isijas bol u nozi

Šta je išijas (išialgija) simptomi, lečenje, prirodni lekovi i vežbe

Išijas je bolest koja uglavnom osobe starije životne dobi. Sam naziv potiče od živca “ishiadikusa” koji oživčava natkolenicu i koji je često pogođen brojnim bolestima. Osnovni uzrok nastanka išijasa leži ne u nozi već u kičmenoj moždini.

Kičmena moždina je sastavljena od pršljenova u čijem se središtu nalazi disk. Kod osoba čija je kičma zdrava, on se pomera zajedno sa kičmom, odnosno, niakda ne ispada iz svog ležišta. Kod osoba starijih od 45 godina ( pogotovo žena ) i kod svih osoba starijih od 60 godina, črsto dolazi do “uklještenja” ovog diska koji izaziva brojne simptome u delu tela koji se nalazi ispod zahvaćenog pršljena.

Išijas se definiše kao ispad u nozi nastao nakon “uvlačenja” diska ka unutrašnjosti tela na spoju slabinskog i krsnog pršljena.

isijas simptomi

Šta je išijas – išialgija ?

Išijas predstavlja skup znakova i simptoma povrede diska u kičmenoj moždini. Najčešće do išijasa dolazi nakon dizanja teških stvari ili prevelikog savijanja u predelu kičme. Dobra stvar kod išijasa jeste što on odmah daje karakterističan bol koji počinje od karlice pa se polako spušta sve do stopala.

Išijas je stanje koje se može uspešno lečiti, a i prevenirati o čemu će biti reč malo kasnije. Iako je u većini slučajeva povezan sa nekim većim fizičkim opterećenjem ili trudnoćom, treba imati u vidu da brojni tumori koji su smešteni u stomaku mogu svojim rastom da dovedu do pritiska na kičmenu moždinu, tako da se preporučuje da se kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na postojanje tumora a postoji i osećaj bola u leđima u nozi izvrši dodatno ispitivanje.

Išijas bol u nozi – simptomi

Prvi i osnovni simptom išijasa jeste bol. Bol nije simetričan, javlja se u jednoj nozi a pacijent koji pati od išijasa bol opisuje kao neprekidan, jak, a okolina primećuje da bolesnik često naslanja ruku na predeo iznad kolena obolele noge. Bol je najintenzivniji u predelu nadkolenice, ali često se širi i u regione u blizini – pacijent se često žali i na bolove u slabinskom predelu, iznad zadnjice, a opaža i bol koji se spušta niz nogu. Bilo kakav nagli pokret dovodi do pojačavanja bola, dok odmor i spavanje na boku ublažavaju simptome išijasa.

Jako je bitno utvrditi da li se bol spustio do palca – to se da lako primetiti prilikom posmatranja hoda osobe sa išijasom – usled zahvaćenosti palca, pacijent se oslanja na petu kako se bol ne bi pojačavao.

Izuzetno retko kod mlađih, a u nešto većem broju  slučajeva kod starijih osoba, može doći do problema sa bešikom. Usled pritiska na živce koji oživčavaju bešiku, može doći do poremećaja pražnjenja i punjenja, te je primetno da se osobe umokravaju iznenada, najčešće u toku noći. Kod ovih sooba, potrebna je brza intervencija kako bi se sprečio trajni gubitak funkcije mokraćnih puteva.

Išijas u trudnoći

Tokom poslednjih par meseci trudnoće, fetus vrši veliki pritisak na sve zidove stomaka, a posebno na zadnji zid. Usled oslanjanja na zadnji zid, fetus često vrši pritisak na kičmene korenove u kičmenoj moždini. U trenutku kada fetus pritisne predeo kičme između slabinskog i krsnog pršljena, trudnica počinje da oseća bol koji se širi u nadkolenicu – to je znak da je došlo do nastanka išijasa. Išijas u trudnoći je uglavnom bezazleno stanje, jer se bol vrlo brzo nakon porođaja povlači.

Usled blizanačke trudnoće, ili stanja kada je fetus izuzetno velikih dimenzija, pritisak može biti znatno povećan, te će se i bol povećati. Iako se išijas često javlja kod trudnica, bol se uglavnom ne spušta do prstiju noge, a odmaranjem i ne načinjavanjem naglih pokreta, bol se može u potpunosti savladati. Tokom porođaja, usled spuštanja fetusa u porođajni kanal, može doći do pojačanja bola, ali se odmah nakon porođaja taj bol u potpunosti gasi.

Lečenje išijasa

Prvobitno je najvažnije osloboditi se upornog bola. Kod osoba sa išijasom, od pomoći su brojni analgetici, a ukoliko je osoba izdržljiva i ima zdrav metabolizam, može bez problema koristiti kortikosteroide koji organizma oslobađaju bola za nekoliko minuta! Ipak, lekovi neće dovesti do trajnog oporavka.

Da bi došlo do potpunog izlečenja, potrebno je repozicionirati disk koji je “izleteo” iz kičmene moždine. To se nekada postiže hirurški, ali se pre hirurgije razmatra opcija fizikalne medicine i rehabilitacije u smisli prepisivanja vežbi koje ne opterećuju kičmenu moždinu a uz pomoć kojih može do spontanog vraćanja diska u prvobitan, normalan položaj. U tu svrhu, mnogi fizijatri preporučuju steznike koji potpomažu vraćanju diska u svoj prvobitan položaj. U slučaju da je uzrok koji je doveo do išijasa neka tumorksa promena u predelu stomaka, potrebno je u brzom vremenskom periodu odraditi hiruršku intervenciju kako se tumor ne bi širio i zahvatao nove korenove i stvorio još dramatičniju sliku.

Prirodni lek za išijas

Kada govorimo u prirodnoj medicini u lečenju išijasa, moramo napomenuti da ne postoji prirodni lek koji može da ispravi anatomski defekt koji je nastao tokom išijasa. Ipak, mogi čajevi koji imaju antiupalno dejstvo mogu da umanje bol i da time osposobe pacijenta za dalje lečenje.

Jedan od takvih čajeva jeste i čaj od kamilice koji ublažava bol tako što umiruje nerve i omogućava kretanje pacijenata i smanjen osećaj bola kod neželjenih, iznenadnih pokreta. Mnogi stručnjaci navode i odlična svojstva ljute paprike ( analgetsko dejstvo ima materija kapiscin kojim je crna paprika bogata ), potom čaj od kantariona, zatim tinktura od belog luka kao i menta od koje možete pripraviti melem koji možete mazati na bolno područje. Spavanje na udobnom krevetu na boku može da ublaži simptome. Izbegavajte jastuke koji su previše visoko postavljeni i dušeke koji su meki.

Vežbe za išijas

Vežbe za išijas imaju zadatak da uspostave fiziološki položaj kičmene moždine. Uzimajući u obzir činjenicu da je većina simptoma išijasa nastalo nakon istezanja, vežbe savijanja mogu da “izbace” disk iz nerva na koji vrši pritisak i  da ga vrati nazad. Fizijatri savetuje izbegavanje bilo kakvog nošenja tereta i preporučuju da se ispravi hod – da se ide uzdignute glave kako bi dejstvom fizioloških krivina kičmene moždine došlo do poboljšanja.

Starijim osobama, pogotovo ženama, savetuje se izbegavanje bilo kakvog fizičkog rada, najviše zbog krtosti kostiju usled kojih dođe do potpunog propadanja središnjeg diska.