Ranica na grliću materice simptomi, sekret, uzrok, lečenje i uklanjanje

Materica je organ koji je veoma kompleksan, te se i kod najmanjih promena savetuje odlazak ginekologu, kao i redovni ginekološko testiranje. Promene na grliću materice mogu biti bezbolne i veoma neprijatne, a poseban problem nastaje kada bezbolne promene zapravo predstavljaju “tmuo” simptom nekog težeg oboljenja.

Ranice na grliću materice su relativno česta pojava te predstavljaju jedan od najčešćih uzroka javljanja ginekologu. Obavezno napomenite ginekologu prethodne navike, da li koristite tampone i koliko često upražnjavate seksualne odnose, zato što će ovi podaci olakšati uspostavljanje same dijagnoze!

Ranica na grliću materice – uzrok

Iako su ranice često posledice same vaginalne infekcije koja se proširila na matericu, problematične ranice takođe mogu biti i posledice:

 • Humanog papiloma virusa
 • seksualno prenosivih bolesti
 • raka grlića materice
 • polipa na materici
 • cervikalnih adhezija
 • inflamatornih bolesti male karlice
 • endometrioze

Pored navedenih patoloških stanja, grli’ materice može biti povređen i mehanički – neadekvatnom upotrebom tampona ili ženskih kondoma može doći do razvoja ranice, a to opet predstavlja opasnost od nakupljanja mikroorganizama na samoj ranici. U periodu nakon ulaska u pubertet i prve menstruacije, materica je pod uticajem hormona dosta osetljiva te vrlo lako može da iskrvari kao i da se na njoj stvore brojne ranice.

ranica na grlicu materice simptomi

Najznačajniji i svakako najčešći uzrok ranica na grliću materice jeste infekcija HPV virusom. Ovaj virus je neverovatno rasprostranjen u ljudskoj populaciji, a 13 vrsta od ukupno 100 mogu da izazovu maligne tumore. HPV se uglavnom prenosi seksualnim odnosom. Većina HPV virusa se ne dovodi u korelaciju sa nastankom raka, ali dve vrste, HPV 16 i HPV 18 jesu vrste HPV infekcije koje mogu da dovedu do raka grlića materice. Većina HPV infekcija ne dovodi do nastanka simptoma i povlači se spontano.

Međutim, ukoliko se jave simptomi, to je znak da je infekcija uznapredovala.Ovo su najčešći simptomi HPV infekcije

 • neredovni menstrualni ciklusi
 • međumenstrualna krvarenja
 • pojačano krvarenje nakon seksualnog odnosa
 • bol u karlici, leđima i nozi
 • gubitak na telesnoj težini i apetita
 • neprijatnost u predelu polnog organa
 • oticanje noge

sve ovo su simptomi uznapredovale HPV infekcije.

Ranica na grliću materice i sekret

Ukoliko, pored ranica na grliću materice koji perzistiraju, počinje da se cedi sekret, to je na neki način potvrda same infekcije – bakterije i virusi produkuju sekret a pojačano lučenje nastaje kada se broj bakterija, odnosno virusa, mnogostruko povećao. Ukoliko je sekret zamućen, radi se o bakterijskoj infekciji, i to najverovatnije o infekciji koja je ushodno zahvatila matericu. Nasuprot zamućenom, bistar sekret ukazuje na virusnu infekciju i tada se preporučuje hitan ginekološki pregled.

Ranica na grlicu materice i trudnoća

Iako je potrebno adekvatno tretirati postojeće ranice, do sada su studije pokazivale da one ne utiču u velikoj meri na plod. Ipak, u zavisnosti od uzroka nastanka treba biti obazriv – brojne bakterijske i virusne infekcije se prenose sa trudnice na plod tokom samog čina porođaja, te se preventivnom analizom krvi mogu sprečiti komplikacije na porođaju i širenje zaraze. Tokom trudnoće, potrebno je voditi računa o imunitetu jer se u velikom broju slučajeva, ranice i čirevi povlače nakon dizanja imuniteta brojnim vitaminima i mineralima.

Ranica na grlicu materice simptomi

U zavisnosti od starosti, imunog sistema, kao i uzroka nastanka ranica na grliću materica, simptomi mogu varirati.

Kod žena koje su grlić materice povredile stranim telom, odnosno, tamponom ili ženskom kondomom, izražen je osećaj bola, a pri seksualnom činom, kao i tokom mokrenja, može doći do pojačavanja bola i sitnog krvarenja.

Ukoliko je reč o grliću materice koji je zahvaćen infekcijom, karakteristična je pojava sekreta – sekret se najviše luči tokom noći, a žene ga primete na donjem vešu. Često, žene primete nakon kupanja neprijatan miris iz predela karlice.

Seksualni čin je bolan u većini slučajeva, te se preporučuje strogo izbegavanje dok ranica ne zaraste.

Tokom trudnoće, simptomi ostaju isti, a redovnim kontrolama i higijenom, trudnoća i sa ranicama na grliću protiče neometano.

Ranica koja krvari

Krvarenje koje nastaje kao posledica ranice na grliću materice je često tačkasto, retko kada obilnije. Žene često primete na donjem rublju par kapljica krvi. međutim, tokom seksualnog čina, krvarenje može da se poveća usled konstantnog iritiranja materice. Ukoliko krvarenje traje nekoliko dana, potrebno je odraditi biopsiju grlića materice.

Ranica na grlicu materice lečenje

U zavisnosti od uzroka, lečenje se vrši na različite načine:

 1. ukoliko je posredi bakterijska infekcija, koriste se antibiotici kako bi sprečili dalji razvoj simptoma zapaljenja
 2. ukoliko se radi o virusnoj infekciji, onda se indukuje dalja dijagnostika i primena PAPA testa kako bi se sa sigurnošću potvrdila dijagnoza i ranice lečile.

Prirodna medicina je svoje mesto našla u lečenju ranica na grliću materice. Kantarion je biljka koja zauzima mesto broj 1 kada se radi o prirodnom lečenju ranica na materici, zahvaljujući svom blagotvornom efektu i antibakterijskom svojsvu.

Za pripremu čaja se koriste zdravi cvetovi i listovi kantariona – u ključalu vodu, stavite listove i cvetove, a potom sklonite sa ringle, ohladite i procedite čaj. Čaj konzumirajte ujutru i uveče.

Napomena: bilo kakve obloge nisu dozvoljene jer u nemedicinskim uslovima, one nisu adekvatno sterilisane i mogu pogoršati simptome upale!

Uklanjanje ranice na grlicu materice

Ukoliko je dijagnostikana HPV infekcija, onda se indukuje i spaljivanje. Iako zvuči kao dosta teška metoda, spaljivanje na efikasan i brz način oslobađa pacijentkinju tegoba. U periodu od 21 dana, sluzokoža materice se zaceljuje te se simptomi virusne infekcije povlače. U upotrebi su i laser i nož, u zavisnosti od veličine i dubine rane. Često, HPV ne napreduje dovoljno da bi nastali izraštaji, tako da pre samog čina spaljivanja treba uzeti u obzir i vremenski period od javljanja HPV infekcije.