slezina normalna velicina

Splenomegalija – uvećana slezina kod dece i odraslih – simptomi i lečenje

Slezina se nalazi sa leve strane tela, ispod srca. Glavni je limfopoetični organ ljudskog tela koji je jako bitan za očuvanost krvnih ćelija i borbu protiv mikroorganizama koji uzrokuju upalu.

Slezina je žlezda koja pomaže čuvanju gvožda i aminokiselina u organizmu i sprečava da stare, istrošene krvne ćelije koriste ove preko potrebne elemente. Slezina, takođe, služi i kao rezervoar krvi u slučaju da dođe do iskrvarenja i da se krv treba hitno nadomestiti.

Slezina je bogata monocitima, krvnim ćelijama neophodnim za lečenje oštećenog tkiva ( na primer, srčano tkivo je oštećeno nakon infarkta, na mesto oštećenja dolaze monociti i popravljaju tkivo, pretvaraju se u dendritičke ćelije i makrofage i tako  stimulišu regeneraciju tkiva ).

U stresnim situacijama, slezina održava cirkulaciju.

Normalna veličina slezine

Slezina je veličine muške pesnice. Dugačka je oko 13 centimetara, široka je oko 8 a debela oko 5 santimetara. Ima dosta krvnih sudova i zbog toga se slezina smatra jednim od najprokrvljenijih organa.

uvecana slezina splenomegalija

Uvećana slezina uzrok

Slezina na štetne nokse i agense reaguje uvećanjem.

Uzroci uvećanja slezine su mnogobrojni:

Mononukleoza – ukoliko se odrasli zaraze Epšten – Bar  virusom, u 25-75% slučajeva će se razviti sledeći simptomi: povišena telesna temperatura, uvećani limfni čvorovi i upala grla. Mononukleoza se leči mirovanjem dok se organizam sam ne izbori sa virusom

Trombocitopenična purpura – sreće se kod mlađih osoba, do 30. godine života. Ovu bolest karakterišu povećanje slezine, krvarenja na koži, iz nosa, na desnima ili iz vagine. Uzrok nastanka ove bolesti jeste nedostatak krvnih pločica, pa je samim tim vreme koagulacije krvi poremećeno ( u fiziološkim uslovima, krv koaguliše za oko 5 minuta, a kod purpure nekada koagulacija traje i preko 10 minuta )

Hipersplenizam – opšta grupa bolesti kod kojih se kao opšta karakteristika javlja uvećana slezina

Rak slezine – koji se retko javljaju ali ugrožavaju funkcionalnost slezine i indukuje se odstranjivanje slezine

Anemija srpastih ćelija – nasledna anemija koja se pretežno sreće kod pripadnike crne rase. Eritrociti su u oblicu meseca umesto sočiva i umiru posle nekoliko dana

Gošeova bolest – nasledna bolest od koje obično oboljevanju mlade žene a posledica je i uvaćana slezina

Akutna i hronična leukemija

Hodžkinov i Nehodžkinov limfom

Malarija – nakon početnog povišenja telesne temperature, vrlo brzo infektivni agens zahvata slezinu i dovodi do njenog uvećanja

Ciroza jetre – gde se javljaju uvećana slezina i jetra

Tromboza slezinske vene – najčešće je tromb poreklom iz vena donjih ekstremiteta. Ovo stanje je urgentni i iziskuje interventnu dekompresiju tromba iz vene.

Saznajte više>>> Uvećana slezina i jetra simptomi i lečenje

Splenomegalija – simptomi

Tipični simptomi koje daje otečena slezina jesu:

  • bol u predelu stomaka
  • osećaj punoće u gornje levom kvadrantu stomaka koji se širi u levo rame i levu ruku
  • osećaj sitosti bez prethodne konzumacije hrane
  • bol pri i najmanjem dodiru stomaka
  • anemija
  • vrtoglavica
  • sklonost ka infekcijama
  • lako krvarenje

Nije potrebno da budu prisutni svi ovi simptomi uvećane slezine da bi bila potvrđena dijagnoza.

Saznajte>>> Šta je uzrok za bol u stomaku gore levo slezina ili pankreas

Splenomegalija kod dece

Mononukleoza je bolest koja dovodi do uvećanja slezine kod dece.

Mononukleoza, koja se naziva i “bolest poljupca”, je zarazna bolest uzrokovana Epštajn-Barovim virusom u 90% slučajeva, a u preostalih 10% citomegalovirusom. Kada se zaraze deca, infekcija obično prolazi bez simptoma. Period koji predstavlja rizik jeste 12. do 15.godina života a komplikacija može biti i uvećana slezina.

Mononukleoza iziskuje strogo mirovanje deteta i zabranu odlaska u školu.

Kad su u pitanju drugi uzroci zbog kojih se javlja uvećana slezina po učestalosti, na drugom mestu se nalazi urođena hemolitička anemija ( hemolitička žutica ). Hemolitičku žuticu karakterišu uvećanje slezine za oko 30 %, anemija i blaga žutica. Nastaje usled poremećaja strukture eritrocita i posledično, povećane sklonosti ka padu  imunskog sistema. Javlja se u ranom periodu detinjstva a ima genetsku predispoziciju.

Mediteranska anemija se javlja u našem regionu. Karakteriše je velika, čvrsta slezina sa deformisanim krvnim zrncima. Usled postojanja mediteranske anemije, treba se, redovno, rentgenski pratiti stanje kostiju.

Lečenje splenomegalije

Splenektomija traje između 45 minuta do 2 sata. Vreme same intervencije zavisi od uzrasne dobi pacijenta kao i stanje imunskog sistema.

Pre same operacije, daje se transfuzija krvi i vitamini da bi se prevenirao gubitak krvi tokom operacije.

Nakon operacije, vrše se redovne analize krvi kako bi oporavak bio brz i efikasan. Kao i pre operacije, i nakon operacije se daju krv, vitamini i lekovi za stimulisanje cirkulacije, na primer kortikosteriodi ( idealan lek je kortizon ).

Povezano>>> Slezina funkcija i najčešće bolesti

Prirodni lekovi i ishrana kod uvećane slezine

Osobe obolele od mononukleoze ili drugih oboljenja slezine, spas mogu pronaći u prirodi!

Prirodni čaj za obolelu slezinu možete napraviti tako što pomešate 3 supene kašike paprati i po 1 supenu kašiku sitno seckane breze, cveta hajdučke trave, lista oraha i sve to ubacite u vodu koja ključa. Nakon što čaj proključa, ostaviti da se ohladi, potom procedite i pijte 3 puta dnevno.

Čaj od peršuna ćete pripremiti tako što ćete 100 grama korena peršuna ubaciti u 1 litar ključale vode, ostaviti pola sata da odstoji, a zatim kunzumirati nekoliko puta dnevno.

Čaj od koprive pored opšteg lekovitog dejstva na organizam, deluje i na zdravlje slezine i sprečava spontana krvarenja.

Potrebno Vam je 200 grama koprive koju ubacite u 1 litar ključale vode. Ostavite čaj pola sata da odstoji, onda ga procedite i konzumirajte više puta dnevno.

Čaj od đumbira pomaže kod bolesti slezine, tako što sprečava upalu i spontana krvarenja.

Sitno seckani koren đumbira ubacite u ključalu vodu, a zatim ostaviti da se ohladi. Čaj od đumbira je idealan za očuvanje imunog sistema organizma.

Pucanje slezine

Ruptura slezine je stanje koje se često sreće i nakon čega se indukuje hirurško odstranjivanje slezine. Nastaje često nakon saobraćajnih udesa, ili udarca direktno u predeo slezine.

Slezina često puca zato što ima izuzetno fragilnu strukturu. Ima jake ligamente kojima je pričvršćena a koji prilikom udarca pritiskaju slezinu i brzo dovode do pucanja.

Pucanje slezine ima karakteristično krvarenje u dva vremena prvo koje nastaje odmah, a drugo kada hematom raste ispod kapsule slezine i svojom zapreminom širi slezinu i kada dođe do maksimalne elastične tačke, slezina puca.

Nakon što slezina pukne, hirurški se mora hitno reagovati – radi se podvezivanje ligamenata i krvnih sudova, i vađenje slezine.

Čovek može da živi bez slezine, mada vađenje slezine nije najidealniji izbor. Ipak, ukoliko se slezina ne izvadi, može dovesti do krvarenja u druge dupkje i organe i da stvori još gore komplikacije.