušili, nakog čeka nastaje vidno poboljšanje i smanjenja simptoma začepljenosti, nervoze i glavobolje.

Sprej na bazi propolisa možete nositi svuda sa sobom, a rok trajanja je otprilike godinu dana. Nakon nekoliko dana korišćenja, korisno bi bilo napraviti kraću pauzu kako ne bi došlo do razvoja tolerancije na propolis i njegove derivate.

Propolis kapi – upotreba u trudnoći

Propolis možete bez brige koristiti i u trudnoći! Propolis je prirodni lek koji kod osoba koje nemaju alergiju na pčelinje proizvode ne stvara nikakve neželjene efekte. Naprotiv, potrebno je lečiti bakterijske i virusne infekcije kako imuni sistem trudnice ne bi još više pao. Trudnicama se savetuje inhalacija rastvorom propolisa kao i 3 puta dnevno konzumiranje kockice šećera sa 5 kapi propolisa.

[icegram campaigns=”8735″]