sladic slatki koren

Sladić – slatki koren kao lek – čaj od sladića priprema i upotreba

Ukoliko ste se pitali da li postoji biljka koja je dobra za veliki broj zdravstvenih problema onda je to sladić! Koren sladića je toliko zdrav, da se njegovom primenom mogu lečiti i nekoliko oboljenaj u isto vreme. Koren sladića sadrži ogromne rezerve gvožđa, a sadrži i preko potrebne vitamine B kompleksa: B1, B2, B3, B5 kao i vitamin E.

Sladić je skoro neizostavan sastojak mnogih preparata iz kineske tradicionalne medicine, a smatra se možda i najvećim izvor organizmu preko potrebnih flavonoida i fitoestrogena.

Svoje ime, ova biljka je dobila po svojoj slatkoj materiji kojom je bogata, a koja nije štetna – glicirizin.

Interesantna stvar je da je glicirizin retka slatka materija koja ima odlično dejstvo na mikroorganizme – reši kako bakterijske, tako i virusne infekcije veoma uspešno.

Sladić se retko gde koristi u sirovoj prehrani, ali je zato čaj od sladića veoma ukusan, veoma zdrav i veoma se lako priprema.

caj od sladica

Sladić – slatki koren kao lek

Sladić ima mnogostruko dejstvo na organizam:

– Prvenstveno, jača imunitet i osposobljava ga za borbu protiv upornih bakterija i virusa

– sladić je dobar regulator stresa – podiže opšti otpor organizma na stres posredstvom hormona koje luči a koje održavaju normalno stanje svesti

– slatki koren je dobar za osobe koje pati od depresije, upravo iz razloga zbog kojeg se koristi i kod osoba pod stresom

– žene koje prolaze kroz menopauzu imaju sijaset raznih boljki – preko propadanja kostiju i razvoja osteoporoze, do slabljenja funkcije srca i krvnih sudova. Uzimajući u obzir da je sladić bogat fitoestrogenima, ova biljka na adekvatan način predstavlja rezervu estrogena za ove žene. Leči i ostale probleme u menopauzi – noćno preznojavanje, otežano spavanje, opadanje kose i narušavanje kvaliteta kože

– kod muškaraca starijih od 50 godina, koren sladića je povoljan za očuvanje kose i sprečavanja ćelavosti

– veoma povoljno utiče na zdravlje želuca – osobe koje imaju čir imaju mnogo tegoba, a redovnim konzumiranjem čaja od sladića, ovi simptomi nestaju, te se i čir lakše zaceljuje – razlog tome je sam glicirizin – on ima spazmolitičko dejstvo te smanjuje stomačne tegobe kod ovih osoba

– čaj od sladića pomaže ženama koje imaju policistične jajnike – uklanja simptome i posledične tegobe

– sladić čaj dobar je za standardne upale zglobova, tetiva i hrskavica – artritis, a posebno osteoartritis imaju znatno manja ispoljena dejstva nakon konzumiranja čaja od korena sladića

– oboljenja jetre iziskuju dugu terapiju i promenu stilova života, a upravo će čaj od sladića ubrzati proces regeneracije jetre i povratak njene uspešne funkcije

Sladić upotreba

Sladić se koristi u vidu čaja. Čaj od sladića se konzumira 3 puta dnevno, bez opasnosti od neželjenih dejstava. Ipak, osobe koje imaju izražene probleme sa krvnim pritiskom, bubrežnom funkcijom, osobe koje imaju nedostatak kalijuma u organizmu, osobe koje koriste lekova za smanjenje tečnosti u organizmu, trudnice i dojilje ne bi trebalo da piju čaj od sladića jer on dosta deluje na endokrini sistem – menja odnose hormona te kod ovih osoba može imati nepovoljno dejstvo.

Takođe, u kombinaciji sa nekim lekovima, čaj od sladića može smanjiti delovanje primarnog leka, lekovi sa kojima se ne sme kombinovati čaj od sladića jesu: lekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi ( varfarin, kumarin ), laksativi i diuretici koji dovode do gubitka kalijuma iz organizma ( panlaks, dulkolaks, lasiks, jurineks, lometazid, dilakor ), kao i lekovi za povećanje srčanih kontrakcija ( digoksin ).

Čaj od sladića – priprema

Od korena sladića se prave brojni preparati koji imaju lekovita svojstva i pomažu kod raznih oboljenja. Ipak, svi se slažu da je od sladića najjednostavnije pripremiti caj. Stavite oko 150 mililitara vode da se kuva, a nakon što proključa, tom vodom prelijte kašiku sladića koju ste sipali u šolju. Ostaviti 5 minuta, a potom procedite čaj i spreman je za upotrebu. Preporučena doza je 3 šolje čaja u toku dana, najbolje ga je konzumirati nakon obroka, kako hrana ne bi sprečila dejstvo sladića kada bi se uzimala posle njega. Sa sladićem ne treba preterivati, vodeći se činjenicom da jako utiče na hormonski balans – konzumirajte ga ukoliko imate zdravstvene probleme, a maksimalno dozvoljeno vreme konzumiranja je 6 nedelja.

Sladić za želudac

Sladić ima antibakterijsko dejstvo – želudac je u opasnosti od bakterije Helikobakter pilori – protiv koje upravo sladić ima najjače dejstvo! On sprečava rast ove bakterije i leči simptome izazvane rastom mikroorganizama po želucu. svoju ulogu ostvaruje i preko glicirizina koji pomaže u saniranju oštećenog dela želuca na kome je “ležao” čir. Pored toga, čaj od sladića umiruje želudac nakon teških i masnih obroka i smanjuje nastanak grčeva usled prejedanja. Čaj od sladića za želudac se konzumira 3 puta dnevno, nakon obroka.

Sladić za hormone

Sladić štiti žene i u PMSu i u menopauzi. Bogat je fitoestrogenima koji čuvaju balans hormona tokom ovih stanja gde estrogen pada i gubi svoju zaštitnu funkciju. Žene često, upravo zbog nedostatka estrogena, imaju probleme sa glavoboljom i nesanicom – rešenje je samo na korak od Vas! Jedna šolja čaja od sladića uspavaće Vas za manje od 5 mintua nakon njenog konzumiranja, a glavobolje su, nakon izvesnog vremena konzumiranja čaja, prošlost!

Čaj od sladića za jajnike

Kao što smo već napomenuli, čaj od sladića povoljno utiče na žene koje imaju policistične jajnike. Policistični jajnici nisu bezopasna pojava – često mogu dovesti do steriliteta žena.  Zbog toga je važno rešiti se policističnih jajnika, a prirodni lek jeste i čaj od sladića kojima se eliminiše uzrok nastanka ove promene. Čaj od sladića pospešuje redovnu ovulaciju i redovne menstruacije. Takođe, smanjuje i dlakavost uzrokovanu povišenim vrednostima testosterona.

Čaj od sladića za jetru

Čaj od sladića ima dvostruku ulogu na jetru uz pomoć svoja 2 sastojka: glicirizin – supstanca koja je iz mnogo razloga blagotvorna, na jetru deluje tako što sprečava štetno dejstvo toksina koji se metabolišu u jetri na samo tkivo jetre. Druga supstanca, izolikuiritigenin, štiti jetru od metabolita koji se sintetišu u njoj: od dejstva masti – time doprinosi da jetra ne bude “zahvaćena” oksidativnim stresom i na taj način uništena. Čaj od sladića se, slobodno može reći, može neograničeno koristiti ukoliko je jetra obolela i jedan je od prirodnih lekova koji su najblagotvorniji po ovaj, izuzetno bitan organ.