sok od koprive kako napraviti

Sirup i sok od koprive – recepti

Kopriva se, u našim krajevima, najčešće prirpema u vidu čorbi ili čaja. Stari narodni lek za većinu bolesti jeste topli čaj, ali možda niste znali koliko je tek sok od koprive blagotvoran po zdravlje organizma! Kada se pripremi na pravi način, sok od koprive jača imunitet i ima izuzetno antiupalno i analgetsko dejstvo.

Zašto je sok od koprive toliko dobar za zdravlje ?

Jedna čaša ovog soka štiti organizam od bolesti i, slobodno se može reći, produžava život. Sok od koprive je bogat velikim brojem vitamina i minerala, između kojih se izdvajaju gvožđe, kalijum i silicijum. Jedna čaša soka od koprive sadrži 37 kalorija, i samo 0,1 grama masti, što ga čini idealnim prilikom pripremanja dijeta, kao i za čišćenje organizma – kopriva je bogata vlaknima koje poboljšavaju varenje. Od vitamina sadrži B2, B5, K, A i  veće količine vitamina C za koji je kopriva jedan od glavnih izvora.

Sok od koprive ima lekovito dejstvo na sledeća stanja:

 1. Uvećanje prostate – ova promena se dešava kod muškaraca starijih od 55 godina – problem nastaje kada velika prostata pritiska mokraćne puteve i otežava mokrenje. Sok od koprive ublažava simptome ove patološke promene, deluje na ćelije prostate, tako što ne dozvoljava njihovo dalje uvećanje. Sok od koprive povećava uriniranje i time rešava organizam štetnog dejstva uree iz mokraće.
 2. Osteoartritis, reuma i bol u zglobovima – sok od koprive olakšava svoje tegove – ima idealno antiupalno dejstvo na šake, kolena, kukove i kičmu. Aplikacijom soka od koprive na mesta koja su pod upalom smiruje simptome bola – sok od koprive se koristi dvojako: oralnim konzumiranjem i u kombinaciji sa oblogama.
 3. Ekcemi – ekcem predstavlja promenu na koži koja izaziva svrab u dugom vremenskom periodu. Iz razloga što je kopriva bogata antihistaminima i antiupalnim supstancama, kopriva je prirodni lek za lečenje ekcema.

sok od koprive recept

Sok od koprive je dobar i za sledeće stvari:

 • Stimulisanje procesa proizvodnja mleka i poboljšanje kvaliteta mleka kod dojilja
 • Za kosu
 • Pomaganje u kontroli nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom melitusom
 • Ublažavanje bolova kog gingivitisa
 • Poboljšavanje rada bubrega i mokraćnih kanala
 • Sprečava nakupljanje vode u organima i trbušnoj duplji
 • Prevenira nastanak obilnih i hroničnih proliva
 • Smanjuje neredovnost menstrualnih ciklusa – konzumiranjem soka od koprive, menstrualni ciklus se ograničava na 28 dana
 • Prevenira napade astme
 • Pomaže u lečenju unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida
 • Stimulisanje kontrakcija kod trudnih žena
 • Pomaže u lečenju tetiva
 • Sprečava nastanak anemije

Sok od koprive i limuna recept

Za ovaj recept, potrebno Vam je:

 • Oko 300 grama svežih listova koprive
 • 2 velika limuna
 • 2 litra vode

Listove koprive ćete najlakše osloboditi trnja ukoliko listove prokuvate – u toploj vodi, supstance zbog kojih kopriva žari gube svoja svojstva. Nakon što ste listove koprive prokuvali, jednostavno ubacite u 2 litra tople vode zajedno sa 2 isceđena limuna. Ostaviti sok da se ohladi, i po preporuci mnogih nutricionista, nemojte dodavati šećer – dodajte livadski med ili ostavite nezašećereno. Nakon što se sok ohladi, spreman je za konzumaciju – naša preporuka je da sok servirate sa dosta leda. Pored osvežavajućeg dejstva, ovaj sok je prebogat vitaminom C koji čuva od prehlade i gripa u svim godišnjim dobima.

Sok od koprive i kivija recept

Za pripremanje ovog soka Vam je potrebno:

 • 300 grama listova sveže koprive
 • 400 mililitara vode
 • Kesica limunske kiseline
 • Oko kilogram meda ili šećera
 • Ceđeni sok od 2 kilograma kivija ( prethodno izblendiranog )

Oko 300 grama koprive ubacite u kipuću vodu, a potom je sklonite sa ringle i stavite u zamrzivač. Tako zamrznutu koprivu odmrznite dodavanjem mlake vode, a onda otopljenu koprivu ubacite u drugu kipuću vodu u koju ste ubacili šećer, kivi i limunsku kiselinu. Ovako pripremljeni koncentrovani sok se razblažuje u koncentraciji 3:1, a ovaj sok je veoma zdrav zato što je bogat u hlorofilu i ostalim sastojcima koje čiste organizam od štetnih toksina, a mnoge studije govore i u preventvnom značaju ovog soka protiv radioaktivnih čestica.

Sirup od koprive i nane  – recept

Sirup od koprive  je odličan prirodni lek za tegobe koje se dešavaju u svim godišnjim dobima. Da bi dobili aromatičan ukus, koprivu pomešajte sa nanom – ovaj osvežavajući sirup obiluje vitaminima!

Za pripremu ovog sirupa, potrebno Vam je:

 • Oko 400 grama listova koprive ( oko 30 komada )
 • Oko 400 grama svežih listova nane
 • Jedna kašika limunske kiseline
 • 1 kilogram meda ( kao alternativna opcija, može se upotrebiti 1 kilogram šećera )

U veliku šerpu, ubacite oko 3 litara vode da se kuva. Kada voda počne da ključa, sklonite šerpu sa ringle, a potom ubacite sitno iseckane listove koprive i nane. Ovako potopljene, ostavite na oko 24 sata da voda upije aromu koprive i nane. Nakon što prože 24 sata, u šerpu ubacite med ( ili šećer ) i limunsku kiselinu i kuvajte dok se sve ne otopi i ne sjedini. Nakon što se sirup skuva, ostavite ga da se ohladi, a onda ga prebacite u staklene boce koje se čuvaju na suvom i hladnom mestu.

Ukoliko ne volite nanu, sirup od koprive možete pripremiti na sledeći način:

Nakon što dobro operete koprivu, ubacite je u vodu zajedno sa 2 limuna i 3 velike pomorandže. Ovu smesu ostavite na 24 sata da voda dobije aromu namirnica, a sutradan, dodajte oko 1 kilogram šećera, limunsku kiselinu i kuvajte dok se smesa ne homogenizuje. Koru od limuna i pomorandže nemojte vaditi, jer sadrže veliki broj vitamina, osim ukoliko Vam se ne dopada ukus.

Aplikovanjem soka od koprive na kožu, potpomaže se proces zaustavljanja krvarenja. Ovaj efekat u većoj meri dolazi do izražaja kod osoba koje, generalno, imaju probleme sa zgrušavanjem krvi, odnosno, potrebno je više od 5 minuta da bi se krvarenje zaustavilo. Osim krvarenja na koži, sok od koprive je idealan u sprečavanju krvarenja sluzokože i zubnog tkiva – ova krvarenja se često dešavaju za vreme bakterijskih infekcija vilice. Osim što zaustavlja krvarenje, sok od koprive ima ulogu i u smanjenju zapaljenja izazvanog bakterijama. Generalno, usled velike količine vitamina B12 zbog čijeg nedostatka dolazi do pojave jedne vrste anemije, kopriva je idealna biljka za sprečavanje razvoja ove vrste bolesti.

[icegram campaigns=”8310″]